Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 2 september 2016

Släng inte bort! 5 skal du bör ta vara på

Hamnar kilovis av fruktskal i soporna varje vecka? Tänk om – i skalet sitter ofta massor av näringsämnen som du bör äta! Du kan också använda flera skal till gödsel eller rengöring.

1. Apelsinskal: Sylta – eller stoppa i garderoben!

Candied citrus peel

Apelsinskal är nyttigt på många sätt – bland annat kan de hjälpa matsmältningen och innehåller en olja som anses antiinflammatorisk. Apelsinskal kan du enkelt använda genom att smaksätta exempelvis en marinad.

Men de är också goda att använda kanderade eller syltade – som strössel eller dekoration till tårtor och bakverk!  

Du behöver:

Skalet av 2-3 ekologiska apelsiner
2 dl socker

Gör så här:

Tvätta apelsinskalen noga.

Koka upp vatten i en kastrull.

Lägg i apelsinskalen och låt dem koka tills de mjuknat 30-40 minuter.

Strimla tunt eller skär i små bitar.

Gör sockerlag: Blanda 2 dl socker med lika mycket vatten och koka upp.

Lägg i apelsinbitarna/strimlorna och låt koka i ytterligare en kvart.

Häll upp på en burk eller – om du vill ha torra syltade apelsinskal – låt skalen svalna på ett bakplåtspapper.

Alternativt: Ett husmorsknep är att lägga torkade apelsinskal i garderoben – för att motverka att klädesmal eller pälsängrar äter upp dina ylletröjor.

2. Bananskal: Använd i smoothie – eller som gödsel!

 

 

Är bananskalet! Det innehåller minst lika mycket nyttigheter som själva bananen – både B-vitaminer och antioxidanter och dessutom lutein, vilket är bra för synen.

Genom att mixa ner skalet i en shake eller smoothie, eller i bak av exempelvis en banankaka, får du i dig hela bananens nyttigheter! Var noga med att skölja skalet och se till att du köper en ekologisk sort.

Alternativt: Du kan också använda bananskalet till att gödsla dina rosor eller tomatplantor – skalen innehåller både kalium och fosfor. Klipp skalet i bitar och gräv ner det i jorden kring plantan.

Du kan också lägga de näringsrika skalen i vattenkannan i några dagar och sedan bjuda dina krukväxter på fest.

2. Citronskal: Gör fräsch citronkrydda – eller få skinande disk!

Citronens skal rymmer mycket nyttigheter som bland annat anses stärka immunförsvaret och minska inflammation. I citronskalet sitter dessutom mycket av den fina smaken!

Istället för att kasta bort – använd skalet till en god citronkrydda: Riv skalet av en ekologisk citron med krossad peppar. Torka blandningen i ugnen på låg värme, mal den i en kvarn och blanda med gott flingsalt.

Ett annat enkelt sätt att ta tillvara skalet är att göra citronolja. Skär citronskalen i bitar – häll på olivolja och låt dra i cirka två veckor. Sila bort citronen och använd oljan som smaksättare.

Alternativt: Låt citronskalen göra nytta i diskmaskinen. Lägg en urkramad citronhalva i diskmaskinens bestickkorg – och få skinande blank disk!

3. Potatisskal: Gör chips – eller rengör rostiga grytan

Potatisskal innehåller mycket fibrer vilket är bra för bland annat din matsmältning. Även om du vill ha den kokta potatisen skalad finns ändå inget skäl till att slänga skalen!

Rosta dem i ugnen till goda chips: Lägg skalen i vatten i någon timme. Torka dem sedan och blanda med olivolja och salt. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper och stek i cirka 225 grader till de blivit krispiga. Njut!

Alternativt: Har du en rostig men älskad gryta kan denna bli fin igen om du lägger i potatisskal tillsammans med lite bakpulver och gnuggar. Potatisens oxalsyra kan ta bort rostfläckarna.

4. Äggskal: Använd som planteringskärl – eller mota bort skadedjur

Cress in an egg

Miljövänligt och perfekt för trädgårdsjorden! Äggskalen tillför kalcium och kan också hjälpa till att hålla vissa skadedjur som sniglar borta. Finkrossa skalen och sprid ut – gärna i rosenrabatten.

Alternativt: Ett äggskal kan också tjäna som ett dekorativ liten ”kruka” för exempelvis krasse. Kul pyssel att göra tillsammans med barnen!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen