Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 16 juni

Akuthjälp för din trädgård i torkan – 8 bra tips!

Vattna smart, täck och lär känna din jord.

Här är några akutknep för en trädgård som plågas i torkan.

 Bort med strilen när det är allvarlig torka. Det är bättre att rikta vattenstrålen direkt mot jorden i stället för att blöta ner allt bladverk. Är strålen för hård? Håll handen över öppningen och släpp fram lite i taget.
Bort med strilen när det är allvarlig torka. Det är bättre att rikta vattenstrålen direkt mot jorden i stället för att blöta ner allt bladverk. Är strålen för hård? Håll handen över öppningen och släpp fram lite i taget. FOTO: TT

Ditt främsta vapen i kampen mot torkan är ditt pekfinger för det handlar inte bara om mängden vatten du kan ge dina odlingar. Det beror också på hur mullrik din jord är. Mer organiskt material i jorden betyder att jorden klarar torka bättre.

Använd din medhavda fuktmätare (pekfingret) och känn i jorden. Finns det fukt nere vid rötterna eller inte? Det hjälper dig att vattna på rätt ställe vid rätt tidpunkt men också att ställa diagnos på jordens vattenhållande förmåga.

Blir det snabbt torrt långt nere i jorden vet du. Det är där du ska ge jorden en extra stor dos vatten men också mer kompost, löv och annat fiberrikt inför nästa säsong.

Här är några goda råd tills dess som hjälper till att spara på vattnet.

Täck fri jord

 Löv, gräs, halm, fårull eller annat täckmaterial hejdar avdunstning. Har du snigelproblem? Lägg något extra gott under en plastbytta så kryper de dit och du kan göra processen kort.
Löv, gräs, halm, fårull eller annat täckmaterial hejdar avdunstning. Har du snigelproblem? Lägg något extra gott under en plastbytta så kryper de dit och du kan göra processen kort. FOTO: TT

Om jorden täcks med gräsklipp, flis, fårull eller annat täckmaterial stannar fukten i jorden längre.

Som extra bonus håller täckmaterialet ogräset i schack.

Vattna vid rötterna

 De kallas för ollor, de nergrävda krukorna som hjälper dig vattna på djupet. Ovanpå läggs fat som hindrar avdunstning.
De kallas för ollor, de nergrävda krukorna som hjälper dig vattna på djupet. Ovanpå läggs fat som hindrar avdunstning. FOTO: TT

Rikta vattningen till den plats där det verkligen behövs. Det kan vara så enkelt som att ta bort strilen från vattenkannan och rikta vattenflödet in mot varje planta.

Du kan också komma längre ner med vattnet. Ett sätt är att gräva ner en blomkruka intill en törstig planta. Lerkrukans hål kan sättas igen med en kork eller en fastlimmad peng. Vattna sedan i den.

Det går också att fylla en plastflaska med vatten och trycka ner den med halsen först intill plantan. Se bara till att täcka över flaskan så att inte solen förvandlar den till ett brännglas. Dra på en gammal strumpa eller hindra solen med täckväv.

Läs också: Så gör du plats för regnet i din trädgård

Sluta klippa gräset

Hjälp gräsmattan att klara torkan genom att sluta klippa när det är torrt. Ställ bladet högt om du måste klippa, gräset blir stressat och brunt av en hård klippning.

Förodla det som går

Att så kräver extra mycket vatten i början. Sätt hellre fröer på en svalare plats och plantera ut senare. Om du måste så fröer kan sådden täckas, till exempel med fiberduk eller en planka över såraden för att hålla kvar fukten.

Flytta känsliga växter

Vattentörstande växter som sallad och broccoli kan klara sig bättre i ett skuggigt läge när sommaren är torr. Testa i norrläge eller västerläge.

Droppbevattna

 Svettslang är smart men var noga när du köper. En slang anpassad för trycket från en regnvattentunna brister om du sätter den direkt på vattenkranen med högt tryck.
Svettslang är smart men var noga när du köper. En slang anpassad för trycket från en regnvattentunna brister om du sätter den direkt på vattenkranen med högt tryck. FOTO: TT

När det blir riktigt torrt vinner du på att vattna träffsäkert, ofta och lite åt gången. Ett sätt är att använda droppbevattning med svettslang eller droppmunstycken, gärna i kombination med täckodling.

Kontrollera noga innan du köper slang. Vissa är gjorda för att gräva ner, andra ska ligga på marken. De kan också vara gjorda för ett lågt vattentryck så att de spricker om de kopplas till vattenkranen.

Gör det mesta av regnet

Ut och vattna om du väntar regn. Om jorden runt plantorna redan är lite fuktig kan den suga åt sig regnet bättre. Är det snustorrt rinner mycket av ytan innan det når växternas rötter.

Skugga mot solgass

Växter som vill ha full sol kan få för mycket. En spaljé ovanför odlingarna ger valfrihet. Kasta över lite täckväv eller ett gammalt lakan när det gassar på.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen