11 grönsaker och bär som bytt namn – och blivit lite trendigare
Vad smakar bäst? Vattenkrasse eller källfräne? Mâchesallad eller vårklynne? Här är grönsakerna som bytt till namn som ser snyggare ut på menyn.
Kungsmynta på pizzan
Namnbytet från kungsmynta till oregano kan verka onödigt, kungsmynta låter ju inte så illa. Möjligtvis kan det gamla namnet fått ge vika eftersom kryddan inte smakar särskilt ”mintigt”.
Vårklynne blev mâchesallad
Nej, vårklynne låter inte särskilt delikat. Ibland har den kallats vintersallad och det låter kanske aningen smakligare men när vårklynnet dök upp i matvaruaffärerna för några år sen dög inga av de gamla namnen. I stället trycktes det franska mâche på hylletiketterna.
Från senapskål till rucola
Carl von Linné hade koll på senapskålen, Han var den förste som beskrev den i litteraturen. Senapskålen odlades förr i Sverige men föll i glömska ända fram tills någon kom på att byta namn på den. I början av 1990-talet blev den rucola och superinne igen.
Superbäret bocktörne
När gojibäret dök upp i hälsokostaffären var det en hälsobomb och ett superbär, lika nyttigt som dyrt. Förmodligen hade priset gått ner en aning om det saluförts under sitt svenska namn bocktörne. Ännu billigare hade det blivit om alla förstått att bocktörnet går att odla här och är så tåligt att de klarar ner till 20 minusgrader.
Läs även: Så odlar du gojibär i din trädgård
Får det vara lite källfräne?
Vattenkrasse är en delikat liten grönsak som faktiskt växer vilt i ett fåtal vattendrag i Skåne. Då heter den källfräne, och man får hålla tassarna borta. De vilda bestånden är sällsynta.
Fin savoykål, bonnig kruskål
Ordet Savoy kommer från Savoie, en region i sydöstra Frankrike. Innan ordet savoykål importerades till oss hette den kruskål. Kål med krusiga blad, helt enkelt.
Läs även: Ät dig frisk med 7 nyttiga kålsorter
Haricot vert? Nej, brytböna
Visst låter haricot vert tjusigt? Egentligen är den bara som vilken brytböna som helst, fast plockad innan den hunnit bli för stor och seg.
Från drivcikoria till endiv
Ordet cikoria smakar beskt och kaffesurrogat. Inte underligt att den sorts rotcikoria som används för att driva upp smala, mjälla salladsblad om vintern fick byta namn till endiv. Det låter både sötare och sprödare.
Det är flockel i läsken
När läskfabrikanten ståtar med att drycken sötats med stevia är det bara ett tjusigare sätt att säga att de haft sötflockel i flaskorna. Det gamla namnet byttes mot det latinska, kanske för att det passar bättre som varumärke.
Prassliga små gyllenbär
De ser så exotiska ut, de gula bären med sina sköra skal. Egentligen är physalis samma sak som växten gyllenbär du kan odla i trädgården och övervintra inne på fönsterbrädan.
Moussaka med äggplanta
Om du vill måla ditt rum mörkt blålila står det aubergine på färgburken, efter den glansiga frukten med samma färg. Det kunde lika gärna stå äggplanta men det låter kanske inte lika bra när du inredningsbloggar.