Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 26 april 2017

6 metoder för att lyfta jordgubbsodlingen

Gubben blir snigelbiten, det är trångt och ogräset frodas – men inte i sommar. Här är 6 metoder som lyfter jordgubbsodlingen på allvar.

1. Smartaste lådsystemet

 Bildkälla: Dunn Lumber
Bildkälla: Dunn Lumber

Det här är den smartaste trädgårdsuppfinningen sen någon satte stril på vattenkannan. Jordgubbar är perfekta kandidater för en odling i träramar travade på höjden. Lägg gärna ogräsduk i botten innan ramarna travas upp och fyll med planteringsjord.

En eller två plantor i varje fack gör det svårt för ogräs att få fäste, plantorna kommer upp en bit så att sniglarna får en utmaning och jordvolymen är rejäl.

Glöm inte att plantorna behöver förnyas efter tre-fyra år. Då ger de inte lika mycket frukt. Ta plantor från revor på gamlingarna och plantera dem i stället.

Läs också: Smartaste tricket: Rensa jordgubbar utan kladd

2. Lådor i luften

 Foto: Istock
Foto: Istock FOTO: Andy Drysdale/REX

Härma yrkesodlare som odlar jordgubbar i växthus för självplock. Trädgårdsvarianten är en rad med balkonglådor som fylls med jord och jordgubbsplantor. Den här metoden kräver vattning. Vill du inte skvätta för hand kan gravitation och regnvatten vara lösningen:

Ställ en regnvattentunna högt, högre än det du odlar. Koppla sedan en slang med ställbara droppmunstycken till tunnan och lägg slangen i lådorna.

3. Häng dem högt

 Foto: Istock
Foto: Istock

Väck med hängpelargonerna. Jordgubbar i ampel är precis lika snyggt. Om du vill minimera vattnandet kan vattenhållande kristaller blandas i jorden. Finns inte sådana i din trädgårdsaffär? Slakta en blöja, innehållet i den är fullt med kristaller som håller kvar fukten. Är du riktigt lat kan du bara klämma ner en blöja i botten av ampeln – sugande sidan upp.

Läs också: Läskande jordgubbssaft med rabarber och mynta

4. Skaffa gubbe med stil

 Foto: Impecta
Foto: Impecta

Jordgubbar är både tåligare och snyggare än man kan tro, så snygga att du lockas att hänga dem på finverandan eller ställa dem på kalasbordet. Det finns till exempel en hel grupp med ampeljordgubbar som tagits fram just för att locka en estet. Den här heter ‘Rainbow Treasure’, har rosa blommor och små hjärtformade gubbar på fina stänglar.

Ifall du vill plantera i kruka kan det vara en bra idé att välja plastkrukor, göm dem i en ytterkruka om du tycker att den är ful. Plastkrukan behåller fukten i jorden längre så att du slipper vattna så ofta.

Läs också: Physalis – så enkelt odlar du lyxfrukten hemma

5. Satsa på påsar

 Foto: Istock
Foto: Istock FOTO: Annette Lozinski / Alamy Stock Photo

Lat mans lösning. Lägg en påse plantjord på ett bord, hugg ett antal hål i plasten och plantera jordgubbsplantor i dem. Pilla samtidigt några hål i påsens botten så att överskottsvatten kan rinna ut.

6. Befrukta en tunna

 Foto: Istock
Foto: Istock FOTO: Tim Gainey / Alamy Stock Photo

Zinkbalja, regntunna eller kanske en övergiven skottkärra. Det spelar ingen roll om en behållare är stor, du kan ända göra den till en upphöjd jordgubbsodling så länge du kan göra ett hål i botten som dränerar.

Börja med att fylla upp. Gamla plastkrukor, stora stycken kasserad frigolit, en sunkig presenning. Tryck ner allt i tunnan tills du har cirka 30 centimeter kvar upp till kanten.

Lägg ner en bit ogräsduk eller gammalt tyg och fyll på med planteringsjord. Plantera jordgubbar, vattna och vänta på frukten.

Läs också: Så enkelt odlar du hemma

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen