Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
resor 15 mars 2017

Världsunikt! 10 guldkorn att uppleva längs Inlandsbanan

Midnattssol, hundspann, lokala delikatesser. Den unika Inlandsbanan som går mellan Kristinehamn och Gällivare får turister över hela världen att tappa hakan. Här får du veta varför.

Bild 1/2
Bild 2/2

Inlandsbanan är 130 mil lång och går mellan Kristinehamn och Gällivare. Åker du hela vägen får du tillgång till en tredjedel av landet och massor av fantastisk vildmark.

Det finns flera sätt att uppleva Inlandsbanan på. Du kan välja mellan allt från att åka enstaka sträckor eller att åka hela vägen.

Bäst och mest upplever du resan med Inlandsbanekortet, ett tågluffarkort som ger dig fria resor under två sommarveckor. Längst ner i artiklar hittar du uppgifter om priser och rutter.

1. Ditt livs upplevelse – se midnattssolen!

Den mytomspunna solen som aldrig dör och lyser upp sommarnatten i norr kan skådas på många olika håll längs inlandsbanan. En av de bästa och mest populära platserna att njuta av ljuset är i Gällivare, uppe på Dundret. Är vädret klart kan du få ditt livs upplevelse.

Övernattar gör du till exempel på nyrenoverade hotell Björnfällan som ligger på Dundret. Här har du god chans att vakna till en makalös utsikt. Vill du maxa upplevelsen knallar du nedför berget till morgonens första solstrålar. Det tar ungefär en timme i lugnt tempo.

2. Bo på Huskyfarm med midnattsbad

huskyfarmen

Wild Act är namnet på en häftig verksamhet som drivs av det Schweiziska paret Simone och Jürg. På gården finns sextiotalet extremt glada och rörliga hundar av rasen Husky som under sommarsäsongen mer än gärna agerar dragkraft åt besökare som vill ta sig upp på Storberget för att njuta av den fantastiska utsikten.

På kvällen steks lax över öppen eld (på finskt vis) och till efterrätt får man hembakt kladdkaka med nyplockade hjortron och grädde. Som avslutning på kvällen står den vedeldade badtunnan uppvärmd och klar för ett midnattsbad.

3. Övernatta nytt och exotiskt

altboendeformer

Campa är alternativet om du vill bo lite billigare och kunna bada extra mycket. Dessutom trevligt och väldigt nära till Inlandsbanan. Till exempel ligger Hoting camping bara några meter från inlandsbanans stopp.

Bo på gästgård är maximalt genuint och mysigast. Till exempel på Monica och Mats Jacobssons gästgård Fru Julianas i Brynje utanför Östersund.

Bo i samekåta: Läs under punkt 8.

4. Ät lokala godsaker längs vägen

Rykande palt med svamp och lingon.

Vid inlandsbanans stationer finns lokala restauranger där efterlängtade stopp görs. Rätterna kan i lugn och ro bokas ombord på tåget innan ankomst. Åsarnas skidrestaurang bjuder på en maffig frukostbuffé. Bergmans fisk i Vilhelmina erbjuder lokalproducerade produkter att äta på plats eller ta med. Däribland Bergmans SM-vinnande rökta och gravade laxar. På Moskosel station serveras mättande rykande palt.

5. Upplev den unika stillheten

stillhet

Hotell Jokkmokk är en perfekt utgångspunkt för att uppleva det ultimata lugnet. I restaurangen serveras röding som fångats i näraliggande vatten samma natt eller morgon. Via buss kommer du lätt till fjällvärlden där du kan göra en- eller flerdagarssvandringar.

6. Tuffa med gammaldags ånglok

angtag

Rulla fram med en långsam tur i ett över hundra år gammalt ånglok. Turen startat på kvällen i Arvidsjaur och rullar sakta genom skog och mark mot Slagnäs. Ombord på tåget finns restaurang och levande musik plus lekrum för barnen.

På väg tillbaka görs ett stopp vid vackra Storavans södra strand där resenärerna kan doppa sig i vattnet och sedan bjuds det på korvgrillning och vevgrammofon.

7. Gå på festival

festival

Planerar du exempelvis resan till slutet av juli kan du kombinera med att besöka Storsjöyran. Sova gör du till exempel på Nya Pensionatet, en charmig oas inrymt i ett vackert sekelskifteshus.

8. Upplev samekulturen

samekultur

Längs inlandsbanan finns många möjligheter att lära känna sametraditioner och uppleva sameliv inifrån. I Båtsouj sameby blir besökarna väl omhändertagna och får på nära håll se hur renar sköts. Mat lagas över öppen eld.

Efter en skön bastu med dopp i skogssjön sover man på renskinn i en kåta med öppen eldstad. Lassokastning, båttur, fiske, vandring och andra aktiviteter kan ordnas.

9. Äventyrsridning och hopp i döda fallet

uddaaventyr
Äventyrsridning i Älsvsbyn.

Från banan finns förbindelser med länsbussar av vilka många ingår i inlandsbanekortet.

Du kan till exempel hoppa av i Arvidsjaur och åka buss till Älvsbyn för att uppleva äventyrsridning hos Rikard Öhman.

Utanför Älvsbyn ligger Storforsen, som är Europas största oreglerade fors, fem kilometer lång med en total fallhöjd på åttiotvå meter. Prova ett hopp från tolvmetersklippan i döda fallet om du törs.

10. Njut av själva tågresan

inlandsbanan3

Den kanske allra bästa underhållningen får du under tågresan. Tågvärdarna är nämligen inte enbart konduktörer utan berättar också historier om platserna och älvarna, husen och stationerna. Tåget stannar och resenärerna visas in några hundra meter i skogen för att kika på ett övergivet björnide. Vid riksgränsen görs halt och resenärerna får bokstavligen hoppa över den utmärkta riksgränsen i marken. Och förutom otaliga renar, ripor och tjäder kan med lite tur faktiskt även näcken skymtas, spritt språngande naken med fiol i hand.

Så här mycket kostar resan

inlandsbanan1

• Om du ska resa en sträcka mellan två destinationer på Inlandsbanan löser du en biljett. Priset beror på hur långt du ska resa, kolla här.

• Om du bokar resan i förväg ingår även platsreservation.

• Ska du åka en längre sträcka kan det bli billigare att köpa ett Inlandsbanekort.

• Med Inlandsbanekortet kan du tågluffa obegränsat på Inlandsbanan under två veckor. Kortet kostar 1 995 kronor.

• Åker du med Inlandsbanekort eller Interrail kan det var smart att komplettera med platsreservation. Kostar 50 kronor per sträcka.

Några prisexempel (sommaren 2016)

Inlandsbanekort:  1 995 kronor

Mora–Östersund: 596 kronor

Östersund–Sorsele: 845 kronor

Östersund–Gällivare: 1 378 kronor

Cykel: 50 kronor

Hund: 50 kronor per sträcka

Information från inlandsbanan.se

Fler spännande resmål

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen