Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 31 mars 2017

5 smarta tips: Så får du hyacinten att blomma länge

Hyacinten är inte bara en julblomma, den passar fint hemma även under våren. Så här gör du för att njuta av hyacinternas blommor så länge som möjligt.

Bild 1/9 FOTO: Istock
Bild 2/9
Bild 3/9
Bild 4/9
Bild 5/9
Bild 6/9
Bild 7/9
Bild 8/9
Bild 9/9

1. Längre blomning i svalka

5 tips som får hyacinten att blomma längre.
Förvara hyacinten svalt.

 

Hyacinter föredrar en sval miljö. 5-10 plusgrader är idealiskt, i rumstemperatur blommar de över snabbare. Undvik att ställa hyacinterna direkt över ett element eller intill brinnande ljus.

I värmen slår blommorna ut snabbare, dessutom blir blomstänglarna snabbt rangliga och veka.

Ställ dem därför gärna svalt över natten. En inglasad förstutrappa eller frostfritt uterum är perfekt för hyacinterna.

2. Spar på vattnet

5 tips som får hyacinten att blomma längre.
Spar på vattnet om du inte vill att hyacinten ska blomma.

 

Löken innehåller allt den behöver för att blomma till jul eller påsk. Mycket vatten, precis som mycket värme, driver på tillväxten så att löken blommar över snabbare. Låt gärna löken dra åt sig vatten först innan den planteras. Då kan den klara sig utan vatten väldigt länge. Så länge att den kan klara blomningen stående direkt på ett fat eller ombonad med lite mossa i en kruka.

3. Snabbodla i glas

Fint att odla hyacint i glas.
Fint att odla hyacint i glas.

 

Vill du ha blomning snabbt och ser löken som en engångsblomma kan du driva löken i ett hyacintglas med vatten. Fina gamla glas hittar du på loppis eller köp nya som säljs i varuhus och trädgårdsbutiker.
Spola bort all jord från rötterna och placera löken med sina vita rötter i skålen på hyacintglaset. Fyll så mycket vatten i glaset att rötterna hänger fritt i vattnet men utan att löken nuddar ytan.

4. Jord för ett extra liv

Hyacint lök

Vill du att löken ska kunna leva vidare efter påsk planterar du den i jord i en kruka. Sedan sköter du dem som vanliga krukväxter tills du kan plantera ut dem i rabatten till. Gödsla gärna med lite benmjöl i planteringsgropen.

5. Rädda stänglarna

5 tips för att få hyacinten att blomma längre.
Hyacinten blir fin som snittblomma.

 

Var inte ledsen om blomstängeln trots allt ränner iväg och blir ranglig. Du kan klippa av den och använda den som snittblomma.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen