Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 23 november 2016

Amaryllis: Så gör du julsnygga stöd för långa stjälkar – 9 tips

Amaryllis bjuder på julens maffigaste blommor, problemet är att stjälkarna är veka och lätt viker sig. Med något dekorativt att luta sig mot får växten ett långt, stadigt och vackert liv. Här får du tipsen.

Bild 1/8 FOTO: Annika Christensen
Bild 2/8
Bild 3/8
Bild 4/8
Bild 5/8
Bild 6/8
Bild 7/8
Bild 8/8

Den ståtliga amaryllisen har egentligen bara en svaghet; den långa stjälken kan vika sig och gå av. Räddningen är att göra fina stöd av pil eller andra kvistar som sticks ner i krukorna och binds ihop på olika sätt. Kvistarna kan också användas som blompinnar och stickas ner i jorden intill löken.

Amaryllis finns också som snittblomma och är tacksam att använda i stora buketter. Kombinera gärna blommorna med kvistar av tall, idegran eller lärk, det fyller ut och ger stjälkarna stöd i vasen. En ensam amaryllis kan ställas i en hög smal vas eller flaska med en något vidare hals än normalt, till exempel en gammaldags mjölkflaska. Ställ den i ensamt majestät eller samla ihop flera flaskor i ett vackert stilleben.

9 fina stöd du lätt gör själv

1. Matcha med bär

Amaryllis

Amaryllis ’Cherry Nymph’ får stöd av en järnekskvist. En enkel keramikkruka dekorerad med några lärkkottar låter blomman och bären lysa.

2. Fint med plåt

Amaryllis.2-jpg

Gamla plåtburkar funkar bra för plantering, insidan kan skyddas med en plastpåse. Ett metallstöd från blomsterhandeln håller stjälkarna på plats. Grön mossa mjukar upp den hårda metallen.

3. Dekorativt inringat

Amaryllis3-jpg

Det fiffiga stödet är gjort av metallpinnar och två ringar. Idén är lätt att härma med hjälp av två blompinnar och en bit kraftig ståltråd som böjs till ringar.

4. Effektfullt och stadigt

Amaryllis4.jpg

En grupp amaryllis i en avlång kruka blir slående vackert. Lökarna står stadigt i en kruka med lecakulor i botten och en bit upp kring stjälkarna. Sorterna är randiga ’Sidney’, vita ’Wedding Dance’ samt fyllda ’Cherry Nymph’ och ’Nymph’.

5. Risigt läge

Amaryllis5.jpg

Ihop med några kvistar av lärk står den ensamma snittamaryllisen ’Limone’ både vackert och stadigt i vasen. De skira blommorna lyfts fram av de grova lärkkvistarna.

6. Ompysslad parad

Amaryllismedstöd-jpg

Vita amaryllissorten ’Intokasie’ stöds av en stege medan randiga ’Sidney’ omges av en liten växtkon, båda gjorda av röda kornellkvistar. Röda ’Souvereign’ och den outslagna amaryllisen har fått stöd av lärkkvistar respektive vitsprejat björkris som stuckits ner runt lökarna och bundits ihop kring amaryllisens stjälk. Det lilla krukträdet är en myrsine.

7. Fiffiga flaskor

Amaryllis6-jpg

Flaskor med aningen vidare halsar än normalt är perfekta för snittamaryllis. Sorterna ’Exotic Star’ och ’Temptation’ står tryggt i ett stilleben med glasflaskor och julkulor.

8. Stadiga stöd

Amaryllis.jpg

Den vita amaryllissen, ’Intokasie’, stöds av en stege medan randiga ’Sidney’ omges av en liten växtkon, båda gjorda av röda kornellkvistar. Röda ’Souvereign’ har fått stöd av lärkkvistar som stuckits ner runt lökarna och bundits ihop kring amaryllisens stjälk. Det lilla krukträdet är en myrsine.

9. Kaxiga kissar

Amaryllis1.jpg

Kvistar med mjuka videkissar blir hållfasta stöd åt amaryllisen. De röda sorterna är ’Benfica’ och ’Red Lion’, den randiga är ’Sidney’.

Två stjälkstöd du lätt gör själv

Stödjande stege

1. Stick ner två längre kvistar av röd kornell på var sida av löken. Klipp kvistarna till önskad höjd med hjälp av sekatör.
2. Gör stegpinnar genom att fästa två kortare kvistar i stegens sidor. Knyt med bast eller snöre.

Vackert växttorn

1. Stick ner 5 kvistar i en ring runt löken.
2. Bind ihop kvistarna med bast eller snöre i toppen.
3. Fläta en längre kvist mellan de stående kvistarna så att det bildas en ring på tornets mitt.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen