Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
tips 3 december 2015

Ny kreativ avkoppling: 10 populära målarböcker för vuxna

Häng med och upptäck den senaste färgläggnings-trenden. Ett roligt och nytt sätt att hitta lugnet och kreativiteten, enligt miljontals människor runt om i världen. Här tipsar vi om 10 målarböcker som gör succé just nu.

Bild 1/2
Bild 2/2

Målarböcker för vuxna – låter inte det lite fånigt?

Tycker du så är det hög tid att tänka om. Det anser både miljontals utövare världen över och läkarvetenskapen. Att fokuserat ägna sig åt kreativt arbete, färgläggning av sinnrika mönster och fantasifulla krumelurer, aktiverar nämligen hjärnan på ett positivt sätt.

Gilla land.se på Facebook för att få fler artiklar om hälsa

Gunnar Bjursell, professor emeritus på Karolinska Institutet är övertygad:

– Att aktivera hjärnan är bra. Särskilt i kombination med njutning, hjärnan är lat och den här sortens arbete gör vi utan ansträngning. Vi fokuserar, tankarna får vila och vi glömmer ånger och ångest., säger han till TV4.

Och det är just vad målarböckernas kreativa klotter handlar om. Det fokuserade målandet får oss att koppla av och minskar därmed stressen.

”Man blir som uppslukad och glömmer allt annat”. Så beskriver många målandet. Det upplevs som en form av mindfullness eller meditation.

Gunnar Bjursell jämför målandet med att gå i skogen.

– I dag är det så mycket som distraherar oss i vår vardag. Detta behöver hjärnan vila ifrån ibland. Att gå i skogen gör oss lugna, det är vetenskapligt bevisat. Att färglägga och låta tankarna vila kan ha en liknande effekt.

Här är 10 av de mest populära målarböckerna för vuxna:

1. Hemliga Trädgården – En skattjakt i målarboken

Land.se skriver om målarböcker.

Nyckelpigor, fjärilar, fåglar och grodor döljer sig bland snirkliga buskage och slingrande blomsterarrangemang i den här detaljrika målarboken med trädgård som tema. När du färglägger träder gömda nycklar fram  som till slut leder fram till en skattkista. Hemliga trädgården har blivit en värlsdssuccé och har sålts i över en miljon exemplar.

Hemliga Trädgården av Johanna Basford, 96 kronor. Boken finns att köpa här.

2. Målarbok: Hemma – Tovelisa

land.se skriver om målarböcker.

Tove Larris är en illustratör som gillar detaljer och tunna linjer. Det syns väl i denna målarbok med fina detaljer från inredning, vitrinskåp, garderober och byrålådor. Saker man har hemma helt enkelt. Det är bara att ta fram favoritpennorna och färdigställa bilderna.

Hemma – Tovelisa av Tove Larris, 90 kronor. Här finns boken.

3. Målarbok för vuxna

Land.se skriver om målarböcker.

Locka fram konstnären inom dig, står det på baksidan av den här målarboken. Här handlar det om att färglägga invecklade former och mönster i detaljrika scenerier. Du väljer färger som skapar den färdiga bilden.

Målarbok för vuxna, 135 kronor.  Finns att köpa här.

4. Dagdrömmar

land.se skriver om målarböcker.

En sagovärld av sirliga blommor, fantasifulla fåglar, hemliga trädkojor och magiska undervattensdjur väntar på att blir färglagda i denna färgstarka drömvärld för vuxna.

Dagdrömmar av Hanna Karlzon, 98 kronor.  Finns att köpa här.

5. Vinterdrömmar – 20 kort att färglägga

land.se skriver om målarböcker.

Här är det detaljrika vinter- och julbilder som du ska skapa en magisk fantasivärld av utifrån kreativ form och färg. Skicka som julkort eller häng upp på väggen.

Vinterdrömmar av Hanna Karlzon, 89 kronor. Finns att köpa här.

6. Blomstermandala – 20 vykort att färglägga

land.se skriver om målarböcker.

Stressa av med att färglägga illustratören Maria Trolles vackra blommor. Här är en mix av fotograferade blombladskollage och illustrerade bilder. Detta är en så kallad tavelbok som du när du är färdig med din färgläggning kan riva ut och hänga upp på väggen.

Blomstermandala – 20 vykort att färglägga av Maria Trolles. Du kan köpa boken här.

7. Ljuvliga blommor att kolorera

Land.se skriver om målarböcker.

Glöm regler och invecklade steg för steg-instruktioner som talar om hur du ska göra. Här är det du som bestämmer. De detaljrika blommorna och krumelurerna färglägger du på ditt sätt.

Ljuvliga blommor att kolorera, 49 kronor. Här finns boken.

8. Animal Kingdom

land.se skriver om målarböcker.

Här är originalversionen av den bästsäljande djurmålarboken som också finns att köpa på svenska. 96 sidor fantastiska djur i exotiska miljöer blir magiskt vackra när de färgläggs.

Animal Kingdom av Millie Marotta, 129 kronor. Här finns boken.

9. Vintage Patterns

land.se skriver om målarböcker.

Detta är rena julafton för alla oss som gillar klassiska mönster från förr. Här är temat retro och du kommer säkerligen känna igen flera av mönstren som du nu kan färglägga precis som du själv vill.

Vintage patterns, 119 kronor. Finns här.

10. Kreativitet och mindfulness – 100 bilder på inspirerande mönster att färglägga själv

Land.se skriver om målarböcker.

Mindfulness är ett sätt att öva sig i att vara närvarande i nuet, en metod  som motverkar stress och oro. Genom kreativitet, fantasi och spontan skaparlust kan man finna inre ro och denna bok vill inspirera till just detta. Använd fantasin och färglägg bilderna för att kanske i nästa steg skapa egna mönster och bilder.

Kreativitet och mindfulness, 90 kronor.  Finns att köpa här.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen