Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 18 juni 2017

8 praktfulla pioner för din trädgård

Vackra, lättskötta och gör sig lika bra i trädgården som i vasen. Pioner går aldrig ur tiden. Här är åtta skönheter att välja och vraka mellan.

1. Drag av anemon

FOTO: Science Photo Library/IBL

’Bowl of Beauty’ är en luktpion som blommar med anemonformade rosa blommor med en krämfärgad mitt. Blommar i juli, har fin doft och blir 80–90 centimeter hög. En örtartad pion som är härdig i hela landet.

2. Doftar kryddigt

FOTO: Science Photo Library/IBL

’Festiva Maxima’ är en luktpion som blommar rikt i juni–juli med fyllda, vita blommor vilkas kronblad har närmast blodröda strimmor. Doften är kryddig. Blir en meter hög och växer frodigt och upprätt. Örtartad pion som är härdig i hela landet.

3. Blommar rikt

FOTO: Science Photo Library/IBL

’Sarah Bernhardt’ är en rikblommande luktpion som briljerar med fyllda, rosa och underbart doftande blommor. Blir 80–100 centimeter hög och blommar i juli. Uppnår full blomning från andra året efter plantering och blommar allt rikligare för varje år. Fin att ta in som snittblomma. Örtartad pion som är härdig i hela landet.

4. Smörgul goding

FOTO: CHRIS BOSWORTH / Alamy

’High Noon’ är en buskpion med halvfyllda blommor vilkas varmgula kronblad har röda fläckar. Doftar gott, blommar i juni och blir upp till 150 centimeter hög varför den behöver bindas upp för att inte nicka. Vedartad pion som är härdig upp till zon IV–V.

5. Fin i bukett

FOTO: (c) Clive Nichols/Clive Nichols/

Sword Dance’ är en luktpion som blommar i juni–juli med stora klarröda kronblad kring en gyllene tofs. Blir cirka 85 centimeter hög och relativt bred med rikt bladklädda stjälkar. Tål vind och värme bra och är en fin, väldoftande snittblomma. Örtartad pion som är härdig i hela landet.

6. Sensationell

FOTO: MBP-Plants / Alamy

’Souvenir de Maxime Cornu’ är en fransk buskpion vars sensationella dubbla orangerosa blommor har tandade, krusiga kronblad. Blir upp emot 120 centimeter hög, har svag doft och blommar sent men länge. Blommorna är tunga och behöver bindas upp. Vedartad pion, härdig upp till zon IV–V.

7. Klassisk torpväxt

FOTO: /IBL

’Rubra Plena’ är en klassisk och rikblommande bondpion med fyllda mörkröda blommor. Blommar vid midsommar, har ett buskigt växtsätt och blir 70 centimeter hög. Långlivad, härdig och fin som snittblomma. Doftlös. Örtartad pion, härdig i hela landet.

8. Drar åt rosa

FOTO: /IBL

’Shirley Temple’ är en luktpion med stora fyllda blommor vilkas vita kronblad får en lätt rosa ton. Har en svag men härlig doft, blir 90 centimeter hög och blommar rikligt i juli. Örtartad pion som är härdig i hela landet.Läs också: Så sköter du dina pioner – tips och råd

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen