Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
tips 29 november 2016

Illaluktande dojjor? Här är 6 effektiva husmorsknep som tar bort stanken!

Efter långa dagar i teddyfodrade kängor luktar de allt annat än gott. Här är hemmakurerna som tar bort odören. behöva lite extra omsorg. Här är några enkla kurer som

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2

Observera att kängorna bör ha torkat upp innan du påbörjar huskuren.

1. Pulver över natten

Strö en matsked bakpulver eller bikarbonat i varje sko och låt verka över natten. Om du vill göra en riktig dunderkur kan du blanda två matskedar av varje. Torka ur skorna med hushållspapper dagen efter – och vips så är doften borta. Både bikarbonat och bakpulver neutraliserar PH-värdet i dina skor.

2. Ställ i frysen

Placera din skor i en plastpåse, knyt och lägg in i frysen över natten. På morgonen är den värsta lukten borta.

3. En doft av… kaffe

Om skorna luktar illa går det utmärkt att hälla kaffebönor i dem. Bönorna ska självklart vara hela. Låt verka även natten, men gärna längre. Sedan kommer bönorna ta med sig stanken – och lämna kvar en härlig kaffedoft.

4. Doppa en tepåse

Ett annat knep är att lägga en tepåse i vardera sko. Tänk på att tepåsen ska vara torr! Te suger nämligen åt sig odörer väldigt bra. Även denna kur ska verka över natten.

5. Putsa med ättika

Ättika är bra till med mesta – även äckliga skor. Men se till att enbart använda ättikan på tygskor eller skor som tål vatten. Blanda ut fyra matskedar ättika med en liter vatten och putsa blandningen med hjälp av en tvättsvamp på insidan av skorna. Låt verka över natten. Torka sedan ur dem ordentligt på morgonen och låt stå en stund.

Om du vill kan du också blanda ut någon deciliter ättika i en hink med vatten, och lägga i skorna. Det här passar till exempel bra om du har träningsskor som luktar illa. Låt verka i några timmar så att lösningen tränger in överallt. Skölj och knåda sedan ur lösningen ur skorna, gärna i en hink med enbart vatten. Ställ sedan skorna på tork på tidningspapper.

6. Spreja med vinäger

Blanda lika delar vatten och vitvinsvinäger och spreja i dina skor.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen