Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 13 oktober 2016

Släng inte värmeljusen i soppåsen! Så sopsorterar du rätt

Visste du att du du inte får slänga utbrunna värmeljus i vanliga återvinningen? Jo, så är det. Orsaken är att de inte längre klassas som förpackningar enligt ett EU-direktiv.

FOTO: All over press
 REFILL Nya, smarta värmeljushållare med en glashållare där man stoppar in refilljus.

REFILL. Nya, smarta värmeljushållare med en glashållare där man stoppar in refilljus.

Utbrunna värmeljus klassas inte längre som förpackningar, enligt ett EU-direktiv. Därmed är de inte längre välkomna i insamlingssystemet och får inte slängas i de behållare som står uppställda runt om i landet.

Istället ska de 300 miljoner värmeljusen vi tänder varje år i Sverige, fraktas till kommunens stora sop- och återvinningscentral. Eller samlas in på annat sätt av kommunerna som nu måste ta över ansvaret.

Kontakta din hemkommun för information om hur du ska göra.

Stora miljövinster med att återvinna metallerna

Miljövinsterna med att samla in och återvinna metallkopparna är stora. Det går åt mycket mindre energi när aluminium återvinns än när det nytillverkas. Nu finns en risk att folk kastar den i vanliga soporna i stället.

– Att slänga dem i soppåsen är det sämsta alternativet, säger Annika Dahlberg, informationschef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

1. Återvinn rätt!

Värmeljus är kanonbra att återvinna MEN bara om man gör rätt. Du ska ta loss den lilla runda vekeshållaren som är av stål ur aluminiumkoppen. Sedan slänga båda delarna var för sig metallåtervinningen.

Annars kan inte återvinningsanläggningen separera bort stålet och då brinner aluminiumet upp när stålet smälts ned. Det är ett stort energislöseri eftersom det går åt motsvarande 3 liter bensin för att tillverka ett kilo aluminium.

 REFILL Nya, smarta värmeljushållare med en glashållare där man stoppar in refilljus.

REFILL. Nya, smarta värmeljushållare med en glashållare där man stoppar in refilljus.

2. Aluminiumfritt

Det finns numera miljömärkta, aluminiumfria värmeljus på Clas Ohlson, pris 39 kronor. Man köper ett set med ljuskoppar av glas och refillvärmeljus av stearin. När ljuset brunnit ned laddas ljuskoppen av glas med en ny ljusrefill.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen