Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 30 september 2021

14 vackra höstväxter till krukan – bygg på höjden för extra effekt

Inget fel på ljung men det finns så mycket mer att plantera i höst. Här är spännande växter till prydnad, flera av dem kan leva i många år.

FOTO: Tommy Durath

Många av de mest vanliga höstväxterna som sätts i kruka är perenna växter. Du kanske redan har växterna i din egen trädgård? Då kan ett par plantor grävas upp och få bo i kruka ett tag.

En annan möjlighet är att ha färdigplanterade höstkrukor året om, på en mindre synlig plats – för att sedan lyfta fram dem till entrén när hösten gör sitt intåg. Då kan man också komplettera med ytterligare någon höstväxt av mer tillfällig typ.

Bygg på höjden för extra effekt, här får du växttips och beskrivningar på roliga arrangemang att göra själv.

Höstväxter att satsa på

1. Bärljunge (Gaultheria mucronata) är smockfull av fina bär på kvistarna. Dessutom är den vintergrön och kan få stå kvar i krukan när det är dags att juldekorera.

 Vintergrön och vacker. Bärljungen räcker till jul.
Vintergrön och vacker. Bärljungen räcker till jul. FOTO: Tommy Durath

2. Bollkrysantemum (Chrysanthemum × morifolium) säljs ofta under smeknamnet bollkryss. Den är en av höstens färgglada säsongsväxter men den blommar rikligt och länge, innan frosten klipper den.

 Färgrikast av alla är krysantemum.
Färgrikast av alla är krysantemum. FOTO: Tommy Durath

3. Krypoxbär (Cotoneaster dammeri)är en marktäckande buske som sträcker ut långa grenar. Den fungerar alltså lika bra i rabatt som kruka.

 Krypoxbär kan odlas året om upp till zon 3.
Krypoxbär kan odlas året om upp till zon 3. FOTO: Tommy Durath

4. Cyklamen (cyclamen persicum) är en medelhavsväxt, så den står sig bara i ytterkrukan så länge hösten är mild. Om du vet att frosten är i annalkande, kan du låta den flytta inomhus, så blir den till glädje på fönsterbrädan.

 Cyklamen får komma in när frosten kommer.
Cyklamen får komma in när frosten kommer. FOTO: Tommy Durath

5. Echiverian är en tuffing! Den har sin egen vattenreserv i bladverket och klarar sig i många veckor utan vattning. Den finns också i mängder av fina färgvarianter. Men sträng kyla sätter så småningom stopp för den, så den klarar inte vintern utomhus.

Läs också: Så räddas en sladdrig cyklamen

 Echeverian är väldigt lik taklöken men inte alls lika härdig.
Echeverian är väldigt lik taklöken men inte alls lika härdig. FOTO: Tommy Durath

6. Gaultheria har också ett vanligt svenskt namn: tuvvaktelbär. Den står sig fint med sina röda bär hela vintern i krukan, så den fungerar också som juldekor. Den är perenn, så vattnar du krukan då och då, kan du plantera ut den till våren.

 Gaultheria.
Gaultheria. FOTO: Tommy Durath

7. Silvergirland (Leucophyta brownii) och silverek (Senecio cineraria) ger en uppfriskande ljus kontrast. Vi tänker på dem som typiska höstväxter, men de fungerar lika bra att sätta tidigt på säsongen med sommarblommor. Då hinner de växa sig riktigt stora!

 Silverek och silvergirland ger kontrast.
Silverek och silvergirland ger kontrast. FOTO: Tommy Durath

8. Prydnadsgräs har blivit en riktig höstfavorit, som mjukar både mjukar upp och rufsar till krukplanteringar och rabatter. Många av de mindre, krukvänliga gräsen är bara ettåriga. Men du kan välja ett gräs av perenn sort och ge det lite mer plats för rötterna genom att plantera i egen kruka, så övervintrar det och är till glädje också nästa år.

 Välj ett flerårigt gräs för långvarig lycka.
Välj ett flerårigt gräs för långvarig lycka. FOTO: Tommy Durath

9. Hjärtbergenia (Bergenia cordifolia) är en härligt storbladig perenn, vars bladverk skiftar i rödgröna nyanser. Den blommar med intensivt rosa klockstänglar på våren.

 Flytta ut den i rabatten till våren så kan du snart ha ett stort bestånd hjärtbergenia.
Flytta ut den i rabatten till våren så kan du snart ha ett stort bestånd hjärtbergenia. FOTO: Tommy Durath

10. Ljung är inte bara en sort. Väljer du till exempel sorterna Calluna eller Garsden girls har du hittat flerårig ljung. nDet är lite skillnad på priset, men väljer du en perenn ljung, kan du sätta ut den i rabatten när den gjort sitt i krukan. Det finns både vita, rosa, lime och lila sorter att välja på.

 Perenn ljung, värd att betala lite extra för.
Perenn ljung, värd att betala lite extra för. FOTO: Tommy Durath

11. Prydnadskålen (Brassica oleracea) är som gigantiska rosor! Dessutom finns den i olika färger och är tämligen köldtålig. Fantastiskt fin också att sätta på bordet inomhus, när det dukas för höstmiddag.

 Ros? Nej, prydnadskål.
Ros? Nej, prydnadskål. FOTO: Tommy Durath

12. Murgröna finns i många olika sorter. Den storbladiga, mörkgröna Hedera helix är den som främst förekommer som perenn. Men för en höstplantering kan du använda vilken murgröna som helst, om du inte ställer krav på att den ska övervintra.

 Murgröna ger tålig grönska.
Murgröna ger tålig grönska. FOTO: Tommy Durath

13. Vinterbär (Skimmia japonic)a är en vintergrön växt som står redo med knoppar. Det innebär, att om vintern är mild och du ger en skvätt vatten då och då för hålla liv i plantan över vinternt, kommer knopparna att slå ut och blomma framåt maj.

 Skimmia, laddad med knoppar.
Skimmia, laddad med knoppar. FOTO: Tommy Durath

14. Tuja ’Teddy’ är en kuddformad, mjuk och rund tuja i miniformat, bara 15-20 cm hög. Den kan hållas tuktad och klippt för den som vill ha helt rund form.

 Tujan som blir en fin boll i krukan.
Tujan som blir en fin boll i krukan. FOTO: Tommy Durath

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen