Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 26 juni 2017

Tidlöst vackert! 7 charmiga mormorsväxter till din rabatt

En mormorsrabatt är en riktig nostalgikick. Här tipsar trädgårdsmästaren Cathrine Lindström Mårdh om växterna som både väcker känslor och ger bedårande blomning.

1. Blå bolltistel, echinops bannaticus

 Blå bolltistel, echinops bannaticus.
Blå bolltistel, echinops bannaticus. FOTO: John Glover / Alamy

Har ett högt, stadigt och fylligt växtsätt och ger bra form och volym i rabatten. Bladen är djupt skurna och torniga med silvrig undersida, blomställningarna är stålblå och de närmast blålila blommorna uppträder i juli–september. Blir upp till en meter hög, vill helst stå i full sol och väldränerad jord men är annars mycket anspråkslös och tålig. Självsår sig villigt men kan också förökas genom delning eller användning av rotskott, på hösten. Härdig upp till zon V.

2. Jättevallmo, papaver pseudoorientale

 Jättevallmo, papaver pseudoorientale.
Jättevallmo, papaver pseudoorientale. FOTO: imageBROKER / Alamy

Har hårig stjälk som kan bli upp till en meter hög, även de parflikiga bladen som sitter i rosett vid basen har borst. Blommar i juni–juli med dramatiskt orangeröda blommor med en närmast fyrkantig svart fläck, innan dess har den hårt sammanpressade knoppen ett skönhetsvärde i sig och efteråt är frökapslarna vackra. Jättevallmo vill stå i full sol i väldränerad jord. Förökas med frösådd. Härdig upp till zon VIII.

3. Bondpion, paeonia x festiva

 Bondpion, paeonia x festiva.
Bondpion, paeonia x festiva. FOTO: /IBL

Är en gammal hybrid mellan bergpion och turkisk pion och en klassiker i mormorsrabatten. Den blir upp till 70 centimeter hög, är buskig med kraftiga stjälkar och flikigt mörk­gröna blad. Har enkla eller dubbla blommor i rött, rosa eller vitt som blommar kring midsommar. Bondpionen trivs i soligt läge med lite vandrande skugga och vill ha djup, näringsrik och fuktighetshållande men väldränerad jord. Förökas genom delning på hösten. Kan i skyddat läge klara sig upp till zon VIII.

Läs också: Blomster hela säsongen – så skapar du en evighetskruka

4. Prästkrage, Leucanthemum vulgare

 Prästkrage, Leucanthemum vulgare.
Prästkrage, Leucanthemum vulgare. FOTO: Chris O'Reilly / naturepl.com /N

Är symbolen för svensk sommar och därmed självklar i mormors rabatt. Den blir upp till 80 centimeter hög och blommar med vita kronblad mot gul mitt i juni–juli. Trivs i sol eller halvskugga och vill ha väldränerad, näringsrik och mullrik jord. Förökas med frösådd, den självsår sig villigt. Skärs ner på våren. Prästkragen är härdig i hela landet.

5. Fingerborgsblomma, digitalis purpurea

 Fingerborgsblomma, digitalis purpurea.
Fingerborgsblomma, digitalis purpurea. FOTO: Duncan Usher

Är en ståtlig och tålig växt med klockformade blommor, i allt från violett och rosa till vitt och gult, i juni och juli. De stabila blomstänglarna blir upp till 150 centimeter höga och har bladrosetter hela vägen upp. Fingerborgsblomman tillhör de tvååriga växterna men uppträder även som flerårig. Vill stå halvskuggigt i näringsrik jord, tål lätt torka men inte blöta. Förökas med frösådd och självsår sig glatt. Hela växten är giftig. Klarar sig upp till zon VIII.

Läs också: Så skapar du rätt färger till rabatten – 9 enkla knep

6. Riddarsporre, delphinium x cultorum

 Riddarsporre, delphinium x cultorum.
Riddarsporre, delphinium x cultorum. FOTO: Steffen Hauser / botanikfoto / A

Är reslig och ger fin struktur åt mormors­rabatten. Den vanliga trädgårdsriddar­sporren blir upp till 150 centimeter hög, har ofta dubbla och tätt sittande blommor och finns i alla nyanser av blått liksom i lila, rosa och vitt. Blommar i juni–augusti. Riddarsporren vill stå skyddat och soligt i lucker, näringsrik och väldränerad jord. Förökas med frösådd eller med vårens tidiga sticklingar, större plantor kan delas vår eller höst. Klarar sig till zon IV.

7. Löjtnantshjärta, dicentra spectabilis

 Löjtnantshjärta, dicentra spectabilis.
Löjtnantshjärta, dicentra spectabilis. FOTO: Daniel Dempster Photography / Al

Är en gammaldags trädgårdsväxt som blir upp till 100 centimeter hög och minst hälften så bred. De gröna bladen påminner om orm­bunke och de hjärtformade hängande blommorna är vanligtvis rosa eller rosaröda men finns även i vitt. Blommar i maj och juni. Löjtnantshjärta vill ha näringsrik och väldränerad jord. Den vill inte stå i full sol, såvida trädgården inte ligger i områden med kalla somrar. Förökas genom delning på våren. Klarar sig upp till zon VIII.

Läs också: Så planterar du och sköter en torprabatt – steg för steg

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen