Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 3 februari 2017

Äggskal till fröerna? 6 smarta såkrukor du kan fixa själv!

Glasstrut, tidningspapper eller äggskal? Här är 6 enkla, roliga och miljövänliga sätt att göra egna såkrukor!

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

1. Glasstrut

glasstrut

Sätt fröet i en i en glasstrut. Mer nedbrytbart och miljövänligt kan det knappast bli? Idén och bilden kommer från Eartheasy. 

2. Äggskal

aggskal

Släng inte äggskalen – plantera frön i dem! Picka ett lite hål i botten och kapa av äggskalet försiktigt på toppen och peta ned jord och frön.  Bilden är från Squawfox.

3. Äggkartong

aggkartong

Spar äggkartongerna också – de passar utmärkt för den första frösådden och är nedbrytbara behållare som kan stoppas i jorden. Bilden är från Oldfashionfamilies.

4. Tidningskruka!

Vik din egen snygga såkruka av tidningspapper. Lätt nedbrytbar och mycket praktiskt.

5. Jordboll

saboll

Strunta i krukor – så fröna direkt i  smarta jordbollar. Blanda vanlig planteringsjord med lite torv och blöt ordentligt. Krama till små kompakta bollar och tryck till en grop med tummen. Lägg de blöta bollarna i ett tråg och så två frön i varje grop. Täck fröna med en nypa jord och vänta. Vattna försiktigt underifrån i tråget vid behov. Bollarna torkar utifrån så att de håller ihop

6. Toarulle

toarulle

Ett effektivt sätt att så är att använda toarullar. Plantorna behöver inte skolas om, då övre halvan av rullen är såjord och undre fylls med blomjord. Ställ dem inte för tätt, då kan de mögla. Toarullen är också lätt att lossa från plantan.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen