Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
fixat 14 november 2016

15 överraskande sätt att göra livet lättare med såpa

Mossfria tak, fina däck, snabbläkta småsår och mycket mer. Häpna över såpan – ett miljövänligt universalmedel.

FOTO: All over press

1. Ta bort gammal färg

Köp inga giftiga färgborttagare. Lägg metallbeslagen som är fulla med gammal färg i en plastpåse med vanlig såpa. Låt verka några dagar, ta upp och skrapa av. Såpan förvandlar färgen till geggamoja.

2. Rengör små sår

Sår som är svåra att få rena kan desinficeras med såpvatten. Blanda ljummet såpvatten sänk ner den skadade kroppsdelen i vattnet. Håll kvar några minuter, låt lufttorka och sätt på bandage. Särskilt bra fungerar det på skador på fötterna som kan vara svåra att få rena.

3. Mota mossa på taket

Roof Tiles

Testa ett riktigt miljövänligt alternativ. Ta fast såpa eller flytande såpa som fått torka till lite och stryk ut efter taknocken. När det regnar löses såpan upp långsamt upp och gör livet surt för mossan. OBS! Det här används inte på tak där du ska gå, såpan gör taket halkigt.

4. Tysta dörren

Dörrar som gnisslar tystnar snabbt med lite såpa på gångjärnen. Välj gärna fast såpa som inte rinner, den är lättare att klicka dit.

5. Fixa fina däck

Hela bilen är ren och fin men något saknas. Gnid in däckens yttersidor med såpa så ser de ut som nya.

6. Tyst i båten med såpa

Båten ligger i hamn och låter. Vare sig det är fendrarna som knakar eller förtöjningen som gnisslar är lösningen såpa. Smörj in där gnisslet uppstår så tystnar det.

7. Rengör hos hästen

DOG - Poodle in a bucket with horse looking at it.

Såpa är naturligtvis bra att skura golv och väggar med men du kan göra mer. Rengör hästens seldon och andra detaljer av läder med såpa. Den rengör utan att torka ut.

8. Snäll handtvätt mot tuff smuts

Kåda, tjära, seg färg och annat kladd på händerna kan tas bort med matolja och såpa. Börja med att gnida in händerna med matolja, det mjukar upp kladdet. Häll sedan på lite såpa och gnugga vidare. Avsluta med varmt vatten. Såpan lyfter med sig både oljan och kladdet utan att skada huden.

9. Gnisselfria torkare

Skvitt, skvott, skvitt, skvott. När gnisslet från torkarbladen driver dig till vansinne är lösningen såpa. Några droppar såpa i spolarvätskan får tyst på eländet.

10. Trasselfritt fiske

Att reda ut näten efter fisket är inte lätt. Doppa det trassliga nätet i såplösning så blir trasslet lättare att skaka ut.

11. Isfri bildörr

EC7H0P hand print like foot prints melted frost on window to car idea of trapped inside surviving cold spell call for help sunrise

Brukar dina bildörrar frysa fast? Stå inte och ryck. Smörj in gummilisterna med lite såpa i stället så får inte frosten fäste.

12. Smutssäkra kakelfogarna

Torka väggarna i badrummet med såpa. Det gör väggen ren men har också den goda effekten att såpa drar in i kakelfogarna så att ny smuts har svårare att fastna.

13. Måla fönster kladdfritt

Ska du måla fönster? Ta såpa på en pensel och ”måla” på glaset i stället för att trassla med målartejp. Såpan hindrar färgkladd från att fastna.

14. Städa soptunnan

Häll en hink med varmt såpvatten i den tomma tunnan, kläm igen locket och skaka om. Avsluta med att spola rent med trädgårdsslangen.

15. Mer ”bling” med såpa

Smutsiga smycken i guld och silver rengörs så här. Borsta på såpa med en tandborste, skölj och torka efter med mjuk trasa.

Läs mer om

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen