10 gammaldags krukväxter att vårda för framtiden
Gamla tiders krukade skatter lever än.
Drygt 15 år efter insamlingen av gamla krukväxter vårdas insamlade exemplar och pelargonerna får en egen bok.
Karin Persson har varit med från början när Programmet för odlad mångfald (POM) efterlyste gamla tiders krukväxter.
Det var år 2009 och efterlysningen gällde krukväxter som hade en historia som sträckte sig längre tillbaka än 1960-talet.
– Responsen var enorm. Vi fick in 1230 tips från över 700 personer. Av dem valdes 250 krukväxter ut som bevarats i växthus sedan dess, berättar Karin Persson, genbankskurator på SLU.
Minnena knutna till växterna har också bevarats. Det är berättelser om ärvda växtklenoder, dopgåvor och bröllopspresenter. Med växterna kommer också spännande lokala namn, berättelser och traditioner förknippade med dem.
– Det är många underbara historier och har varit en ynnest att få jobba med det här, säger Karin.
Arbetet fortsätter. Av de insamlade krukväxterna har sex odlats upp storskaligt och säljs igen under namnet Grönt Kulturarv, cirka 250 krukväxter bevaras i Nationella Genbanken och en växtgrupp har just fått en egen bok.
– De 44 pelargoner som samlades in presenteras med bilder, foton, brev och texter som berättar deras historia.
Och alla som undrar hur man lyckas med att ta hand om en växt så länge har tur. Pelargonernas historia kompletteras med ägarnas beskrivning av hur de tagit hand om sina blommande skatter.
Få ny kunskap under trädgårdsåret 2022! Läs tidningen Land10 gammaldags krukväxter att vårda
1. Agapanthus
Kallas också Afrikas blå lilja, kärlekslilja eller flocklilja och är en dekorativ och välkänd växt som beskrevs 1809 och som ofta ses i stora krukor på terrasser och i trappuppgångar. Den har också blivit en krukväxt som får blomma ute om sommaren och övervintra inne till nästa säsong.
2. Blomstervagga
Trots att blomstervaggan är en av de riktigt gamla krukväxterna har ingen än hört av sig om en sådan till krukväxtuppropet. Blomstervaggan, Tradescantia spathacea, kallades ibland också för Moses i båten eller tre män i en båt efter de små blommorna som kikar fram över relingen på den lilla bladbåten.
I dag är blomstervaggan tillbaka och finns att köpa i butikerna.
3. Saintpaulia
Saintpaulia ionnantha beskrevs för första gången 1893 i Gartenflora och anses vara världens mest älskade krukväxt. Den kallades också för Usambaraviol och visade sig ha en osannolikt stor variationsförmåga och har gett upphov till 10 000-tals sorter. I dag växer tyvärr inte längre den blyga violen från bergen i Tanzania i sin ursprungliga miljö.
4. Mönjelilja
Mönjelilja, Clivia miniata, är en vacker sydafrikansk växt som var en sensation när den beskrevs 1854. Kanske är den en av de tåligaste krukväxter som finns. Mönjeliljan fanns förr i många olika varianter med gula och brandgula blommor och olika bladformer. Vissa blommor doftade också.
5. Elefanttunga
Elefanttunga, Haemanthus albiflos, är en lättodlad gammal krukväxt som tillhör amaryllisfamiljen.
Den annorlunda blomman har gett den smeknamnet rakborste.
Läs också: Så lurar du saintapulian att blomma
6. Nerium
Nerium oleander, en vacker och väldoftande buske från Medelhavsområdet som var en vanligt förekommande växt i orangerierna på 1700-talet. Kanske har växtens giftighet medfört att den inte är lika vanlig i dag som förr. Den kan vara aningen kinkig också, ett husmodersknep var att ge den lite kaffesump då och då.
7. Fönsterkrinum
En av de riktigt klassiska mormorsväxterna är fönsterkrinum, Crinum moorei. Växten är en pampig växt som är släkt med amaryllis. Den är ganska lättskött och kan bli både riktigt gammal och väldigt stor.
8. Hibiskus
Den hibiskus som Carl von Linné 1753 gav namnet Hibiscus rosa-sinensis var en dubbelblommande röd hibiskus som hade odlats under flera hundra år i Kina och som redan på Linnés tid var spridd i det tropiska Asien. Var den vilda hibiskusen har sitt ursprung vet man fortfarande inte säkert.
9. Kornettblomma
Illustrationen från början av 1900-talet visar sista skriket just då, nya hybrider med nya färger av kornettblomma. I dag finns många fler storblommiga varianter i handeln.
- 10. Praktbrowallia
Längtans blå blomma, praktbrowallia eller Browallia speciosa.
Den har ett buskartat växtsätt och om den toppas blir det en sky av blå blommor.
Berätta om dina arveväxter
Även om många plantor bevarats är nya tips på gamla krukväxter med en lång historia välkomna.
Tips skickas till karin.persson@slu.se eller i brev till adressen:
Karin Persson
SLU Alnarp
POM/ Nationella genbanken
Box 190
234 22 Lomma
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.