Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
tips 17 maj 2016

När du får oväntat besök – igen! 6 bra tips som räddar din sommar

Gäster som dyker upp med kort varsel kan vara en trevlig överraskning. Och lugn, du behöver inte slå knut på dig själv för att de ska känna sig välkomna.

Bild 1/2
Bild 2/2

1. Festrenovera – låt gästerna hjälpa till

Fullt upp med akut renovering? Dina gäster får roa sig själva en stund. Eller ännu bättre: hjälpa till!
Fullt upp med renoveringen? Ställ till med en härlig festrenovering med mat och dryck och låt gästerna hjälpa till med jobbet.

Besökare som inte talat om i förväg att de kommer har sannolikt förståelse för att du vare sig hunnit storstäda eller laga middag. De finner sig i också i att du kanske inte kan ägna dem din fulla uppmärksamhet, och försöker i någon mån att roa sig själva samt hjälpa till där de kan. Till exempel kan de åka och handla mat till er gemensamma middag medan du målar klart fönstren, så att ni kan umgås i lugn och ro lite senare.

Generellt, tänk tydlighet i kombination med vänlighet. Självklart ska du vara snäll och trevlig mot dina besökare, men du är inte deras betjänt och ditt hem är inget hotell. Gästerna har lika stort ansvar som du för att ni får trevligt tillsammans!

2. Snabbstäda

Prioritera badrummet och satsa på blanka kranar.
Prioritera badrummet och satsa på blanka kranar.

Grundlig storstädning behövs givetvis inte. I stället kan du göra några välriktade punktinsatser:

 • Röj undan det värsta i form av kläder och prylar. Det går utmärkt att snabbt raka ihop pinalerna och trycka in dem i ett rum vars dörr du håller stängd.
 • Vädra. Kör korsdrag i några minuter så luktar det fräscht.
 • Fluffa upp soffkuddarna.
 • Tvätta av toalettstol och handfat och torka torrt efteråt. En blank kran drar blickarna till sig och bort från dammiga hörn. Byt till en ren handduk också när du ändå är i farten.
 • Disken på köksbänken gömmer du i diskmaskinen eller i en diskho fylld med varmt vatten och skummigt diskmedel. Torka av fria ytor.
 • 3. Bjud på något gott

  land_artikel_muggkaka

  Du behöver verkligen inte ställa dig och baka för att kunna bjuda dina oväntade gäster på gott fika. Färdigköpt kladdkaka eller kardemummabullar i frysen duger gott efter ett par varv i mikron eller en stund i ugnen. Se till att alltid ha ett litet lager så är du hemma. Fruktsallad, glass eller ostmacka med kaffe/te är annat du kan bjuda på.

  Har du snäppet högre ambitioner? Här är några förslag:

  • Baka koppkakor i mikron. Det går fort! Recept finns det massor av på nätet, till exempel här.
  • Ha färdigköpt smördeg i frysen. Det funkar till både lyxigt fika och matiga snacks. Skär i lagom bitar och toppa med till exempel vaniljsås och persika, eller med sockervända rabarber. Ost och sparris, eller ost och tomat är också gott på smördeg. Kör alltihop i ugnen enligt anvisning på förpackningen. Här finns bra tips.
  • Bjud på varma mackor. Formbröd är bra att alltid ha i frysen. Bara att lägga de frysta brödskivorna på en plåt, smöra och lägga på till exempel ost samt skinka, korv eller tomat. Toppa med en brödskiva med smörad ovansida för mer krisp. Kör i ugn (225 grader) tills mackorna är gyllene och osten smält.
  • Färdig pastasås eller pesto, pasta av god kvalitet och en parmesanbit kommer man också långt med om det snabbt ska bjudas på mat. Färska örter från fönsterbrädet eller trädgården är aldrig fel att piffa till maten med!
  • 4. Ordna sängplats

   land_artikel_sang

   En uppblåsbar (och bekväm) madrass är toppen att ha till hands om dina gäster ska sova över, skönare och mindre skrymmande än en tältsäng. Glöm inte att köpa en pump till bara. Ett par uppsättningar gästlakan och handdukar är också att rekommendera, och gärna en extra filt om det är kyligt. Har du tid kan du bädda i ordning för att få gästerna att känna sig extra välkomna, men det är helt okej att låta dem bädda själva vid ej på förhand anmält besök.

   Har du många släktingar och bekanta med småbarn är en uppfällbar barnsäng bra att ha. Kolla på Blocket efter en begagnad om du har liten budget.

   5. Aktiviteter

   land_artikel_cykeltur

   Det är ingen dum idé att samla turistbroschyrer, kartor och tips på trevliga utflyktsmål i en mapp eller liknande. Den kan du ge till dina gäster om de skulle behöva roa sig själva medan du gör annat. Har du ett par cyklar tillgängliga kan du föreslå att de tar en tur till badplatsen eller någon sevärdhet i närheten.

   6. Unga gäster

   land_artikel_vattenspridare

   En back leksaker och spel inköpta på loppis för en billig peng är bra att ha på lut om du får barn på besök. En vattenspridare och en liten uppblåsbar pool brukar vara uppskattat varma dagar. Några dvd:er med barnfilm är också toppen. Köp begagnat på närmste loppis.

    

   Läs mer om

   Gör som 60 000 andra!

   Missa inte Lands nyhetsbrev

   Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

   Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

   Populära ämnen på Land.se

   Missa inte vår webbshop

   Lär dig i din takt

   Upptäck nya platser med

   Läs artiklar i säsong

   Till toppen