Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 29 mars 2018

9 steg för att lyckas med sådden

Grönsaker med lång utvecklingstid måste förodlas inne för att kunna skördas i tid.

Här är tipsen som gör förkultiveringen lätt och lustfylld – och inte det minsta stressig.

 Här tar sig de nya sådderna i sina krukor. Glöm inte vattna bara.
Här tar sig de nya sådderna i sina krukor. Glöm inte vattna bara. FOTO: Bella Linde

9 steg från frösådd till köksland.

1. Bordet

Duka upp ett bord med jord, krukor, märkpinnar och frön. Var systematisk, fyll jord i många krukor på en gång och jobba med en frösort i taget. Så fröna på det sådjup som står på påsen. Så gärna två, tre frön samma kruka för att vara säker på att något gror.

2. Brickan

Ställ sådderna på en bricka. Vattna försiktigt, fröerna ska inte spolas omkring. Täck sådderna med ett genomskinligt lock eller plast, se till att det går att lufta en smula.

3. Tumregel!

En tumregel är en groningstid på mellan fyra och sexton dygn, och en total tid på mellan fyra och sex veckor från sådd till plantering. Vissa grödor, som chili, persilja, purjo och selleri tar lite längre tid på sig.

4. Vatten vatten vatten

Håll sådderna konstant fuktiga, vattna underifrån för att störa fröna så lite som möjligt. Duscha möjligen med blomspruta uppifrån.

5. Hjärtblad

När hjärtbladen syns kan du gallra i krukorna, så det står en planta i varje. Klipp bort de svagaste istället för att dra, så slipper du skada den starkaste plantans rot.

6. Då planterar du om

När det första riktiga bladparet har utvecklats är det dags att plantera om till en större kruka och näringsrik plantjord. Kolla i botten först, om roten börjar krypa ur krukan är det tid för omskolning. Undvik alltför stor kruka, i stor och fuktig jordvolym riskerar de små plantorna att ruttna. Plantor som står i sålådor behöver inte alltid sättas om, såvida de står på lagom avstånd och jorden är i god kondition kan de stå kvar tills de är klara för utelivet.

7. Varsam omplantering

Hantera plantorna varsamt vid omplantering, se till att så mycket jord som möjligt följer med rötterna och håll om bladen och inte bara i stjälken.

8. Då ska du plantera ut

När risken för frost är över är det dags att plantera ut växterna. De måste först vänja sig vid klimatet. Avhärda dem under några dygn, genom att bära ut växterna på dagen och bära in dem till natten. En genväg är att ställa dem ute på en skyddad plats och parera med fiberduk beroende på temperatur, frostrisk, regn och tid på dygnet.

9. Vattna innan

Vattna plantorna innan de sätts ut i landet. En torr jordklump har svårt att suga i sig vatten från jorden omkring, och plantan riskerar att torka eller sloka. Vattna också efter plantering, vattnet hjälper till att fördela jorden kring rotklumpen på ett skonsamt sätt.

Läs också: Inga krukor? Så frön i en boll av jord!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen