Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 11 april 2017

Ät upp pelargonen! Gör glass, bakverk, likör

Pelargoner är inte bara vackra – de går att äta också. Här är 4 enkla sätt att göra lemonad, bakverk, likör och mycket mer på favoritblomman.

Pelargoner går att äta. Om din pelargon dessutom är en doftpelargon med citrus- eller rosdoft innehåller den aromatiska oljor som kan sätta sprätt på en massa godsaker. Här får du fyra smarta recept.

1. Pelargonlemonad

lemonad

Koka 2,5 dl vatten med lika mycket socker, Ta av från värmen och lägg i 10 pelargonblad med rosendoft.

Låt stå över natten innan bladen tas bort, krama ur dem väl. Tillsätt 2,5 deciliter lime- eller citronjuice.

Förvara i flaskan i kylen. Blanda med iskallt vatten och njut.

2. Aromatiskt socker

sockerkaka

Varva strösocker med citrusdoftande pelargonblad i en burk och låt stå. Sockret kan sedan användas som smaksättare direkt, mums på ananas och jordgubbar, eller i bakningen. Ett fint trick är att byta ut sockret i sockerkakan eller muffinsen mot pelargonsocker. Dekorera gärna med pelargonblad så att smaken inte kommer som en överraskning.

3. Pelargonlikör

Packa en liter doftpelargonblad löst i en glasburk. Koka en lag av 3,5 deciliter socker och 1,5 deciliter vatten. Låt svalna och blanda lösningen med 1 liter vodka.

Häll vätskan över bladen, skruva på lock och låt stå mörkt i minst 6 veckor. Sila av och häll på flaska.

4. Glass med pelargonsmak

Rör färdig glass eller sorbet mjuk och lägg ner en näve doftpelargonblad i glassen. Frys några veckor och ta bort bladen innan glassen serveras.

Bonus: Gör blommiga, coola prydnader

frozen flora -geranium flowers and petals frozen into a block of ice

Pelargonens blommor kan användas för att dekorera kakor, pressas och limmas på papp till fina tavlor eller bara fungera som snittblomma. Varje liten blomklase blir en minibukett med några gröna blad runt om.

Vinterns islyktor kan också bli vackrare med pelargon. Häll kokt, kallnat vatten i en form. Lägg ner blommorna och frys.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen