Ät upp pelargonen! Gör glass, bakverk, likör
Pelargoner är inte bara vackra – de går att äta också. Här är 4 enkla sätt att göra lemonad, bakverk, likör och mycket mer på favoritblomman.
Pelargoner går att äta. Om din pelargon dessutom är en doftpelargon med citrus- eller rosdoft innehåller den aromatiska oljor som kan sätta sprätt på en massa godsaker. Här får du fyra smarta recept.
1. Pelargonlemonad
Koka 2,5 dl vatten med lika mycket socker, Ta av från värmen och lägg i 10 pelargonblad med rosendoft.
Låt stå över natten innan bladen tas bort, krama ur dem väl. Tillsätt 2,5 deciliter lime- eller citronjuice.
Förvara i flaskan i kylen. Blanda med iskallt vatten och njut.
2. Aromatiskt socker
Varva strösocker med citrusdoftande pelargonblad i en burk och låt stå. Sockret kan sedan användas som smaksättare direkt, mums på ananas och jordgubbar, eller i bakningen. Ett fint trick är att byta ut sockret i sockerkakan eller muffinsen mot pelargonsocker. Dekorera gärna med pelargonblad så att smaken inte kommer som en överraskning.
3. Pelargonlikör
Packa en liter doftpelargonblad löst i en glasburk. Koka en lag av 3,5 deciliter socker och 1,5 deciliter vatten. Låt svalna och blanda lösningen med 1 liter vodka.
Häll vätskan över bladen, skruva på lock och låt stå mörkt i minst 6 veckor. Sila av och häll på flaska.
4. Glass med pelargonsmak
Rör färdig glass eller sorbet mjuk och lägg ner en näve doftpelargonblad i glassen. Frys några veckor och ta bort bladen innan glassen serveras.
Bonus: Gör blommiga, coola prydnader
Pelargonens blommor kan användas för att dekorera kakor, pressas och limmas på papp till fina tavlor eller bara fungera som snittblomma. Varje liten blomklase blir en minibukett med några gröna blad runt om.
Vinterns islyktor kan också bli vackrare med pelargon. Häll kokt, kallnat vatten i en form. Lägg ner blommorna och frys.
Läs även: 10 svenska blommor du inte trodde fanns!