Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 28 september 2016

Hur katastrofsäkert är ditt hem? 5 livsviktiga tips du måste veta

Om en kris inträffar är det viktigt att vara väl förberedd. Här är tipsen som hjälper dig genom ett långvarigt strömavbrott.

Bild 1/7
Bild 2/7
Bild 3/7
Bild 4/7
Bild 5/7
Bild 6/7
Bild 7/7

Enligt Civilförsvarsförbundet finns det några grundbehov som är viktiga att säkra upp; värme, mat, vatten, sömn och information. Se till så att du eller ni har det som behövs för att klara er i minst 72 timmar. Extra viktigt är det under vinterhalvåret, då vi är beroende av el för att få ljus och värme.

1. Värme

Land.se tipsar om hur du kan utrusta ditt hem för ett strömavbrott.

Skaffa en fotogen- eller gasolkamin som kan värma upp enstaka rum, eller ett portabelt elverk för hushållsbruk som värmer hela huset. Observera att elverket ska kopplas in av en behörig elektriker.

Om du äger en kombipanna eller en vedeldad panna kan du köpa en omformare som tillsammans med ett bilbatteri får i gång cirkulationspumpen. På äldre pannor med grövre ledning kan cirkulationen gå runt av sig själv.

Det är också viktigt med ljus för att kunna se sig omkring, så ladda upp med ett litet förråd av ljus hemma. Sprid gärna ut dem i olika rum så att du har tillgång till dem oavsett var du befinner dig. De ger dessutom lite extra värme.

Kom ihåg Allt som brinner förbrukar syre så då och då måste du vädra, men gör det snabbt så att det inte blir kallt. Om du använder blockljus så ska du placera dem med lite avstånd från varandra eftersom de annars kan ge höga eldflammor. Kolla upp så att hushållet har en fungerande brandvarnare och somna absolut inte med levande ljus.

2. Vatten

Land.se tipsar om hur du kan utrusta ditt hem för ett strömavbrott.

Vatten är grundbehov som vi inte klarar oss länge utan. Se till att alltid ha en reserv med vattenfyllda plastflaskor i frysen, men fyll dem inte helt eftersom vattnet expanderar i frysen.

Om du har kommunalt vatten ska du så fort som möjligt fylla badkar, plastdunkar eller kastruller med vatten. Självtrycket gör nämligen att vattnet kan fungera upp till två timmar efter att elen slagits ut. Vid längre strömavbrott brukar kommunen ordna speciella platser där man kan fylla på med vatten.

Under vinterhalvåret kan en nödlösning vara att smälta snö. Tio liter snö ger en liter vatten. Koka och filtrera genom ett kaffefilter innan du dricker den smälta snön.

Du måste också lösa toalettbehov. Slösa inte dricksvatten genom att spola, använd hellre sjö- eller diskvatten. Om det inte finns något att spola med går det bra att hänga en plastpåse i toaletten som knyts ihop efter varje användning.

3. Mat

Land.se tipsar om hur du kan utrusta ditt hem för ett strömavbrott.

Trots strömavbrott så fungerar en gasspis, men tänk på att den inte får brinna flera timmar i sträck. Ett friluftskök är en bra investering som dessutom har många användningsområden. Använd det aldrig under köksfläkten eftersom fettet i filtret kan ta eld och börja brinna.

Om du har en grill utomhus kan du använda den, eller göra upp en eldstad utomhus. Vira in maten i folie så att den inte blir bränd, och kyl ner känslig mat med hjälp av kylklampar från frysen.

4. Sömn

Land.se tipsar om hur du kan utrusta ditt hem för ett strömavbrott.

Samla samtliga personer i hushållet i samma rum, helst ett rum med söderläge. Om ni bor i ett flerfamiljshus kan ni se till att samlas rakt nedanför eller ovanför det rum som grannarna samlas in, på så sätt värmer ni rummen tillsammans.

Ta fram sovsäckar om ni har det hemma och placera intill varandra. I nödfall kan ni bygga en koja genom att lägga en filt eller andra textilier över ett bord. Dra också ner persienner och häng filtar för fönster för att minska avkylningen.

Ta på er varma kläder så fort det börjar bli kallt för att behålla värmen. Förmågan att ta hand om sig själv försämras även vid en lätt nedkylning.

5. Information

Land.se tipsar om hur du kan utrusta ditt hem för ett strömavbrott.

Under en krissituation är det viktigt att ha tillgång till information, bland annat för att förstå omfattningen av krisen. Om du har mobiltäckning kan du förstås få tillgång till informationen genom mobilen, eller andra enheter. Men se till att inte slösa batteri i onödan, spara i stället till riktiga nödsituationer. Slå till exempel på flygplansläge för att spara batteri, eller köp hem en extern laddare som går på batteri. De brukar räcka till att ladda batteriet fullt minst en gång.

Du kan också få information via bilradion eller en batteridriven radio.

Kom ihåg: Om du ändå saknar rätt utrustning vid ett strömavbrott – kommunicera med grannar och se om ni kan hjälpas åt.

Källa: Civilförsvarsförbundet

Det här ska du alltid ha hemma

 • Varma kläder, sovsäck, filtar.
 • Ficklampa, reservbatterier.
 • Stearinljus, värmeljus, tändstickor.
 • Våtservetter, plastpåsar till toaletten.
 • Vattenfyllda flaskor i frysen. Dunkar/hinkar.
 • Vattenreningstabletter eller vattenfilter.
 • Engångstallrikar, bestick och muggar.
 • Konserver och torrvaror.
 • Friluftskök och bränsle. Grill och grillkol.
 • Batter- eller solcellsdriven radio plus reservbatterier.
 • Förbandslåda och hemapotek. Reservförråd av nödvändiga mediciner.
 • Tips: För att enklare hitta igen viktiga saker i mörkret kan du placera dem i en burk i huset. Placera burken på en plats som alla i familjen känner till och enkelt kan ta sig till.

  Läs mer om

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Upptäck nya platser med

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen