Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Tävlingar 23 april 2018

Omröstningen är avslutad. Vem har gjort störst skillnad för sin hembygd?

Inom kort koras Hela Sveriges Land-stipendiat 2018 bland fem finalister som utsetts av juryn från Hela Sverige ska leva och tidningen Land.

Men vem av dessa eldsjälar tycker du bör hyllas allra mest? Här röstar du fram Läsarnas pris!

Varje dag pågår ett fantastiskt och ofta ideellt arbete för att hela landet ska blomstra. På Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik 18–20 maj, uppmärksammas en av dessa många eldsjälars arbete lite extra och tilldelas Hela Sveriges Land-stipendium på 35 000 kronor. Stipendiet är ett samarbete mellan riksorganisationen Hela Sverige ska leva och tidningen Land. Men du kan vara med och rösta fram din favorit!

FINALISTERNA:

Finalist 1: Stefan Hederdal – Töllsjös eldsjäl 

 – Jag får energi av att hjälpa och stödja andra, säger Stefan Hederdal, egenföretagare i Töllsjö.
– Jag får energi av att hjälpa och stödja andra, säger Stefan Hederdal, egenföretagare i Töllsjö. FOTO: Thomas Johansson

Under de senaste åren har egenföretagaren Stefan Hederdal varit starkt drivande för att genomföra tre stora projekt i den lilla byn Töllsjö med dess 1 200 invånare. Han var en av dem i föräldraföreningen som tog fram det nu genomförda förslaget om att bygga ut skolan, i dag har skolan vuxit och har 60 förskolebarn och 120 elever. Vidare såg han till att byns stängda livsmedelsbutik öppnades igen. I och med detta slipper Töllsjös invånare åka 16 kilometer för att handla mat. Sist men inte minst har Stefan Hederdal sett till att Töllsjö har fått en ny brandstation – på hans egen mark. 

– Den förra stationen var fallfärdig och stank mögel. Nu byggde vi en ny fin på 200 kvadratmeter, med vagnhall, omklädningsrum, konferensrum, pentry och ett gym att träna i. Det blev ett enormt lyft och just att ha en brandbil i närområdet är en stor trygghet för alla som bor här. Denna har i år utsetts till ambassadör för hela Bollebygds kommun.

– Jag har bott hela mitt liv i den här kommunen och älskar verkligen min hembygd, samtidigt som jag får mycket energi av att hjälpa och stödja andra människor.

– Om jag vinner de 35 000 kronorna skulle en del gå till byns livsmedelsaffär och så skulle jag ta med familjen på en härlig weekend någonstans, ler Stefan Hederdal.

Stefan Hederdal

Bor: I Töllsjö, Västergötland.

Yrke: Egenföretagare, Hederdals Maskin & Transport, Entreprenad inom mark och anläggning. 

Läs mer om Stefan Hederdal i Töllsjö

Finalist 2: Jens Thulin – klimatcertifierad köttproducent

 – Jag vill minska kunskapsklyftan om hur mat blir till, säger landsbygdsentreprenören Jens Thulin i Klågerup.
– Jag vill minska kunskapsklyftan om hur mat blir till, säger landsbygdsentreprenören Jens Thulin i Klågerup. FOTO: Erik Mårtensson

Genom kosläpp, barnkalas och studiebesök gör den moderna månskensbonden Jens Thulin allt för att öka både vuxnas och barns kunskap om modern livsmedelsproduktion, klimatfrågor och livet på landet. 

– Det finns en stor klyfta mellan stad och land. Jag vill verkligen minska den genom att lära ut och utbilda och erbjuda studiebesök och föreläsningar. Jag vill visa hur processen går till och synliggöra kretsloppet samt behovet och betydelsen av att vi tar hand om vår planet, säger Jens.

Tillsammans med sin far investerade Jens Thulin 2015 i förnyelsebar energi, justerade uppfödningen och uppdaterade maskinparken. 2016 blev Vismarlövsgården den andra klimatcertifierade nötköttsproducenten i Sverige enligt Svenskt Sigill. Med hjälp av ett småskaligt vindkraftverk i trä och solceller drivs nu hela gården av förnyelsebar energi. Nyligen investerade Jens i den närliggande gården Assartorps Säteri där han och några kolleger planerar att öppna ett mikrobryggeri och gårdsbutik. 

– Vårt mål är att utveckla Sveriges klimatsmartaste produkter och sälja råvarorna direkt till slutkonsument.  

– Det känns jättekul och hedrande att vara nominerad till Hela Sveriges Land-stipendium. Om jag vinner kommer pengarna att gå till att utveckla möjligheterna till besöksverksamhet på Assartorps Säteri. 

Jens Thulin

Bor: På Vismarlövsgården, Klågerup, Skåne.

Yrke: Landsbygdsentreprenör, affärsutvecklingschef och delägare i Godsinlösen Nordic.

Läs mer om Jens Thulin

Finalist 3: Gill Croona – startade grön rehab på gården

 – Det är fantastiskt att se vilken lugnande effekt djuren har, säger Gill Croona som startat grön rehab på sin gård i Halland.
– Det är fantastiskt att se vilken lugnande effekt djuren har, säger Gill Croona som startat grön rehab på sin gård i Halland. FOTO: Christel Lind

Gill Croona är före detta sjuksköterska som alltid velat hjälpa andra. I dag välkomnar hon personer med psykisk ohälsa till sin Grön rehabgård med djur, odlingar och vacker natur. Till sin hjälp har hon gårdens hästar, får, getter, hundar, katter, hönor, gäss och åsna. Just nu har hon två grupper som gästar gården två gånger i veckan under tolv veckors tid.

– Vi matar djuren, borstar och kelar. Plockar ägg, rider på hästarna, tar en promenad med getterna. Det är kravlöst och lugnt. När deltagarna kommer hit är de ofta väldigt trötta och tysta. Men i kontakten med djur kommer leendena och det tänds ett ljus i deras ögon. Under de sista veckorna känns många som en annan person. Om jag vinner går pengarna till kompetensutveckling för mig och mina anställda, till studiebesök på en grön rehabverksamhet och för att lära oss mer om friluftsliv, säger Gill Croona. 

Gill Croona

Bor: Kärramosse gård, Halland.

Yrke: Verksamhetschef i Grön Hälsa & Rehab, Natur- och djurunderstödd rehabilitering på landsbygd (NUR).

Läs mer om Gill Croona

Finalist 4: Örjan Berglund – har gett nytt liv åt byn Jörn

 – Jag vill bidra till bättre service och öka byns arbetstillfällen, säger Örjan Berglund i Jörn, Västerbotten.
– Jag vill bidra till bättre service och öka byns arbetstillfällen, säger Örjan Berglund i Jörn, Västerbotten. FOTO: Erland Segerstedt

Den mångsysslande egenföretagaren Örjan Berglund har fått den insomnade byn Jörn att leva upp igen. Han själv driver fyra egna företag, är delägare i ytterligare ett tiotal och sitter i tretton styrelser. 

– Det jag känner mest för är bolagen här i närområdet, säger Örjan. Jag vill gärna vara med och påverka så att vi får det så bra som möjligt. 

Och engagemanget märks. Örjan har varit involverad i att renovera Centrumhuset så att restaurang och studieförbund åter kan öppna sina lokaler, investerat i och renoverat 60 uthyrningslägenheter, köpt fyra bowlingbanor som ska anläggas senare i år, hjälpt nyanlända med permanent boende och dessutom blivit delägare i Jörns badhus där antalet besökare fördubblats.

– Om jag vinner ska jag använda pengarna till att betala resor och uppehälle för företagare som vill komma och titta på möjligheter att etablera sig här, säger Örjan Berglund. 

Örjan Berglund

Bor: Hus i Talliden, Jörn i Västerbotten. 

Yrke: Driver fyra egna företag: Norrskensbär, Vildmarksstugor, Jörns bullmarknad och Nordisk specialtextil.

Läs mer om Örjan Berglund

Finalist 5: Victoria Svensson och Annika Gustafsson – duon bakom Sveriges största Rekoring

 – Härligt att producenterna känner framtidstro, säger Victoria Svensson och Annika Gustafsson som står bakom framgångarna hos Sveriges största rekoring.
– Härligt att producenterna känner framtidstro, säger Victoria Svensson och Annika Gustafsson som står bakom framgångarna hos Sveriges största rekoring. FOTO: Mikael Ljungström

Sedan Victoria Svensson och Annika Gustafsson började som administratörer för Rekoringen i Skövde har den vuxit till landets största, med cirka 9 300 medlemmar och 120 anslutna lokalproducenter. Båda är väldigt engagerade och lägger mycket av sin fritid på relationsmat – det vill säga lokalt framställda varor där kunderna och producenterna har direktkontakt med varandra.

– Handlar man kött eller grönsaker i en livsmedelsbutik i dag vet man sällan var det kommer ifrån. Vi vill verkligen värna om lokalproducerad mat där konsumenterna får veta vad de stoppar i sig för något. Genom Rekoringarna får de ju direktkontakt med producenterna. Vår främsta uppgift är att fungera som support, både för konsumenter och producenter, framhåller Annika. 

Rejäl konsumtion, Reko, är en modell för direkthandel av närmat utan mellanhänder. Beställningar sker via Facebook i slutna grupper. Varorna distribueras till en angiven mötesplats. I dag finns det 60 rekoringar i Sverige med över 100 000 medlemmar. Skövdes är landets största. 

Annika Gustafsson

Bor: I Böja, mellan Skövde och Mariestad. 

Yrke: Egenföretagare.

Victoria Svensson

Bor: I Skövde. 

Yrke: Urmakare. 

Läs mer om Victoria Svensson och Annika Gustafsson

Det här är Hela Sveriges Land-stipendium

  • I olika delar av Sverige pågår varje dag ett fantastiskt och ofta ideellt arbete för att hela landet ska blomstra. Med Hela Sveriges Land-stipendium, som delas ut under Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik 18–20 maj, uppmärksammas och premieras detta arbete. Stipendiet på 35 000 kronor är ett samarbete mellan riksorganisationen Hela Sverige ska leva och tidningen Land.
  • Juryn består av Carina Löfgren, chefredaktör på Land, Terese Bengard, verksamhetschef på Hela Sverige ska leva, och Joel Linderoth, publisher och ansvarig utgivare på LRF Media.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen