Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 22 mars 2018

Årets pelargon 2018 är utsedd

Årets pelargon är en tröst för alla som trånar efter hortensia. Picotee Pink är en hortensiapelargon med vackra, välvda blomflockar.

Det är på pågående trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar på Älvsjömässan i Stockholm, som Årets pelargon tidigare under torsdagen utsågs.

Juryn för Årets pelargon föll pladask. Inte nog med att blommorna påminde om hortensia, den lättskötta hortensiapelargonen har också en spännande färgsättning.

Varje blomma har en milt rosa blomsterkjol med en läckert ceriserosa volang. Knopparna är pärlvita droppar.

Läs också: Pelargondags – så räddar du ranglet i fönstret

Zonalpelargon det korrekta namnet

Det är Peter Levin, trädgårdsmästare på Stella Växt i Kristianstad, som har odlat fram Årets Pelargon 2018.

Det finns egentligen inget som heter hortensiapelargon skriver Blomsterfrämjandet i ett pressmeddelande. Det korrekta namnet är zonalpelargon men epitetet hortensiapelargon är talande. Sortens blomställningar har ett för pelargonsläktet unikt utseende och de liknar hortensians klotformade blomställningar.

Picotee ett bekant namn

Namnet Picotee är bekant för kunniga blomstervänner och det finns flera andra växter som också har Picotee i sortnamnet, till exempel sorter av amaryllis, nejlikor och rododendron. Gemensamt för dem alla är att blombladens kanter skiljer sig färgmässigt. Ordet kommer ursprungligen från franskans picoté som betyder markerad med punkter.

Läs också: Så planterar du om dina krukväxter

Lättskött pelargon

FOTO: Blomsterfrämjandet/Lina Arvidsson

Picotee Pink är en lättskött skönhet för fönsterbrädan och kan ställas ute från maj tills dess att frosten kommer. Sorten är fin att använda i amplar, plantera i balkonglådor och njuta av i klassiska krukor.

I juryn för Årets Pelargon 2018 sitter Patrik Vilsmyr från Mäster Grön som representant för 35 svenska trädgårdsmästare i samverkan, Per Larsson från Hörnhems, företrädare för förädlarledet, Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård som representant för den svenska odlarkåren LRF Trädgård, samt Lotta Ahlvar, trendkännare och projektledare för Formex.

Läs också: Så väljer du rätt jord till vårens planteringar

PETER LEVINS BÄSTA PELARGON-TIPS

1. När du kommer hem med dina pelargoner kan de behöva planteras om. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det enklaste är att blanda långtidsverkande näring i jorden eftersom denna löses ut under lång tid och ger pelargonerna den energi de behöver. Alternativt kan du vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle. Huvudsaken är att du tillför näring i jorden eftersom pelargoner, liksom de flesta sommarblommor, utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring!

2. Du bör även vara frikostig med bevattningen, speciellt varma sommardagar. Pelargoner som står torrt och soligt mår bra av att vattnas varje dag. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt. Många tror att pelargoner klarar torka väldigt bra och det gör de också, men de utvecklas inte alls lika väl som när de vattnas ordentligt.

3. Pelargoner vill stå ljust och luftigt. Om du gör en samplantering av flera pelargoner eller planterar pelargoner tillsammans med andra växter tänk på att inte plantera växterna för tätt. De växer ihop med tiden och mår bra av att stå lite luftigt i början.

4. Picotee Pink fungerar bra inne på fönsterbrädan under våren men utvecklas allra bäst ute i en stor kruka, ampel eller balkonglåda. Peters favorit är att blanda Picotee Pink med den vita och skira snöflingan, Sutera cordata, de passar fint ihop.Läs också: Gör glass – på pelargon

JURYNS MOTIVERING

Pelargonen blommar som den vackraste hortensia – kallas hortensiapelargon.

Kronbladens distinkta kant flyter ihop till en vit mitt, utan skarp zon.

Titta nära, nog är det som en romantiskt rosa dröm, så njut!

De många blomknopparna skapar längtan, varenda en slår ut.

Tag några steg tillbaka och du tycker dig se hortensia i planteringen.

Frodig, blomvillig, charmig är växten och enkel är hanteringen.

Årets utvalda är Picotee Pink.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen