Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
tips 22 november 2016

Så sparar du pengar i jul – 11 tips som räddar plånboken

Julfirandet kan lätt bli en dyr historia, men med lite planering och framförhållning går det att komma undan billigt. Här är tipsen för dig som vill spara pengar i jul.

FOTO: Istock

1. Ordna knytkalas

Bara för att du är den som ska ta emot gäster betyder det inte att du behöver stå för hela kalaset själv. Be gästerna ta med sig någon eller några maträtter var.

2. Laga maten själv

Undvik dyra hel- eller halvfabrikat – så gott det går. Gör en stor sats köttbullar och frys in eller baka ditt eget matbröd.

3. Handla inte för mycket

Ett genomsnittligt svenskt hushåll slänger motsvarande var femte inköpt matkasse, och ofta hamnar mycket i soptunnan just i samband med julen. Se till att ta vara på resterna och fota av kylskåp och skafferi innan du åker till affären. Då vet du exakt vad som finns hemma och risken att du köper dubbletter minskar.

4. Boka resan i tid

Ska du ut och resa i jul? Då är det bäst att boka resan i tid. Ju närmare avgång du kommer desto dyrare blir biljetterna – om det finns kvar några. Gå med i samåkningsgrupper på Facebook, till exempel Skjutsgruppen med närmare 46 000 medlemmar. Det finns också flera bilfirmor som behöver hjälp med att köra tillbaka bilar, utan kostnad.

5. Gör upp en budget

Innan du ger dig ut i julruschen är det bra att ha en plan. Hur mycket får julklapparna kosta, och maten? Gör en noggrann budget och försök hålla den. Om du inte har en plan är det lätt att ryckas med och handla onödiga grejer.

6. Se över julklappsinköpen

Det låter kanske som en klyscha, men julklappar är inte det viktigaste med julen. Kanske köper ni julklappar till varandra av gammal vana? Med åren är det lätt att julklappsinköpen går över styr. Sätt en övre maxgräns för hur mycket ni för köpa för, och se till att alla håller den. Om någon vill handla för mer är det lätt hänt att andra också gör det för att slippa dåligt samvete. Köp till en person var eller kör julklappsleken där ni handlar något för exempelvis 50 kronor var och lägger i en säck.

7. Köp begagnat

Fler och fler har upptäckt second hand, därför gäller det också att vara ute i god tid. Har du tagit emot en julklappsönskning kan du först kolla om det finns att köpa begagnat.

8. Gör inga dyra inköp före jul

Är det dags att byta tv eller köpa nya vitvaror är det bättre att vänta. Priserna går ofta upp före jul för att januarirean ska se ännu mer fördelaktig ut. Om du verkligen vill fynda är det bättre att vänta till mitten av januari. Då handlar vi som minst och därför är det lättare att få rabatter.

9. Skicka paketen i tid

Välj det billigaste sättet att skicka dina paket. I dag finns alternativ till Posten som DHL och Schenker. Alla har sina egna prislistor för vikt och mått. Om du ska skicka många, stora eller tunga paket kan det löna sig att jämföra olika företag. Det kan dessutom bli billigare om du väljer en långsammare transport till olika platser i världen.

 10. Pyssla hemma

Det finns gott om julpynt som man kan göra själv. Ta inspiration från naturen och dekorera med kottar, kastanjer och granris. Det är bara fantasin som sätter stopp! Varför inte tillverka en toppstjärna av en gammal kaffeburk eller göra julgranspynt av skruvkorkar?

11. Jämför priser

 Om du ska köpa en julklapp behöver du inte handla i första bästa butik där den finns. Jämför priset mellan olika butiker och sajter, det kan nämligen variera mycket.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen