Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 19 december 2016

Så får du granen att överleva hela julen – 5 snabba tips!

Hör du till dem som är lika besviken varje år när granen börjat barra redan före julafton? Här är fem enkla knep från granproffset Anna Benson på Smålandsgran.

FOTO: Istock

1. Fråga först

Fråga julgransförsäljaren om när granen höggs. En del granar huggs så tidigt som i september – och då barrar de snabbt. En novembergran har bättre förutsättningar att klara sig.

2. Be om extra snitt

Om försäljaren frågar om du vill ha ett nytt snitt på granen – tacka ja! Då öppnar man upp kanalerna och granen kan börja dricka vatten.

3. Låt granen mellanlanda

Har du ett garage eller uthus så låt gärna granen mellanlanda där ett dygn, så att den gradvis får anpassa sig till varmare temperatur, när du väcker den ur vintervilan.

4. Vattna!

En två meter hög rödgran dricker lätt två liter vattnet första dygnet. Så sätt den i vatten direkt. Och gärna lite ljummet vatten för att ytterligare hjälpa till med ”mellanlandningen”. En riktigt hög kungsgran kan dricka fem liter första dygnet, som är det mest kritiska.

5. Undvik hetta

Undvik att ställa granen intill en kamin eller ett element. Det är annars ett toppenbra sätt att få granen att barra direkt …

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen