Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 30 maj 2017

André och Andreas – Passionerat par i trädgårdsvärlden

Glada sommarblommor, praktfulla perenner, trädgårdsinredning och ljuvliga redskap. Andreas Graveleij och André Strömqvist driver trädgårdsbutik i Kniva – Dalapärlan som de hittade av en slump.

I dalabyn Kniva, bara någon mil från Falun, finns ett paradis för trädgårdsentusiaster. I en gammal lanthandel från 1930 driver trädgårdsmästarna André Strömqvist och Andreas Graveleij en trädgårdsbutik av det mer personliga slaget. Med genuin affärslokal, växter från i huvudsak lokala odlare och trädgårdsdetaljer och redskap som andas både exklusivitet och överkomliga priser är ett besök på Kniva trädgård ett utflyktsmål.

En chans i livet

DEKORATIVT. Hyllor, bänkar och bord är fyllda med varor av både praktisk och vacker karaktär. Foto: Göran Thorén
Hyllor, bänkar och bord är fyllda med varor av både praktisk och vacker karaktär. Foto: Göran Thorén

På bara några år har Kniva blivit ett begrepp i trädgårdskretsar, inte minst för att André och Andreas är både kunniga och passionerade när det gäller jobbet. Och bygden. Och varandra.

– Men att det skulle bli så här bra var en slump, berättar André som är bördig från Falun men som tillsammans med Stockholmsfödde Andreas har bott i huvudstaden i många år.

– För några år sedan bestämde vi oss för att flytta till falutrakten och kanske starta något eget så småningom, säger Andreas som var den mest pådrivande i ”projekt lämna storstaden”. Men så dök det här upp, och ett sådant här ställe hittar man bara en gång i livet.

Lyste med ficklampa

KULTURVÅRD. Interiören i trädgårdsbutiken är densamma som när lanthandeln byggdes, och ska så bevaras. Bakom disken står Andreas. Foto: Göran Thorén
Interiören i trädgårdsbutiken är densamma som när lanthandeln byggdes, och ska så bevaras. Bakom disken står Andreas. Foto: Göran Thorén

Paret hade just förlorat budgivningen på ett hus i Sundborn när de fick nys om fastigheten i Kniva. I mäklarannonsen stod ingenting om butik, utrymmet definierades som förråd, så när André och Andreas kom på visning en decembereftermiddag 2014 fick de hjärtsnörp av lycka.

– Vi lyste in genom butiksfönstren med ficklampa och insåg att ursprungsinredningen var kvar, och dessutom verkade orörd. Där föddes idén om en egen butik.

Att boningshuset var beboeligt fick plötsligt underordnad betydelse, men lyckligtvis var det trevligt och inflyttningsbart. Innan de hunnit blinka var fastigheten nämligen deras.

Butiken ett kulturarv

Så öppnade de butiksdörren, traditionellt placerad med ingång på hörnet, och klev in i ett kulturarv. Butiken hade bommats igen kring 1960 och sedan dess använts som förråd, vilket gjorde att allt var intakt. De väggfasta hyllorna, köpmandiskarna med många lådor, de linoljefärg-målade gröna väggarna, tapeten i bakre kontorsrummet … Till och med linoleumgolvet var kvar, ännu med avtryck av butikens gamla silltunnor.

– Fast mattorna var så trasiga att vi tvingades ta bort dem, säger André som dock gläds åt att det fanns fina trägolv inunder.
Inom loppet av ett halvår hade paret lämnat sin tillvaro i Stockholm, men kunde som egenföretagare ta med frilansuppdrag till Dalarna. André är trädgårdsmästare, kulturmiljöspecialist och författare, och kom senast ut med boken Trädgårdsmästarens anteckningar. Andreas jobbar som trädgårdsmästare och blomsterdekoratör med bland andra hovet som kund, som exempel skapade han blomsterarrangemang till bröllopet mellan prins Carl-Philip och Sofia.

Ritar hållbar trädgård

Och nu har de alltså sin egen trädgårdsbutik, som de från början tänkte ha öppen bara lite då och då om somrarna.

– Men snart insåg vi att det är viktigt att värna människorna och livet i bygden, säger André och berättar att de nu går mot ett regelbundet öppethållande.

– På bara några månader hade vi stamkunder, och det känns som om vi sätter Kniva på kartan. Dessutom har butiken varit en väg in i ett socialt sammanhang, den har redan gett oss många vänner.

Vid sidan av ett fint sortiment av frön, lökar, perenner, grönsaksplantor, sommarblommor, krukor och engelska redskap rymmer butiken trädgårdsinredning av det lite udda slaget. Allt ska vara hållbart, slit- och släng är tabu, och dessutom bygger de just nu ett växthus för att själva kunna driva plantor till försäljning.

Bygden har lagt beslag på deras hjärtan

 

MÄSTARE PÅ VÄXTER. Andreas Graveleij med mängder av sommarblommor utanför Kniva trädgårdsbutik. Foto: Göran Thorén
Andreas Graveleij med mängder av sommarblommor utanför Kniva trädgårdsbutik. Foto: Göran Thorén

Självklart jobbar de också med sin egen trädgård, de är inte trädgårdsmästare för inte. Sedan tillträdet har den 1 600 kvadratmeter stora och i princip växtfria tomten försetts med enorma mängder vårlök som nunneört, kungsängslilja, vårstjärna och minst femton olika sorters narcisser. Men då tomten är stenig odlar André och Andreas mycket i lådor och krus, med anuellerna, de ettåriga blomstren, som trumfkort för omedelbar fägring.

– I övrigt tar det tid och kräver förberedelser att skapa en trädgård, konstaterar André som tillsammans med maken ritar på en växtmiljö som ska hålla länge.

Killarna är nämligen övertygade om att de ska stanna i Kniva, där de för övrigt firade bröllop häromåret. Om de förut hade planer på att pendla mycket mellan Dalarna och Stockholm konstaterar de nu att trädgården, butiken och bygden har lagt beslag på deras hjärtan.

– Den här platsen hade väntat på oss. Som tur var hittade vi hit.

Lever drömliv i Dalarna

Namn: André Strömqvist och Andreas Graveleij, båda 40 år.
Yrken: André är trädgårdsmästare, kulturmiljöspecialist och författare, Andreas är trädgårdsmästare och blomsterdekoratör. Tillsammans driver paret  Kniva trädgård, www.knivatradgard.se. Instagram: knivatradgard, Facebook: Kniva trädgård
Bor: I ett hus vid en gammal lanthandel i Kniva utanför Falun i Dalarna.
Familj: Varandra

4 Blommande krukfavoriter

1. Jätteverbena – Verbena bonariensis

Jätteverbena, Verbena bonariensis, har blålila blommor på tunna men stabila stjälkar. En bra vävarväxt som binder ihop andra växter, men själv svävar lite ovanför. Blir cirka 120 centimeter hög, blommar hela sommaren är hett lockbete för pollinerare.
Foto: IBL

Har blålila blommor på tunna men stabila stjälkar. En bra vävarväxt som binder ihop andra växter, men själv svävar lite ovanför. Blir cirka 120 centimeter hög, blommar hela sommaren är hett lockbete för pollinerare.

2. Mexikansk solros – Tithonia rotundifolia

Mexikansk solros, Tithonia rotundifolia. En solrossläkting med knallorange blommor. Den växer fort, förgrenar sig fint och blir till buske på bara någon månad. Blir två meter hög, trivs bäst i egen stor kruka och blommar till första frosten.
Foto: IBL

En solrossläkting med knallorange blommor. Den växer fort, förgrenar sig fint och blir till buske på bara någon månad. Blir två meter hög, trivs bäst i egen stor kruka och blommar till första frosten.

3. Stor blomstertobak – Nicotiana alata ’Grandiflora

Stor blomstertobak, Nicotiana alata ’Grandiflora. En gammaldags vit blomma med fantastisk doft. Tyvärr lite tråkig på dagen, men allt är förlåtet då den tar igen allt framåt kvällen. Blir någon meter hög och behöver stöttas , stjälken förgrenar sig allteftersom den blommar.
Foto. IBL

En gammaldags vit blomma med fantastisk doft. Tyvärr lite tråkig på dagen, men allt är förlåtet då den tar igen allt framåt kvällen. Blir någon meter hög och behöver stöttas , stjälken förgrenar sig allteftersom den blommar.

3. Dekorativdahlia – Dahlia x pinnata Bishop of Llandaff

Dekorativdahlia, Dahlia x pinnata ’Bishop of Llandaff, har stilfullt mörka blad som ger effekt även utan blomning. De vackert blodröda blommorna kommer igång först i juli. Växer sig strax över metern, vill stå i rejäl kruka och blommar till första frosten.
Foto. IBL

Har stilfullt mörka blad som ger effekt även utan blomning. De vackert blodröda blommorna kommer igång först i juli. Växer sig strax över metern, vill stå i rejäl kruka och blommar till första frosten.

4. Änglatrumpet – Brugmansia

Änglatrumpet, Brugmansia, blommar i huvudsak i vitt men finns också med rosa och gultonade blommor. Blir stor, växer fort och bjuder på effektfulla stora trumpetblommor. Vissa sorter doftar gott, andra ingenting. Kräver gigantisk kruka och vill stå varmt och skyddat. Kan vara flerårig om den tas in över vintern. Änglatrumpet är giftig och ska absolut inte förtäras!
Foto. IBL

Blommar i huvudsak i vitt men finns också med rosa och gultonade blommor. Blir stor, växer fort och bjuder på effektfulla stora trumpetblommor. Vissa sorter doftar gott, andra ingenting. Kräver gigantisk kruka och vill stå varmt och skyddat. Kan vara flerårig om den tas in över vintern. Änglatrumpet är giftig och ska absolut inte förtäras!

Kniva – by som gjord för växtlighet

Kniva är en by i södra Dalarna, i det som kallas Kopparbergslagen. Kniva är känd sedan 1400-talet och ingår i världsarvsområdet Falun. Idag har Kniva drygt 100 invånare. I anslutning till Kniva ligger bergsmansgården Gamla Staberg, en hembygdsgård med fin terrasserad fruktträdgård, och nu alltså Kniva trädgård som lockar nytt folk till byn.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen