Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 22 oktober 2021

Så driver du upp egen amaryllis till jul

Äntligen! Nu är det är dags att sätta amaryllislökarna i krukjord. Så här gör du, steg för steg, för att få praktfulla blommor lagom till jul.

 Driv egen amaryllislök och övervintra sedan i kruka.
Driv egen amaryllislök och övervintra sedan i kruka.

Amaryllislökar säljs lösa eller planterade i kruka, mer eller mindre långt drivna.

Lök som står i kruka vid köpet är värmebehandlad och på gång, men tar ändå 5–7 veckor på sig att börja blomma.

Lökar som köps lösa är inte alltid värmebehandlade och kan ta betydligt längre tid på sig, fråga i butiken hur det förhåller sig. Beroende på när du köper din amaryllis och när du vill att den ska blomma kan du välja att driva löken själv eller köpa en planterad som kommit igång ordentligt.

Så driver du amaryllislök

 Räkna med att det kan ta upp till 10 veckor att driva en amaryllis i blom.
Räkna med att det kan ta upp till 10 veckor att driva en amaryllis i blom. FOTO: Tatiana Gorbunova

1. Klipp bort döda och torra rötter.

2. Plantera löken i vanlig blomjord i en trång kruka, det räcker med ett par centimeter mellan lök och krukkant. Låt en cirka en tredjedel av löken sticka upp ur jorden.

3. Vattna igenom jorden och ställ krukan i ett ljust fönster. Elementvärme gynnar rötternas tillväxt.

4. När knoppen börjar synas kan du vattna igen. Låt sedan jorden torka upp ordentligt mellan vattningarna så blir stjälken stadig.

5. Dra ner lite på elementvärmen när amaryllisen börjat blomma, då håller sig blommorna längre. Låt jorden torka upp mellan vattningarna.Läs också: Hyacint – så sköter du om den

Så övervintrar du amaryllis

Vill du spara din amaryllis efter blomning? Fortsätt då sköta den som en vanlig krukväxt och ge krukväxtnäring medan bladen grönskar under vinter och vår. Du skär bort stängeln men behåller alltså bladen. Näringen lagras in i löken för att förbereda nästa blomning.

Under sommaren kan du ställa ut amaryllisen i trädgården. Ta sedan ta in den, klipp bort bladen och låt löken vila på en mörk och sval men frostfri plats i 9-13 veckor.

Sedan är det bara att börja om, men klipp bort döda och torra rötter innan plantering i trång kruka i vanlig blomjord. När löken sparas så här går amaryllisen tillbaka till en mer naturlig årsrytm och blommar på vintern eller våren.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen