Fira en klimatsmart jul – 7 gröna tips!
Med lite eftertanke är det enkelt att göra julfirandet mer miljövänligt. Här är sju enkla råd som gör skillnad.
1. Köp närproducerat
Föredrar du ett traditionellt julbord med köttbullar, julskinka och prinskorv? Välj närproducerat i den utsträckning det går. Se också till att handla rätt mängd mat, gör matlådor och frys in. Varje år hamnar ungefär tio procent av julmaten i soptunnan, enligt en Sifoundersökning. Det innebär att mat för flera hundra miljoner kronor slängs i onödan.
2. Res miljövänligt
Resandet utgör en stor bov under julhelgen. Åk helst tåg eller expressbuss. Förutom miljövinsten är det också säkrare än att köra bil och du undviker långa köer. Om alla biljetter redan är slut kan det vara en bra idé att kolla upp olika sajter eller Facebookgrupper för samåkning.
3. Det hänger på ljuset
Under julen gillar vi att mysa extra mycket med tända ljus, julgransbelysning och ljusslingor. Men ha inte belysningen tänd i onödan. Koppla in en timer och använd LED-lampor. I stället för klassiska värmeljus med aluminiumkopp finns det nu ett miljövänligt alternativ på marknaden. Reluminus har ett patenterat ljussystem med refillpuckar av 100 procent stearin, helt utan paraffin och palmolja. Ljuskoppen i glas eller värmebeständig plast är dessutom återanvändbar.
Läs också: Här är 5 giftfria ljus som du kan göra själv
4. Pynta med det som finns hemma
Det finns gott om julpynt som man kan göra själv. Satsa på halm, tyg eller papper eller ta inspiration från naturen och dekorera med kottar, kastanjer och granris. Det är bara fantasin som sätter stopp! Varför inte tillverka en toppstjärna av en gammal kaffeburk eller göra julgranspynt av skruvkorkar?
Läs också: Så här kan du göra en ljusstake från naturen
5. Välj klappar med omsorg
Julklappar behöver inte kosta skjortan. De dyrbaraste presenterna är gratis! Ge bort din tid, samla dina favoritlåtar på en spellista eller gör en kokbok med dina bästa recept. >> Här är 10 presenter med extra mycket hjärta. Om du ändå vill köpa en pryl, kolla in second hand-butiker eller kika efter miljömärkta alternativ.
6. Skrota plastgranen!
En vanlig svensk gran, odlad så nära som möjligt, är bästa valet för den som vill ha julgran. Om du har tur kan du kanske lägga vantarna på en av de få Krav-märkta granarna på marknaden. Miljösämst är plastgranen, även om man kan använda den i flera år. Den totala miljöpåverkan, när man räknar in produktion, transporter och mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning, blir störst med en plastgran.
7. Sortera rätt
När gästerna har åkt hem och julfirandet är över återstår ofta en hög med presentpapper på golvet. Då kanske inte orken finns att ställa sig och sopsortera. Här är några regler som du kan förhålla dig till: Omslagspapper sorteras bland pappersförpackningar, julsnören lägger du i soppåsen, frigoliten kan du lägga i behållaren för plastförpackningar, ljusslingan lämnar du som smått el-avfall på återvinningscentralen och julgranen kan du lämna in på närmaste återvinningscentral eller i grovsoprummet.
Läs också: Så här ska du sortera värmeljus
Källa: Naturskyddsföreningen