Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 15 februari 2019

Bästa vasen för tulpanbuketten

Det är liv i tulpaner. De ringlar sig, tippar och tappar kronblad. Med rätt vas och rätt strategi får du den bukettform du vill ha.

 Vilt eller stramt? Vasen och du bestämmer hur tulpanerna ska forma sig.
Vilt eller stramt? Vasen och du bestämmer hur tulpanerna ska forma sig. FOTO: Istock

Se det som en tvåstegsraket med tulpaner. Först arrangerar du din bukett i favoritvasen och anpassar dig efter den form som vasen ger. Sedan gör tulpaner alltid som de vill. När de ringlar sig till nya former kan du arrangera om i ny vas.

1. Skär för fin form

 Klipp inte utan skär med vass kniv så kan stjälken dra upp vatten utan hinder.
Klipp inte utan skär med vass kniv så kan stjälken dra upp vatten utan hinder. FOTO: IBL

Tulpaner växer vidare i vasen. Börja med att skära till stjälkarna så att du får en ny snittyta när buketten sätts i vasen första gången. Anpassa stjälkarnas längd efter den vas du valt och efter den form du vill att buketten ska ha.

När tulpanerna blir längre kan de beskäras lite vartefter så att buketten håller formen. Passa på när du ändå ska byta vatten i vasen varannan eller var tredje dag.

Läs också: Nya trenden – hängiga tulpaner!

2. Rak vas och raka blommor

 Rak vas och raka blommor, som tulpanerna växer i naturen.
Rak vas och raka blommor, som tulpanerna växer i naturen. FOTO: Istock

Om du vill att tulpanerna ska stå i givakt så länge som möjligt är det bäst att välja en hög och rak vas. Se till att vasen är vid nog så att du inte tvingas att klämma ner buketten i vasen. Det kan skada stjälkarna så att buketten håller sämre.

När blommorna blir längre kan du kapa dem lite vartefter de växer så att de står raka länge. Till slut kan blommorna bli alltför rangliga för den här formen. Avsluta med att arrangera dem lite busigt i en vid vas eller skål, blir det tomt kan de få sällskap av några andra blommor från en köpt bukett.

3. Trattformad för spridd bukett

 En riktigt klassisk bukettform visar varje blomma lika mycket.
En riktigt klassisk bukettform visar varje blomma lika mycket. FOTO: Istock

Den perfekt rundade bukettformen kräver sin vas. Midjan ska vara bara lite större än knippets omkrets och hals och fot lite större så att stjälkarna sprids precis lagom mycket.

Plocka bort de nedersta bladen innan buketten arrangeras. Kapa stjälkarna bit för bit när de växer och innan tulpanblommorna börjar dyka neråt.

Kom ihåg, den här formen håller inte länge. Möjligtvis kan tulpanerna stagas upp med fina grenar en omgång innan tulpanerna arrangeras i en annan, friare form. Ta till exempel grenar från trädgårdens äppelträd eller nerblåsta björkgrenar du hittar på gräsmattan.

4. Fria tulpaner i bred vas

 I den här vasen får tulpanerna bestämma själva. Glatt spret som är lika vackert när de åldras.
I den här vasen får tulpanerna bestämma själva. Glatt spret som är lika vackert när de åldras. FOTO: Istock

Det här är tulpanbuketten för dig som gillar vilt och vackert. Tulpanerna sätts, med bladen i behåll, huller om buller i en vid vas.

Blir det för busigt kan ett rutnät av genomskinliga tejpremsor över vasens överkant göra det lättare att fylla vasen snyggt.

Blir det ändå en grop i mitten? Kapa de mittersta tulpanerna lite kortare så att de kan stå rakt och fylla ut.

Läs också: Så fixar du tejpremsor på vasen så buketten står snyggt

5. Tippa för solfjädersform

 Skönt slarvig och tippad bukett med röda tulpaner.
Skönt slarvig och tippad bukett med röda tulpaner. FOTO: Istock

Det kan vara ditt första val eller ditt andra. Tulpanerna kan sättas på sniskan från början i en större vas eller kanske i en tillbringare, mot hällpipen till. Vinkeln ger en snygg bågform när blommorna börjar växa och öppna sig.

Det här kan också vara lösningen när en rakt uppåtstående bukett börjar se lite vinglig ut. Sätt dem på snedden och låt dem dyka mot duken i frid.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen