Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 16 augusti 2018

4 alternativ till gräsmatta

När ängarna blir sällsyntare kan våra gräsmattor bli en fristad för blommande ängsväxter.

Här är 4 olika typer av blommande mattor att välja mellan.

 Maria Ignatieva, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala, forskar på artrikare alternativ till vanlig gräsmatta.
Maria Ignatieva, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala, forskar på artrikare alternativ till vanlig gräsmatta. FOTO: Agneta Bergström

Forskaren och gräsmatte-experten Maria Ignatieva har testat olika typer av grönytor som kan passa som alternativ till vanlig gräsmatta i både trädgårdar och på mark som sköts av kommunerna.

Alternativen har prövats vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Ultuna utanför Uppsala. Förutom olika ängsliknande gräsytor så prövades en så kallad örtgräsmatta som bara innehåller blommande örter.

Här är alternativen och hur du kan använda dem.

Läs också: Slå och så – tipsen för blommande vägkanter

1. Ängsliknande gräsmatta – billigt & enkelt

 Högre klipphöjd ger utrymme för tusenskönan.
Högre klipphöjd ger utrymme för tusenskönan. FOTO: Agneta Bergström

Även i vanliga gräsmattor flyttar blommande örter in efter hand. Gynna dem så blir de fler! Vitklöver, rödklöver, käringtand, brunört, humlelusern, tusensköna och maskrosor hör till de växter som ofta lockar insekter i gräsmattan – låt dem vara kvar. Får gräset vara lite högre och örterna blomma innan det klipps kommer fler blommor att vandra in.

Gör så här: Öka klipphöjden på gräsklipparen till 5-10 cm och klipp mer sällan.

Skötsel: Klipp några gånger om året, ta bort allt gräsklipp så blir gräsmattan magrare efter hand. Med tiden kan den bli som en traditionell äng som klipps eller slås en gång om året.Läs också: Därför ska du låta gräsmattan blomma!

2. Klassisk äng – artrik tradition

 TRÄDGÅRDSÄNG. En fyra år gammal äng i Småland som såtts med blandningen ”normaläng” från Pratensis. Foto: Pratensis AB
TRÄDGÅRDSÄNG. En fyra år gammal äng i Småland som såtts med blandningen ”normaläng” från Pratensis. Foto: Pratensis AB FOTO: Pratensis AB

En traditionell äng består av gräs och fleråriga blommande örter. Det finns färdiga ängsfröblandningar som innehåller frön från både gräs och vilda blommor och har anpassats för olika miljöer, till exempel torräng eller fuktäng. De kan också ha valts ut för att locka humlor och fjärilar.

Gör så här: Förbered planteringsytan så att den består av mager ogräsfri jord. Så fröna. För att få blomning redan första säsongen kan du komplettera med plantor som blommar första året eller blanda in fröer av ettåriga åkerblommor som klätt, åkerkulla, blåklint och vallmo.

Skötsel: Det första året rensas ettårigt ogräs bort. Det kan även klippas till 8-10 centimeters höjd innan det går i blom. Klipp eller slå en gång om året i juli–september när de flesta plantor blommat över. Ta bort klippet genast eller efter några dagar.

3. Örtgräsmatta – medeltida mode

 Örtgräsmatta på våren. Örtgräsmatta i småländsk trädgård fotograferad i maj ett år efter sådd och med blommande tusenskönor och violer.
Örtgräsmatta på våren. Örtgräsmatta i småländsk trädgård fotograferad i maj ett år efter sådd och med blommande tusenskönor och violer. FOTO: Pratensis AB

Örtgräsmattan består av lägre blommande örter. Den som planterades på SLU i Ulltuna innehåller gullviva, trift, liten blåklocka, backnejlika, brudbröd, käringtand, prästkrage, röllika, smultron, styvmorsviol, tusensköna, rödfibbla och gråfibbla. Men räkna med att gräs kommer att vandra in på eget initiativ.

 Örtgräsmatta på sommaren. Örtgräsmattan i juli året efter sådd. Nu blommar prästkrage, fibblor och kärringtand.
Örtgräsmatta på sommaren. Örtgräsmattan i juli året efter sådd. Nu blommar prästkrage, fibblor och kärringtand. FOTO: Pratensis AB

Gör så här: Förbered planteringsytan så att den består av mager och ogräsfri jord. Så fröna och komplettera eventuellt med plantor av andra blommor du vill ha. Använd till exempel ”ängsblandning” utan gräs från Pratensis. Den innehåller klätt, backnejlika, stor blåklocka, brudbröd, gulmåra och rödkämpar.

 Örtgräsmatta med rosablommande trift på SLU:s campus i Ulltuna utanför Uppsala.
Örtgräsmatta med rosablommande trift på SLU:s campus i Ulltuna utanför Uppsala. FOTO: Maria Ignatieva

Skötsel: Det första året rensas ettårigt ogräs bort. Alternativt kan det klippas till 8-10 centimeters höjd innan det går i blom. När örtgräsmattan är etablerad klipps den en gång om året. En etablerad örtgräsmatta tål att man går på den en del.Läs också: Anna behöver inte vattna sin trädgård

4. Målerisk äng – ettårig blomstershow

 Ettårig äng sådd med gamla åkerogräs som blåklint, råg- och korvallmo, klätt och åkerkulla.
Ettårig äng sådd med gamla åkerogräs som blåklint, råg- och korvallmo, klätt och åkerkulla. FOTO: Pratensis AB

Har du ett gammalt potatisland eller annan jordplätt du inte vet vad du ska göra med? Då kan du så en blandning av ettåriga blommande växter. Eftersom de blommar under en längre period än fleråriga ängsväxter blir det här en plantering som drar blickarna till sig från och med att blomningen börjar och ända till hösten.

Gör så här: Förbered jorden genom att rensa bort ogräs, gräva igenom den och kratta ytan jämn. Så en frön av ettåriga blommor. Pratensis har en blandning med blomsteråkerfrö som innehåller vallmo, blåklint, åkerkulla och klätt, Impecta har flera fina sommarblomsblandningar som passar.

Skötsel: Håll efter med vattning tills fröna grott. Vattna under sommaren om det blir torrt väder.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen