Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 24 mars 2017

3 vackra växter som tar över i trädgården – så bekämpar du dem

De ser så vackra ut, men kan bli trädgårdens största fiende. Och sprida sig och ta kål på känsliga ängsblommor. Här är 3 blommande värstingar - och hur de bäst bekämpas.

Bild 1/2
Bild 2/2

1. Lupiner

Lupinus

Visst är de vackra med sina färgglada spiror i vägrenar och rabatter. Men lupinerna kan ta död på både andra trädgårdsväxter och känsliga ängsblommor när den snabbt sprider sig och tar över.

Lupinfrön kan förgifta kor och hästar

Får lupinen fäste i magra ängsmarker kan den snabbt utrota den känsliga floran där då den gödslar marken så att annan växtlighet kvävs. Dessutom kan fröna vara  giftiga för kor, får, grisar och hästar.

Så bekämpar du lupiner:

Klipp  eller slå med lie helst redan innan lupinerna gått i blom, men vill du odla dem kontrollerat – ta bort fröställningarna direkt när de blommat klart. För att bli av dem behöver du klippa eller slå flera gånger under säsongen.

Leksands kommun vill utrota lupinerna

Det kan ta många år för lupinerna har kraftiga rötter. Leksands kommun, som har förklarat krig mot lupinerna, har bra information på sin hemsida.

2. Jättebalsamin

Himalayan balsam, Indian balsam, jumping jack, policeman's helmet Impatiens glandulifera

De syns som frodiga stånd eller dungar av höga växter med rosa eller vit blommor högst upp.  En oborstad växt som sprider sig som en löpeld och snabbt kan ta över hela trädgården – och sprida sig okontrollerat i omgivande natur.

Kan sprätta frön sju meter bort

Främsta orsaken är att den kan sprätta i iväg sin frön så långt – upp till sju meter bort! Och när frökapseln är mogen räcker det att nudda den så ”exploderar” den och skjuter iväg sina frön åt olika håll. En enda planta kan producera upp till 4 000 frön!

Så bekämpar du jättebalsaminer

Det finns två sätt som gärna kan kombineras: Dra upp plantan med rötterna och/eller  slå eller klippa av plantan innan den går i blom.

3. Vresros

Japanese rose, Rosa rugosa. Image shot 10/2012. Exact date unknown.

Vresrosen är en populär växt, både för sin blommors  och nypons skull. Den sprider sig så snabbt, via både rotskott och frön, att den kan ta över en hel trädgård med sina täta buskage.

4. Tar över sanddyner i södra Sverige

Och värre är att den sprider sig ut i naturen.I vissa delar av Sverige håller den på att ta över floran, i sanddynerna i Skåne och Halland särskilt men även längst kusterna i mellersta och norra Sverige.

Så bekämpar du vresrosen

Här finns två metoder- klippning  och utmattning. Klipp bort rotskotten med gräsklipparen och utmatta rosen genom att klippa ned buskarna rejält och sedan klippa bort alla gröna skott. Behöver upprepas flera gånger och under 3-4 år – till sist dör busken.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen