Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 11 juli 2019

Äppelskörden blir mindre än normalt

Frosten har ställt till det för svenska äppelodlare. Efter förra årets kanonår förväntas skörden att bli betydligt sämre i år.

 Det är inte bara frosten som är boven, träden är också medtagna av förra årets värme och omfattande skörd.
Det är inte bara frosten som är boven, träden är också medtagna av förra årets värme och omfattande skörd. FOTO: iStock

Förra årets varma sommar bidrog till att det blev en kanonskörd för de svenska äpplena, men i år ser det betydligt sämre ut.

– Det kommer att bli en lägre skörd än ett normalår, det har varit mycket frostskador och mycket slips, det vill säga synliga frostskador på frukten, säger Märta Johansson, ordförande för LRF Frukt och äppelodlare.

Läs också: Beskär träden på naturens villkor

Träden är medtagna

Det finns två orsaker till att äppelskörden kommer att bli lägre i år.

– Den största boven är frostskadorna, som har drabbat en del odlingar hårt. Vi hade otur med att vi först fick värme som ledde till att blomningen kom i gång och sedan kyla som innebar frostskador på blommorna. Ytterligare en faktor är att träden är medtagna av förra årets värme, torka och omfattande skörd, vilket gör att de inte orkar bära så mycket frukt året efter, säger Märta Johansson.

Lokala skillnader

I år har frosten slagit väldigt olika mot olika odlingar. En del odlare kommer att få mycket dålig skörd på grund av frosten, medan andra har haft mer tur och klarat sig bättre. En del odlingar har även blivit skadade av hagelskurar.

– Kristianstadstrakten, Vånga och nordvästra Skåne har haft mycket frostskador och ser ut att få låg skörd, medan Simrishamn, Kivik och sydöstra Skåne är mindre drabbade.

Läs också: Supersnabb genväg till äppelmos

Kan det leda till brist på svensk frukt i butikerna i år?

– Det finns alltid risk för att det blir brist på svensk frukt eftersom vi är väderberoende men tack vare den geografiska spridningen på odlingarna hoppas vi så klart att tillgången ska täcka konsumenternas önskemål, säger Märta Johansson.

Läs mer på Land Lantbruk.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen