Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 25 juni 2019

Annorlunda planteringskärl av återbruk

Brist på krukor hemma? Inga problem! Ett par uttjänta gummistövlar eller en rostig sängram fungerar minst lika bra. Här hittar du roliga idéer från några av våra trädgårdsreportage.

Annorlunda stolsdyna

FOTO: Josefin Widell Hultgren

Man tager vad man haver! Birgitta och Johnny Hed i Trollhättan byter gärna saker man grannar och kompisar och återanvänder gamla saker som de hittar i hemmet. Det kan vara ett järnunderrede till en gammal mangel som kan bli en fin trädgårdsdekoration, eller i det här fallet en stol.

Läs hela reportaget om familjen Hed här.

Tagetes i rostiga rör

FOTO: Peter Ericsson

Sivan och Uffe Helderud i Östra Ny, Vikbolandet, är duktiga på att hitta annorlunda dekorationer att göra planteringar och stilleben med i trädgården. Som rostiga tunnor, rör eller en skottkärra. I roströret odlar makarna tagetes.

FOTO: Peter Ericsson

– Det är kul att ha något eget och personligt som vi själva har kommit på. Det gäller allt från utformningen till små detaljer. Som att använda en gammal halmblås eller bykgryta att plantera i – eller att ställa krukor på ett symaskinsunderrede i trädgården, menar Sivan.

FOTO: Peter Ericsson

Läs hela reportagets om familjen Helderud här.

Spaljé med patina

FOTO: Tina Ågren

Med mycket kärlek och ett säkert öga för vackra detaljer har familjen Zakariasen utanför Örebroförverkligat sina drömmar om trädgård och växthus med både själ, patina och gammaldags charm.

– Jag älskar att trädgården går i gammeldags stil med inslag av slitna och rostiga detaljer, säger Inga-Lill.

Läs hela reportaget om familjen Zakariasen här.

Nu blommar gummistövlarna!

FOTO: Maria Fors Östberg

Anette Brunsell skapar med magiskt återbruk i sin småländska trädgård. Varje säsong förbrukar hon minst ett par gummistövlar som sedan används som odlingskärl.

Hon gillar också dekorera med rostig plåt i trädgården.

– Naturligt rostiga saker från förr är oftast av tjockt material och håller i evigheter. Moderna rostiga saker är tyvärr ofta behandlade med rostfärg och rostar sönder på en sommar, säger hon.

FOTO: Maria Fors Östberg

Odla i gummistövlar – gör så här

Börja med att göra hål både under och på stövelfotens sidor så att vattnet lätt kan rinna ut. Fyll sedan stövelfoten med stenar och kottar och fyll på med lekakulor.

Lägg kompostjord överst och plantera din favoritblomma.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen