Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 24 maj 2019

Bästa tipsen för snigeljakt

Ska du vinna över sniglarna får du börja i tid. Här får du de bästa tipsen för en lyckad jakt.

 Ladda om. Ut och jaga sniglar i spenaten.
Ladda om. Ut och jaga sniglar i spenaten. FOTO: TT

Den spanska skogssnigeln, även kallad mördarsnigeln, är dessvärre här för att stanna och trivs inte minst i täckodlingar. Men det hindrar inte att vi kan göra allt som står i vår makt för att stoppa snigeln från att äta upp våra grödor. Här är några tips:

Snigeljakt – bästa knepen

 Vattna på morgonen, inte på kvällen.
Vattna på morgonen, inte på kvällen. FOTO: Bella Linde
 • Kontrollera nya plantor. Om det finns minsta risk för att plantor som du får eller köper har med sig snigelägg: Släng medföljande jord i soptunnan och skölj hela rotsystemet!
 • Håll ordning kring trädgårdslandet. Ju mindre skräp, växtrester och fallfrukt desto mindre har sniglarna att gömma sig under.
 • Håll ordning i komposten. En illa skött kompost liksom lövhögar och högt gräs ger sniglarna mat, skydd och en undanskymd plats att lägga ägg på.
 • Vattna på morgnarna hellre än på kvällen. Sniglar är nattaktiva och gynnas av fuktiga nätter.
 • Börja bekämpa sniglar tidigt på våren. Då är populationen begränsad och de unga sniglarna har inte börjat lägga ägg.
 • Stampa ihjäl eller klipp sönder sniglarna så fort du får syn på dem. Om du låter döda sniglar ligga kvar är de borta morgonen därpå, uppätna av sina släktingar.
 • Lägg ut preparat med järnfosfat. När sniglarna äter järnfosfat tappar de hungern och svälter ihjäl. Ett vanligt preparat är Ferramol.
 • Vattna jorden med nematoder, mikroskopiska maskar som infekterar och tar död på mördarsniglar. Döda sniglar blir uppätna av sina släktingar som också blir infekterade och dör, i en kedjereaktion. Nemaslug är godkänt som biologiskt bekämpningsmedel.
 • Skaffa myskankor. De äter upp sniglarna och är det mest effektiva sättet att bli av med mördarsniglar.
 • Lägg ut kalk, sågspån, kaffesump eller koppartejp runt kökslandet. Det blir en barriär som sniglarna måste kämpa för att komma över.
 • Lägg ut en gammal dörrmatta i trädgården. När sniglarna har samlats under mattan lyfter du bara på den och kan ta död på många samtidigt.

Få fler trädgårdstips i Lands odlarskola!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen