Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 7 april 2017

5 glödheta kunskaper från förr

Mycket av det som folk på landsbygden kunde förr har fallit i glömska – fram till i dag. Här är 5 gammeldags kunskaper som är aktuella igen!

FOTO: Istock

1. Odla egen mat!

Potatis går att odla på höjden i till exempel en plastsäck toppat med halm.
Potatis går att odla på höjden i till exempel en plastsäck toppat med halm.

Eget potatisland hade alla som kunde förr. Där odlades kål, lök, dill, hallon, äpplen så att man klarade sig resten av året helst. Då var odlingen ett viktigt tillskott i mathållningen för människor med låga inkomster. I dag är ”självförsörjningstrenden” både ett sätt att spara pengar och att få färska, sunda och ekologiska råvaror.

2. Gör din egen gärdesgård

Gardesgard_-2

Om du vill ha ett vackert staket med lång livslängd är en gärdesgård ett bra alternativ. Det gamla hantverket som har förknippats med fäbodvallar ses allt oftare inhägna hagar, gårdar och villatomter.

3. Plocka egna bär

blabar

På mormors tid var bärplockning viktig för hushållet. Både barn och vuxna var hejare på att hitta lingon, blåbär och hjortron till sylt som räckte året om. Överskottet såldes och gav några extra kronor. I dag vill alla hälso- och matkunniga plocka sina egna bär och svampar. Dessutom har själva vistelsen i skogen ett värde i sig för stressade nutidsmänniskor.

4. Kärna eget smör

Smör för finsmakare – en växande trend. Foto: Istock
Smör för finsmakare – en växande trend. Foto: Istock

Det är så enkelt att kärna sitt eget smör, plus att det är roligt och resultatet blir gott. Salthalten kan du dessutom reglera själv. Bearbeta blandningen så länge du vill. Ju mer du arbetar med den desto fetare och mer hållbar blir den. Allt du behöver är några få ingredienser.

5. Laga och vårda dina egna kläder

splitsocka

Med rätt vård kan du förlänga livscykeln avsevärt på dina favoritplagg. Spara in på antalet tvättar genom att punktbehandla fläckar istället för att tvätta hela plagget. Visste du till exempel att ull är självrenande och kreatinet som finns i ullen bryter naturligt ner bakterier från huden. Därför behöver ylleplagg inte tvättas så ofta utan kan vädras, gärna i fuktig väderlek eftersom vattenångan tar med sig smutspartiklar och dålig lukt.

Istället för att slänga sockan med hål i kan du lätt stoppa den med langettstygn, samma stygn som man använder för att kanta filtar. Lagningen är supersnabb, den blir stadig och ser nästan, nästan ut som stickat.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen