Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 25 november 2016

Så julstädar du med rent samvete – 5 miljövänliga tips

Ge hela jorden en julklapp. Julstäda giftfritt med citron, vinäger och nötter. Det mesta du behöver finns i skafferiet!

Julstädningen behöver inte ta evigheter. Det mesta hänger på att du har bra grejer och gör allt i rätt ordning. Börja med den torra städningen som tar hand om dammråttor, grus och ludd. Sedan kommer våtstädningen som tar hand om fläckar, kladd och beläggningar.

Varje rum städas uppifrån och ner, från översta skåphyllan till golvet. De starka rengöringsmedlen kan du glömma. Det räcker fint med milda medel som diskmedel, såpa och vinäger.

1. Så får du fina fönster

Snabbast går det med svamp och skrapa. Torka bort smuts med vatten och lite diskmedel och skrapa torrt. Om du vill ha riktigt gnistrande fönster kan du blanda egen fönsterputs efter receptet nedan och polera torrt.

2. Skinande rent kök till jul

Det mesta i köket blir rent om du torkar med en trasa och vatten med lite diskmedel i. Du kan också blanda citrusvinäger med vatten i en sprejflaska. Spreja och torka.

Fastbränd smuts på spisen får du bort så här: Börja med att torka spisen med en våt trasa och strö på bakpulver. Låt det verka, gärna över natten. Bakpulvret löser upp smutsen som kan torkas av. Om det ändå finns smuts kvar ska du inte ta till stålullen, den repar ytan. Om du kan sticka eller virka kan du göra en skrubblapp av rent akrylgarn, det biter bra utan att repa. Annars kan du skrubba med en hopknycklad nätpåse, en sådan man brukar köpa apelsiner i. Ugnen rengörs med såpa.

Mikrovågsugnen får du snabbt ren om en skål med vatten och några citronskivor körs därinne på full effekt någon minut. Torka rent med trasa.

3. Städa badrummet med vinäger

Börja alltid badrumsstädningen med ett bad eller en dusch. Ångan hjälper till att lösa upp smutsen så att det går lättare att få bort den. Vinäger löser upp tvålrester och kalkavlagringar. Citrusvinäger blir ännu effektivare och doftar gott. Toaletten kan du skura med såpa, den är både antiseptisk och tuff mot smuts. Om avlagringarna sitter hårdare kan du hälla i lite ättika i toastolen och låta det stå över natten.

4. Citron och olja till trämöbler

Doften av såpa är oslagbar, det doftar jul och rent, men såpan kan bli för stark för vissa golv, till exempel lackade trägolv. Fläckar på golvet kan du spreja med vanligt vatten som en förbehandling. Vrid ur en mikromopp i vatten med lite diskmedel och torka. Trämöbler kan du behandla med en blandning av olivolja och citronsaft. Citronen gör rent och oljan gör träet tåligt och blankt.

5. Tvätta naturnära med nötter

Välj ett miljövänligt tvättmedel och läs noga på förpackningen. De flesta medlen kan tvätta rent på lägre temperaturer än vi tror. I stället för sköljmedel kan du hälla en skvätt vitvinsvinäger och lite bakpulver i sköljmedelsfacket. Det ger
antistateffekt och frisk doft. De som vill tvätta ännu mer naturnära väljer tvättnötter. Nötterna är egentligen torkade bär och innehåller naturliga tvålämnen, saponiner. Samma ämnen finns till exempel i såpnejlika och björkblad. Nötterna tvättar utan parfymer. De säljs av Tvåleriet, telefon 070-369 72 15.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen