Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 3 mars 2017

Rörmokaren varnar! Sex saker du aldrig ska slänga i vasken

Först rapar vasken surt, suckar blött, sedan är stoppet ett faktum. Här är 6 saker du inte ska hälla i vasken om du vill förebygga proppar och stopp i vattenlåset.

Man washing up pots/frying pan at a kitchen sink at home, England, UK

1. Kaffesump

Att kaffesumpen skulle riva bort beläggningar i rören är en myt. Har du använt sumpen som avloppsmedicin har du nog haft tur om du inte åkt på en propp. Sumpen kan förena sig med stelnat fett som åkt ner i vasken och göra ont värre. Allra värst är sump från kokkaffe. Lägg sumpen i soporna, i komposten eller som jordförbättring i trädgården. Sallad älskar sump, rosor likaså.

2. Fett och olja

Man washing up pots/frying pan at a kitchen sink at home, England, UK

Stekfett, smörkladd, olja och annat fett kleggar igen. Både fast och flytande fett stelnar i rören och tro inte att hett vatten hjälper. Förr eller senare svalnar mixen och proppen kan bli hård som sten. Torka ur stekpannan innan du diskar, häll fast fett i en burk så att det får stelna och häll tillbaka matolja i en tom matoljeflaska. Släng sedan i soporna.

3. Råa ägg

Broken egg

Lite äggkladd i vasken ser inte mycket ut men häll på varmt vatten och då får omelett i vattenlåset. Att skölja med kallt vatten är en riskabel lösning. Om ägget stannar en bit ner i avloppsröret kan nästa omgång hett pastavatten få eländet att stelna.

4. Stearin

Det kan verka självklart att man inte ska hälla stearin i avloppet men visst står vi där alla ibland och spolar ur gamla ljusstakar med hett vatten. Det är lätt att tänka att lite, lite inte gör någon skada men till slut når stearinproppen kritisk massa. Lägg i stället ljusstakarna i en metallburk, häll på kokade vatten och låt svalna. Stearinet flyter upp och blir en kaka.

5. Kaustiksoda

lut

Här handlar det om att slå ihjäl mygg med slägga. Det är mer våld än nöden kräver. Sodan skadar sällan rören men den kan skada dig. Om proppen inte löses upp måste du eller rörmokaren handskas med frätande kladd i rören. Sodan kan också kristalliseras och bilda en egen stenhård propp. Underhåll genom att hälla bakpulver, såpa eller diskmedel i vasken och följa efter med kokande vatten.

Hjälper inte det får det bli mekanik i stället. Renspropp är bra, att skruva isär vattenlåset också. Sitter proppen längre ner gäller rensband, avloppsslang till högtryckstvätten eller rörmokare.

6. Gips, puts och betong

Det häller man väl inte i vasken? Joho, det händer! Barnen har lekt med gips och tvättat händerna, du sköljer av spackelspaden eller svampen du fogat med och sedan brinner det i rören. Skölj i stället i en hink, låt stelna och lämna på återvinningscentralen.

Relaterade artiklar

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen