Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 14 mars 2018

Vill du förkultivera eller förså? Här är allt du behöver veta

Att förkultivera, eller förså, frön är ofta nödvändigt i Sverige. Men vad betyder det? Och hur gör man det bäst? Här får du svaren.

Att förkultivera är att hjälpa plantorna på traven. Och det betyder att du kan tjuvstarta våren inomhus!

Varför? Sveriges vår och sommar är för vissa sorter alldeles för korta för att hinna sås, gro och växa till sig. Därför måste du börja med att förkultivera, alltså förså, inomhus så att du kan hjälpa växterna lite på traven.

Vissa sorters växter måste förkultiveras för att hinna bli färdiga i vårt klimat. Andra kan det löna sig att förkultivera för att undvika olika former av skadedjur. Exempel på det kan vara olika sorters kål.

När? Titta på fröpåsen som du ska använda. Där står det när du kan sätta i gång med att plantera fröerna inomhus.Läs också: Så mycket behöver du för att bli självförsörjande på grönt!

Ljus? Detta är en svår fråga. Det beror på (som med alla fröer). Så läs på förpackningen vad det står där.

Temperatur? Väldigt många fröer tycker om att det är varmt. Så varför inte ställa din sådd och dina småplantor ovanför kylskåpet? Eller så kan de stå ovanför ett element. Men akta dig för att det blir för dragigt och kallt om plantorna står vid ett fönster.

Extra noggrann med ekologiskt

Köper man frön från någon av fröfirmorna som är inriktade på ekologisk odling, så måste du vara lite extra försiktig. Detta eftersom fröna oftast är opreparerade. Det betyder att fröna är lite känsligare än konventionellt odlade frön och de måste behandlas därefter. Man måste alltså vara noga vid valet av jord och man bör följa den rekommenderade temperaturen så gott det går.

Läs också: Chili – 6 sorter att odla själv!

Så vattnar du efter sådd

Efter att du har sått enligt instruktioner på fröpåsen så måste du tänka på hur du vattnar. De sådda fröna, alltså sådden, måste man vattna ordentligt. Men för att fröna inte ska klumpa ihop sig eller spolas bort, bör man vattna underifrån. Det låter ju omöjligt, eller? Inte då. Det finns speciella bevattningsmattor man kan använda. Om du inte köper en bevattningsmatta går det bra om du sprayar med vatten en gång om dagen. Men igen, läs på respektive fröpåse så ser du vad det står om bevattning.

Täck med plastfilm

När man har vattnat ska man täcka sådden med plastfilm eller dylikt, för att inte sådden ska torka ut. Du skapar alltså som ett litet miniväxthus för plantan när du sätter på plasten. Men glöm inte att man måste göra några luftningshål i plasten så att det inte blir alldeles tätt.

Läs också: Så odlar du bönor på bästa sätt!

Sen då?

Du kanske har fått upp massor av små skira gröna blad och småplantor efter din förkultivering. Underbart! Men du kan inte riktigt plantera ut allt nu.

Du behöver nämligen avhärda plantorna. Det gör man genom att sätta ut plantorna under några timmar när det är lugnt och ljumt väder. Man bör däremot inte sätta dem i direkt solljus i början. Efterhand kan du öka tiden till flera timmar efter några dagar. Och tillslut har du haft ute plantorna flera timmar och du kommer förhoppningsvis märka att de är starka nog att klara sig utomhus. Då är det dags att gräva lämpliga hål ute på frilandet, pallkragen eller krukan i växthuset. Lycka till!

Läs också: Gör en fin liten kruka av tidningspapper som du kan förkultivera i

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen