Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
tips 21 januari 2016

Det går lika bra med citron - 44 friska lösningar på vardagsproblemen

Fläckigt, fult, stinkande, svårt eller bara trist? Ta inte till den kemiska storsläggan. Här är 44 tillfällen när det går precis lika bra med citron.

FOTO: All over press

Citron räddar middagen

Peeling lemon rind to add zest to cook1. Inget vitt vin till såsen? Citronsaft går lika bra. Räkna med en tredjedel av mängden vin i citronsaft och fyll på med lite vatten. En deciliter vin byts alltså mot en tredjedels deciliter citronsaft och två tredjedels deciliter vatten.

2. Fluffa till riset. Blanda en sked citronsaft i kokvattnet medan det kokar. Sedan är det lätt att bararöra om i riset med en gaffel när det är klart.

3. Äpplen, jordärtskockor och avokado blir snabbt bruna när de utsätts för syre. Motverka det med citronsaft. Äpplen och jordärtskocka läggs i vatten med citron, avokadon skyddas med lite citronsaft på skärytan.

4. Slut på gräddfil? Vispa grädde och tillsätt lite citron. Låt stå en stund innan den används.

5. Piffa upp iskuber med citron. En liten skiva citron i varje iskubsfack och du har en kylande smaksättare till vattnet.

6. Pigga upp slak sallad genom att doppa den i en skål vatten med saften av en halv citron. Låt salladen ligga i kylskåp en timme. Skaka av överflödigt vatten. Krispigt igen.

7. Tillsätt citronsaft i marinaden så blir köttet mörare och tar åt sig mer av smakerna i din marinad.

8. Äter du för mycket salt? Krydda maten med citron så går det åt mindre salt. Våra smaklökar får liknande upplevelser av syra som av sälta.

9. Gör din egen citronpeppar. Blanda finrivet skal av ekologisk citron med krossad peppar. Torka mixen i ugnen på låg värme, mal den i kryddkvarn och blanda med salt. Smaka dig fram till din egen favoritmix.

10. Släng inte citronskalen. Lägg dem i en burk med olivolja och låt stå i två veckor. Sila bort och använd oljan som smaksättare.

11. Håll farinsockret mjukt med några bitar av citronskal i paketet.

Snygg av surt

woman rubs the elbow with a lemon

12. Blek håret mjukt med lite citron. Blanda citronsaft med lite olivolja och ha det i håret. Sätt dig sedan i solen. Citronen bleker medan oljan hindrar att håret torkar ut. Mixen av olja och citron kan också bleka missfärgade naglar.

13. Torra, kliande armbågar blir mjuka så här. Dela en citron på hälften sitt sedan en stund med armbågarna i halvorna.

14. Är händerna röda eller blå sedan du plockat bär kan citronen hjälpa. Tvätta händerna med ren citronjuice, vänta en stund och tvätta efter med varmt vatten och tvål.

15. Blanda lite citron med kokosvatten och använd som fuktgivande ansiktsvatten. Kokosen ger fukt och citronen friskhet.

16. Blanda socker med lite citronsaft, olja och honung. Mixen blir en lyxig skrubb för hela kroppen.

17. Gör en fuktgivande ansiktsmask av honung och citronsaft. Pensla på huden, låt sitta 20 minuter och skölj.

18. Är deodoranten slut? Använd lite citronsaft i stället. Badda med citronsaft under armarna. Saften är antibakteriell och doftar gott.

Städa med citron

SODIUM BICARBONATE

19. Rengör din mikrovågsugn med citron. Ställ in en liten skål med vatten och en citronskiva i mikron och kör på full effekt två minuter. Citronångan löser upp fett och smuts så att den lätt kan torkas bort.

20. Polera möbler med en mix av citronsaft och vanlig matolja. Stryk på, gnugga och polera efter med torr trasa.

21. Kalkfläckar på kranarna i kök och badrum gnuggas bort med en bit citron.

22. Fet beläggning på fönster och speglar kan tas bort med hjälp av citron. Blanda citronsaft i tvättvattnet, gärna tillsammans med en gnutta majsstärkelse. Tvätta som vanligt och torka efter med torr trasa.

23. Rengör skärbrädor, skålar och köksredskap av trä med grovt salt och citron. Strö på grovt salt och gnugga efter med en citronhalva.

24. Rostfläckar på marmor tas bort med hjälp av bakpulver och citron. Lägg på, skrubba lite och torka efter med trasa.

25. Putsa silver med det här smarta badet. Blanda 3 deciliter vatten med 1 matsked citronjuice och 1 deciliter mjölkpulver. Låt silvret ligga i badet över natten, skölj av och torka.

26. Ge diskmedlet superkrafter. Tillsätt en skvätt citronsaft i diskvattnet så lever de feta beläggningarna farligt.

27. Fina duschdörrar snabbt. Doppa en halv citron i bikarbonat och gnugga. Skölj av och torka.

28. Seg smuts på rivjärnet kräver gnugg men pajar skrubbsvampen. Gnugga med en bit citron i stället.

29. Släng citronskalet vid rätt tillfälle. Några skalbitar i taget i sophinken håller dålig lukt borta.

30. Stinker kylskåpet? Doppa en svamp i citronsaft och lägg på ett fat i kylskåpet. Kan spetsas med bakpulver för extra stankhantering.

31. Hinner du inte städa bort en lite unken doft hemma. Lös problemet genom att sjuda en väldoftande panna på spisen. Häll i lite vatten, en kanelstång, citronskal, nejlikorvoch äppelskal och låt dofterna sprida sig.

32. Vita dukar och solkiga lakan blir skinande vita om de först doppas i vatten blandat med citron och sedan läggs ute i solen. Passa gärna på under vårvintern när snön ligger kvar och reflekterar solen.

33. Angrip fettfläckar med en mix av vitvinsvinäger och citron. Skölj i rent vatten.

34. Sunkiga, solkiga tennisskor blir vitare och luktar gott efter en kur med citron. Spreja med citronsaft och ställ ut i solen.

35. Rostfläckar på kläder sitter bara hårdare om du tvättar. Gör så här i stället. Blöt fläcken med citronsaft, koka upp vatten i en vattenkokare och håll fläcken över ångan en stund. Tvätta sedan som vanligt.

36. Mögelfläckar sitter ofta som berget. Testa att gnugga dem med en mix av salt och citronsaft. Tvätta sedan, gärna varmt för att ta död på mögelsporer.

Syrliga vardagslösningar

Close-up of a man smelling a lemon

37. Vill det inte brinna? Använd torkade citronskal som braständare.

38. Katter som använder barnens sandlåda tappar lusten om sanden luktar citron. Hacka citronskal fint och blanda i sanden. Giftfritt för barnen och citrondoft som räcker länge.

39. Putsa skor med en blandning av citron och olja. En del citron blandas med två delar olja. Stryk på, låt stå en stund och torka av.

40. Målarpenslar som är fulla med torkad färg kan gå att rädda om de doppas i kokhett vatten spetsat med lite citron. Låt borstarna stå i blandningen en kvart, tvätta sedan med såpa och vatten.

41. Lek hemlig agent med barnen. Skriv med citronsaft och låt den osynliga texten framträda när du stryker på papperet med strykjärn.

42. Håll mal och andra klädätare borta med citron. Stick en citron full med nejlikor och lägg i garderoben. Citronen torkar långsamt under tiden som den avskräcker med sin doft.

43. Ta med några bitar citronskal på bilresan. Om åksjukan kommer krypande kan doften få illamåendet att lätta.

44. Spreja lite citronsaft där myrorna kommer in. Doften får dem att tappa spåret så att du slipper ha dem inomhus.

 

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen