Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 30 maj 2017

Bikarbonat – oväntade hjälpredan i trädgården

Att bikarbonat är en bra kompis att ha i städskåpet kanske du redan hade koll på. Men visste du att det är en minst lika bra hjälpreda i trädgårdsarbetet? Här får du våra bästa tips!

Bild 1/5 FOTO: Istock
Bild 2/5
Bild 3/5
Bild 4/5
Bild 5/5

1. Söta tomater

Gröna tomater och odlingssäsongen snart slut?

Gör dina tomater sötare genom att strö bikarbonat på jorden runt plantan. Då sänks surhetsgraden i jorden vilket gör att tomaterna får en sötare smak. Strö direkt på jorden eller blanda i vatten och vattna plantorna med. 4 msk per planta räcker om du strör på jorden och i tsk i 3,5 liter vatten om du vattnar.

2. Rengöra grillgallret

Foto: Istock
Foto: Istock

Vad är en svensk sommar utan grillning? Bikarbonat hjälper dig att hålla grillgallret rent mellan varven. Gör en pasta med vatten och bikarbonat som du smetar på gallret. Låt det torka in och sen kan du skrapa bort pastan tillsammans med smutsen. Eller så kan du lägga gallret i vattenbad tillsammans med bikarbonat.

3. Fixa utemöblerna

bikarbonat
Foto: Istock

Har du möbler i plast kan du få bort beläggningar, fläckar och missfärgningar genom att blanda bikarbonat med vatten och och skrubba. Tvätta efteråt med diskmedel och vatten om det behövs. Har du möbler av trä kan du skrubba in bikarbonatet med en borste. Då suger den upp smuts inuti träet. Skölj med vatten efteråt.

4. Oönskad mossa

Foto: Istock
Foto: Istock

Bikarbonat är basiskt och mossa tycker inte om basiska miljöer. Därför funkar bikarbonat mot mossa. Strö lite direkt på de ställen där du har mossan, till exempel mellan stenplattor eller utmed rabatten, då kommer den inte vilja växa där längre.

5. Mot mjöldagg

Foto: Istock
Foto: Istock

Om dina växter fått en mjölig beläggning kan de ha drabbats av mjöldagg, en svampsjukdom som är väldigt vanlig. Men med bikarbonat kan växterna få hjälp. Blanda 1 tsk bikarbonat med lika mycket rapsolja och 1 liter vatten och spraya blandningen på växterna. Upprepa ungefär en gång i veckan till du ser att mjöldaggen försvinner.

6. Sniglar och myror

mordarsnigel

Precis som mossa gillar sniglar och myror sura miljöer. Strö bikarbonat där du vill att de håller sig borta. Betydligt snällare mot naturen än kemiska bekämpningsmedel. Ett annat bra sätt att bli av med sniglar på är att skaffa en anka – de älskar sniglar!

7.  Fräscha upp utedynorna

Foto: Istock
Foto: Istock

Har dina solsängar eller sittdynor blivit lite sunkiga av att ligga i förrådet hela vintern? Fräscha upp dem och få bort fläckar genom att strö bikarbonat på dem. Låt verka i ungefär 20 minuter och dammsug sen upp med dammsugaren. Bikarbonatet suger åt sig smutsen och eventuell dålig lukt försvinner.

Källa: Året runt, Sköna hem och Fastighetsmäklarförbundet.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen