8 saker du INTE ska göra med vårens sticklingar
Nej, inte vattnet! Och stjäl dem inte, det straffar sig. Här är ett knippe goda råd som hjälper dig lyckas med att göra fler plantor av dina gamla krukväxter.
1. Undvik långa sticklingar
Pelargoner, fuchsia, porslinsblomma och andra grenade plantor förökas lättast genom att en gren får bilda nya rötter och det går allra bäst om du kapar den på rätt ställe.
Skär av grenen alldeles under ett bladfäste, det är där tillväxtpunkterna finns. Kapar du längre ner är risken större att plantan får en rotlös stump i botten som kan börja ruttna.
Använd en ren kniv och gör korta sticklingar, en lång pelargongren kan till exempel delas upp i sektioner på 3-4 bladpar var.
Läs också: 5 sätt att bekämpa blomflugor
2. Akta, det blöder!
Fetbladingar och andra växter som savar eller får väldigt blöta sårytor mår bra av att få torka till lite innan de planteras i jord. Det minskar risken för att skottet ska ruttna bort.
Saint paulia, kornettblomma, svärmorstunga och andra växter som kan förökas med blad eller bitar av ett blad mår också bra att få torka till lite innan de planteras.
Läs också: 11 fina miniväxthus
3. Mer grönt är inte snällt
Tänk så här. Den första lilla roten ska försörja hela skottet ända från början. Gör inte jobbet för svårt för den.
Ta bort alla blad utom ett i toppen, är det stort kan du till och med klippa bort en del av det. Möjligtvis kan du lämna två små.
Skulle grenen ha blomma eller knopp så tas det också bort, hur ont det är gör i blomsterhjärtat.
4. Nej, inte i vattnet!
Rötter behöver vatten, syre och näring. Sätter du ett skott i vatten får den bara det första. Skottet kan ruttna och får en sämre start eftersom du ska rycka upp den och plantera den senare.
Plantera i stället direkt i luftig planteringsjord, gärna blandad med lite fint grus för luftighetens skull.
Läs också: Spinn frodas i värme – så bekämpar du ohyran
5. Ner med den i djupet
Plantan behöver nya rötter och många rötter. Står den och vinglar med tåspetsarna i jorden blir rötterna få och plantan vinglig.
Fukta jorden och tryck ner sticklingen i jorden, ända upp till det lilla gröna du sparat. Då kan sticklingen sätta rötter på alla tillväxtpunkter den har ända upp.
Samma sak gäller bladsticklingar, tryck ner dem så att de får ordentlig jordkontakt.
Läs också: Så räddar du växterna när vädret växlar
6. Sluta skvätta
Rötter behöver fukt i lugn och ro, inte torra tider varvade med sura. Gör några lufthål i en plastpåse och trä den över krukan. Det blir ett miniväxthus som håller kvar fukten rötterna behöver för att kunna söka sig ut.
Titta till plantan, vattna försiktigt om den ser torr ut och lufta om det bildas för mycket kondens i påsen.
Läs också: Busenkel odling: Så gör du egna fröbomber
7. Ingen ny kruka, inte än!
Ha tålamod med sticklingen. Plantera inte om den förrän den börjat fylla krukan med rötter.
Planteras den om för tidigt kan en stor volym jord utan rötter bli som en blöt, syrefri barriär som hindrar plantan från att skaffa mer rötter och växa till.
8. Ärlighet varar längst
Det sägs att man ska sno sticklingar, de växer bättre då. Ingen vet. Det man där emot vet säkert är att du lär ångra dig om du snor en stickling från någon som har problem med ohyra.
En seg batalj med sköldlöss eller spinnkvalster lär hålla dig på den ärliga sidan många år fram över.