Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 30 december 2016

7 frukter och grönsaker du kanske lagrar fel

Slaka morötter, vattnig gurka och svarta bananer. Släng inte. Här tipsar vi om smartare förvaring av frukt och grönt som ofta lagras fel.

Bild 1/2
Bild 2/2

1. Lök, gul och röd

Land.se skriver om grönsaker som du kanske lagrar fel.

Häng dem i en korg/ett nät eller på ett fat där det är svalt, mörkt och torrt. Ska du ha dem i kylen lägg dem torrt – inte i en tät plastpåse eller bredvid potatisen – då blir de lätt svampiga. Ha dem inte i direkt ljus, det kan ge löken en bitter smak.

2. Potatis

Land.se skriver om grönsaker som du kanske lagrar fel.

Trivs bäst på en mörk och sval plats, som i  källare, kallskafferiet eller kylskåpet. Det ska inte var kallare än 4 grader. Då kan stärkelsen omvandlas till sockerarter, så att potatisen blir söt och vattning.  Förvara inte intill äpple, tomater och annat grönt som utsöndrar mycket etylengas. Använd inom 14 dagar från packdatum.

3. Morötter

Land.se skriver om grönsaker som du kanske lagrar fel.

Ta av eventuell blast, skölj bort jord och lägg i en plastpåse i kylskåpet. Picka några hål i påsen så att morötterna kan ”andas”. Då kan de hålla i många veckor. Babymorötter eller skalade, skurna morötter kan förvaras i några dagar i vatten, i en tät burk. Byt vattnet dagligen.

4. Gurka

Land.se skriver om grönsaker som du kanske lagrar fel.

Vill inte ha det för kallt, så förvara i grönsakslådan längst ned i kylskåpet om du inte har tillgång till en sval källare, kallskafferi eller liknande. Lägg i en plastpåse och håll borta från tomater, äpplen, bananer och andra frukter och grönsaker som utsöndrar mycket etylengas.

5. Tomater

Land.se skriver om grönsaker som du kanske lagrar fel.

Kan få köldskador när de lagras för kallt, ha dem längst ned i kylskåpet – då håller de längst. Men smaken blir bäst när tomaterna får ligga framme i rumstemperatur. Tänk på att de utsöndrar etylengas vilket kan få bananer och avokado att snabbare bli övermogna om de ligger i samma skål.

6. Bananer

Land.se skriver om grönsaker som du kanske lagrar fel.

Köldkänsliga, särskilt innan de är mogna – de kan bli svarta efter någon dag i kylskåpet. Ett smart tips är att loss bananerna från klasen. Linda sedan om plastfolie om ”stammen” för att minska utsöndringen av etylengas så att bananen mognar långsammare. Om de lagras svalt, i 12-14 grader, kan de hålla i två veckor.

7. Citrusfrukter

Land.se skriver om grönsaker som du kanske lagrar fel.

Visst är citroner snygga på ett fat på bordet, men där blir de snart övermogna eller skrumpna. Förvara citrusfrukt svalt, (längst ned i kylen eller i ett kallskafferi) men inte för kallt för då kan de få köldskador. Ha dem i en plastpåse (med lite lufthål) så att de inte blir torra. Rätt förvarade kan citrusfrukterna bevaras i flera veckor.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen