Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 19 maj 2017

Anlägg din egen örtagård – det är enklare än du tror

Ljuvliga dofter, fantastiska smaker och ren och skär skönhet. En örtagård har något för alla sinnen och är dessutom enkel att både anlägga och sköta.

Att skapa ett vackert kryddland är inte särskilt krävande, de flesta kryddor har ytterst modesta krav på jord, skötsel och bevattning. Vad som krävs är sol, varför början till ett kryddland är att hitta trädgårdens soligaste plats.

De flesta kryddor växer bäst i mager men väldränerad jord. När platsen är utsedd och odlingsytan uppmätt och framgrävd kan den befintliga jorden med fördel blandas ut med sand och grus.

Glöm inte gångar

Eftersom kryddorna oftast växer så det knakar är några fina gångstråk allt som behövs för att höja skönhetsvärdet. Gångarna, gärna 50 centimeter breda, gör också att du kommer åt lättare i landen och i bästa fall slipper du även undan en del ogräs. Anlägg gångar med ett lager markduk i botten och därefter marksten, tegel, täckbark eller grus.

Frön eller färdiga plantor

Många kryddor är enkla att driva upp från frö. Oregano, mejram, timjan och inte minst basilika gror lätt och växer fort. Andra kryddor, som lavendel, rosmarin och fransk dragon, är knepigare och införskaffas med fördel i form av färdiga plantor. För övrigt kan kryddkrukorna i livsmedelsbutiken vara nog så bra att sätta ut i örtagården men låt dem först stå ute på dagen och inne om natten under några dygn innan utplantering.

Så lever plantorna vidare

När kryddorna är etablerade dröjer det inte länge innan det är dags att skörda mycket och ofta. Om plantan inte får gå i blom säkras överlevnaden inför nästa år. Låter du växten blomma, för prydnads skull, kan den skäras ned helt i slutet av juli. Då kommer snart en frisk och grön tillväxt som kan skäras ned och torkas till vintern.

9 önskekryddor i örtagården

Aromatisk. Bara några blad av dragon ger mycket smak.
Aromatisk. Bara några blad av dragon ger mycket smak.

1. Fransk dragon

Fransk dragon smaksätter bearnaisesås men är också fin i fläsk-, kyckling och grönsaksrätter. Fransk dragon är flerårig och härdig men vill vintertäckas med till exempel halm. Förökas med sticklingar eller genom delning och ska efter några år planteras om för att klara sig. På våren klipps de torra kvistarna ner till marken.

2. Persilja

Persilja är lättodlad, god och full av järn och vitaminer. Finns som krusbladig och slätbladig, den senare är mer smakrik. En tvååring som sås ytligt direkt på växtplatsen i mitten av maj. Håll jorden fuktig och ha tålamod – persilja gror långsamt. Ett alternativ är att köpa en kruka i livsmedelsbutiken och sätta ut direkt i jorden. Ju mer du skördar, desto mer växer persiljan, men så in ny varje år för att försäkra dig om återväxt.

3. Lavendel

Lavendel är en buske vars torkade blommor används i doftpåsar eller som krydda i till exempel lavendelskorpor och socker. Lavendel är härdig, sorten ’Dwarf Blue’ räknas som den tåligaste och mest doftrika. Lavendel är svår att dra upp från frö, bäst är att köpa färdiga plantor. På våren eller i slutet av sommaren kan de dock förökas med hjälp av sticklingar. Klipps ner till hälften på våren för att inte bli risig.

Enkel. Mynta är snar att etablera sig i kryddlandet.
Enkel. Mynta är snar att etablera sig i kryddlandet.

4. Mynta

Mynta förgyller yoghurtsåser, grekisk sallad eller teer och drinkar. Sprider sig ohämmat och begränsas genom att planteras i kruka eller i en större behållare som grävs ner i jorden. Kan frösås men även förökas genom delning: Ryck loss ett skott med rottrådar och sätt i en kruka med planteringsjord.

5. Salvia

Salvia är fin i fläsk- och kycklingrätter och fantastisk i friterad form. Den sägs ha renande effekt, vill du till exempel röka ut onda andar ska du torka och elda på salviablad. Sås direkt på plats och är härdig men kan ha svårt för stränga vintrar.

6. Gräslök

Gräslök skördas hela sommaren om plantorna inte får gå i blom. Klipp ner en halv tuva i taget och strö över sallader, rör ner i kalla såser eller fyll en fisk som ska grillas. Kan sås på friland men matbutikernas gräslöksplantor fungerar också bra. Dela en kruka i fyra plantor och sätt ut i landet så är sommarens behov säkrat.

En slinga timjan förhöjer den enklaste matupplevelse.
En slinga timjan förhöjer den enklaste matupplevelse.

7. Timjan

Timjan är ett stort släkte men i huvudsak är det krydd-, citron-, back- och stortimjan som växer i svenska kryddland. Timjan passar till allt, inte minst färskklippt över en sallad. Sås inomhus i april och planteras ut på friland i maj–juni. Timjan är härdig men klarar inte milda, fuktiga vintrar.

8. Oregano

Oregano är förutom i pasta och på pizza god i sallader, såser eller som smaksättare i olje- eller vinägerflaskan! Som blommande buske har oregano stort prydnadsvärde och drar till sig humlor, bin och fjärilar. Sås inomhus i mars–april och planteras ut när risken för nattfrost är över. Ganska härdig. Klipps ner på våren för att hålla en kompakt form.

Rosmarin har en beska som krävs vid bra matlagning.
Rosmarin har en beska som krävs vid bra matlagning.

9. Rosmarin

Rosmarin är fin i grönsaks- och lammrätter. Växer långsamt och köps som färdig planta, den hinner knappt dras upp från frö innan det är dags att stänga trädgården. Kan övervintras inomhus och vill stå ljust och svalt, cirka 5 grader.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen