Så botar du klimatångesten – steg för steg
En av tre känner klimatångest. Men det finns konkreta och enkla sätt att ändra sina vanor som gör gott både för miljön och plånboken. Vi ger dig några råd på vägen.
1. Ät mat som släpper ut mindre koldioxid
I Sverige har den totala årliga köttkonsumtionen stigit som en raket de senaste åren.
Bara under perioden 1990-2005 har vår konsumtion av nöt, gris och kyckling ökat med mer än 50 procent, vilket innebär en dryg fördubbling av utsläpp av växthusgaser. Ät mer vegetariskt, då proteinkällor som baljväxter har betydligt mindre klimatpåverkan än kött. Äter du kött, välj ekologiskt och följ årstiderna. Byt ut nötbiffen mot älgbiff, då det går åt fem gånger mer energi för att få fram ett kilo nötbiff jämfört med älgbiff, som dessutom är fettsnålare.
Läs också: Ny studie: Älgarna i norr och söder har helt olika gener
2. Släng mindre mat
I Sverige slänger vi i snitt svindlande 81 kilo per person och år. 35 procent av maten vi slänger hade kunnat ätas om vi hade tagit hand om den bättre. Enkla tips i vardagen är att titta, lukta och smaka på maten som har passerat bäst-före-märkningen. Märkningen fungerar som en rekommendation och det går ofta att äta livsmedlet flera dagar till om det har förvarats rätt. Se dessutom till att du håller rätt temperatur i kylen, laga mat på rester och planera dina inköp för att minska svinnet.
Läs också: Matsvinnsexpert: Därför slänger vi mat och så kan vi sluta
3. Drick kranvatten i stället för mineralvatten
I en studie som gjordes på kranvatten och mineralvatten på flaska för några år sedan kom man fram till att kranvattnet gav upphov till lägre miljöbelastning än vattnet på flaska. Både energianvändning, utsläpp av växthusgaser, utsläpp av försurande ämnen och bidrag till övergödning är högre för flaskvatten än för kranvatten. Så drick kranvatten!
Läs också: Grattis Bromölla! Ni har Sveriges godaste vatten
4. Cykla eller gå
Ofta använder vi bilen även korta sträckor – vilket är en riktig miljöbov då en kall bilmotor släpper ut mer skadliga ämnen än en varm. Startandet av bilen och de första kilometrarna drar nämligen mer bränsle och förorenar miljön proportionellt sett mer än längre sträckor. Genom att cykla eller gå kortare sträckor tar du dig från punkt A till B utan utsläpp och får samtidigt motion.
Läs också: Träna i en halvtimme – lev fem år längre
5. Res med kollektivtrafiken
En undersökning som SL har gjort visar att en sträcka på 14, 4 kilometer med kollektivtrafiken släpper ut 0,06 kilo fossilt koldioxid, medan en stadsjeep släpper ut 5,4 kilo på samma sträcka. I glesbygden är inte alltid kollektivtrafiken tillräcklig, då kan samåkande vara ett bra alternativ.
Läs också: 15 heta ledtrådar: Du vet att du är i Stockholm när…
6. Skruva ner värmen
Kanske har du inte tänkt på vad värmen inomhus har att göra med klimatet, men om du sänker inomhustemperaturen med en grad så sparar du faktiskt hela fem procent av koldioxidutsläppen och uppvärmningskostnaden. Som en bonus blir det dessutom billigare att ha lite kallare inomhus. För ett normalt småhus som förbrukar 15 000 kWh/år för uppvärmning innebär det en besparing på 750 kWh/år eller cirka 975 kronor/år vid ett energipris på 1,30 kr/kWh.
Läs också: Så håller du värmen i höst – 6 energisnåla tips för ditt hem
7. Släck lyset
Vanliga glödlampor är riktiga energitjuvar då endast tio procent av energin omvandlas till ljus, resten avges som värme. Släck alltid lampan när du lämnar ett rum. Byt till lågenergilampor då den gamla glödlampan går sönder, då lågenergilampor är fem gånger energieffektivare än glödlampan. Lågenergilampan är visserligen dyrare att köpa men håller upp till 15 gånger längre än en vanlig glödlampa – vilket minskar på elräkningen i slutändan.
Effektivera din utebelysning kan du göra på flera sätt, bland annat genom att använda skymningsrelä som tänder lamporna när det börjar skymma och släcker dem då det ljusnar på morgonen.
Läs också: Miljövänliga ljus – 5 giftfria ljus du kan göra själv
8. Shoppa second hand
Miljömässigt är tjugo återanvända plagg bättre än ett enda nyproducerat och genom att köpa second hand kan du spara in upp till 97 procent av den energi som gått åt för att tillverka nya kläder. När du köper något som någon annan lessnat på bidrar du också till att varan tas om hand istället för att hamna på sopberget.
Läs även: Leones blogg om vintage
Källor: Energi- och klimatrådgivningen samordnad av Kommunförbundet Stockholms län (KSL),
Släng inte maten som drivs av Konsumentföreningen Stockholm,
Natur och Miljö, en ideell miljöorganisation, LivingGreen.se och Naturskyddsföreningen.
—–