Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 17 september 2018

Äppelexperten: Därför smakar äpplet annorlunda i år

Lite torrare, mer skalsmak och lite plattare arom. Pomologen Görel Kristina Näslund förklarar årets äppelsmak som en effekt av de tropiska sommarnätterna.

 Årets äppelsmak är inte som den brukar.
Årets äppelsmak är inte som den brukar. FOTO: Istock

Visst har torkan gjort sitt för att göra äpplena annorlunda just i år men sommarvärmen har också förändrat smaken.

– Nordens äpplen är kända för sin rika arom. Det är skillnaden mellan de varma sommardagarna och de svala nätterna som låter den utvecklas. Det blir en läckrare syra, bättre balans mellan syra och sötma och mer utvecklade aromer i norden, förklarar Görel Kristina Näslund.

Norden vinner

Årets varma sommar hade tropiska nätter i stället och det gör att äpplena smakar annorlunda, lite mer som i södra Europa.

– Skillnaden i temperatur gör mycket. Man kan till exempel känna skillnad mellan ett Aroma från Skåne och ett Aroma från Mälardalen. Det nordliga äpplet smakar mer.

Årets torka och varma sommar har lett till fler effekter. Äpplena är mindre och fler äpplen än vanligt släpper från grenarna innan de mognat helt.

– Jag har ett Gul Richard i trädgården, en fin gammal sort. I vanliga fall sitter frukten fast fint på grenarna men i år har redan två tredjedelar av frukten fallit, berättar Görel Kristina.

Läs också: Gårdskaféets älskade äppelkaka i långpanna

Nyttigt och smått

Det låter kanske trist men det finns ljuspunkter. Små äpplen är till exempel nyttigare än stora.

– De har större näringsvärde eftersom C-vitamin och andra nyttigheter har störst koncentration alldeles under skalet.

Trots att frukten faller går det alldeles utmärkt att göra must på den, så länge den inte är möglig.

– Det man bör tänka på är att pricksjuka på äpplen kan ge bitter smak. Pricksjukan visar sig som små mörka prickar under skalet.

Ett annat tips från Görel Kristina är att hålla koll på sin Åkerö.

– Om du ska musta Åkerö är det säkrast att skära itu äpplena först. Åkerö kan drabbas av kärnhusmögel och får men det i musten blir smaken jordig och tråkig.

Lär också: Så gör du äppelmust snabbt och enkelt

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen