Så odlar du (nästan) allt själv – inomhus och hela vintern!
Skörda färska bladgrönsaker och kryddor hela vintern - hemma i din bostad? Javisst – du kan odla (nästan) hela ditt grönsaksbehov på en liten yta. Här är de bästa tipsen för inomhusodling!
Läs också: Så odlar du grönt på fönsterbrädan!
Niklas Hjelm och hans sambo bor i en tvårummare i centrala Malmö. Det hindrar dem inte från att vara nästan självförsörjande på grönsaker – året om. Sallad, spenat, kål, och allehanda kryddor skördar de dagligen till sallad och matlagning.
– Vi har totalt cirka en kvadratmeter odlingsyta nu på vintern och det räcker för oss. Det är härligt att äta sin egenodlade och helt färska sallad, persilja, basilika och annat bladgrönt, säger han.
De odlar mest i köket. Dels olika bladgrönsaker i plastlådor på hyllor framför elementet där lysrör fästs i hyllan ovanför, dels en hängande kryddodling i fönstret med LED-belysning ovanför. Kryddodlingen har automatisk vattning med inbyggd pump.
Läs också: Släpp hämningarna – odla mikrogrönt i köket!
För Niklas använder sig av hydroponisk odling, med vatten och speciell växtnäring istället för jord.
– Det är enklare att hantera inne i en bostad och tar mindre plats än jord, förklarar han.
Nu hjälper han andra att komma igång med hydroponisk odling via sin föreningen Hemmaodlat, där det finns handfasta tips och produkter. Till exempel ett färdigt kom-i-gångset för den som inte vill bygga själv. Liknande finns även på andra sajter, bland annat på Odla.nu
Givetvis går det bra att odla i vanlig blomjord också. Och på vintern behöver växterna inte lika mycket näring. Gemensamt för både jord- och vattenodling är att det behövs rejält med extra belysning för att få fröna att gro och växa.
5 tips för lyckad inomhusodling
1. Bra belysning viktigast
Mycket ljus är förutsättningen för att växterna ska frodas under vintern inomhus. Det finns lyxiga växtlampor som Växtlampa Odla 18W för 945 kronor, växtarmaturen Growlight Quattro. för 1699 kronor och lampor i mellanprisläge som Clas Ohlsons LED-växtlysrör för 399 kronor och LED-växtglödlampa för 249 kronor. Billigaste och enklast är vanliga LED-lampor med starkt ljus (gärna 9 W) att hänga över odlingen eller sätta i en riktbar lampa/reflektor över plantorna. LED-lampor är bra eftersom de inte blir varma.
2. Välj rätt växter
Kryddor som persilja, basilika, rosmarin, oregano med flera passar utmärkt till inomhusodling, både i jord eller vatten. Gröna bladgrönsaker som sallad, rucola, spenat och grönkål är också enkla att odla och ganska snabbväxande. Tänk på att kontrollera hur de olika fröerna vill ha det för att gro. Vissa, till exempel sallad, gror bäst när det är svalare, under 2o grader. En perfekt nybörjargröda är rädisa. Den gror blixtsnabbt och ger peppriga blad till salladen.
3. Fröså helst
Billigast och bäst är att driva upp plantor från frön. Har man rätt ljus så kan det ta 6-8 veckor från frö tills du kan börja skörda din sallad. Odlar du i jord, kan du ha såjord högst upp i krukan för fröna att gro i och blomjord längst ned för näring när rötterna växt till. Olika groddar och mikrogrönt är också tacksamt att odla.
4. Bygg din egen vattenodlingslåda
Billigt och bra och kräver inte så mycket händighet. På Hemmaodlat.se tipsar man om att använda en vanlig Ikea-plastlåda för hydroponisk odling – göra hål i locket att sätta ned krukorna i. Häll vatten i lådan, så mycket att rötterna når ned. För bättre syresättning kan man köpa en liten pump för akvarier.
5. Ha koll på näringen
Om växterna ser ”trötta” ut eller bladen är gula, så kan det behövas mer näring eller att du byter jord/planterar om. För hydroponisk odling finns särskild näring. Många kryddor behöver lite mindre näring på vintern dock, så lagom är bäst. Vissa som odlar hydroponiskt kombinerar med ett akvarium och får näringen från fiskarnas ”gödsel”.
Läs också: Så får du ditt olivträd att överleva vintern