Bokashi – gör din egen kompost
Bokashi gör superfin jord av allt matavfall. Snabbt, säkert och utan stank. Så här fungerar komposten och så kommer du i gång.
Bokashin är en odlares bästa vän. Med den här kompostformen kan matavfall från hela året sparas för att sedan grävas ner direkt i grönsaksland eller kompost.
Processen gör att avfallet syras, lite som surkål. Det innebär att den inte luktar illa och när avfallet väl grävs ner i jorden är nedbrytningen redan påbörjad så resten går snabbt.
När avfallet väl är i jorden kan den bli fin, näringsrik mull på bara några veckor. En extra bonus är att ingen näring går förlorad. Vätska som bildas i bokashi-hinken kan också spädas med vatten till näringsrikt gödselvatten.
Bokashi – välja hink
Börja med att skaffa en behållare att samla matavfallet i. Du kan välja en köpt bokashi-hink med tappkran för lakvattnet i botten eller använda vanliga plasthinkar.
I en vanlig enkel hink med tätt lock varvas avfallet med tidningar för att det inte ska bli för blött.
Du kan också välja att sätta en hink med några borrade små hål i botten i en annan hink. Då samlas lakvattnet i den yttersta hinken. Kolla att hinkarna passar tätt i varandra så att luft inte kan komma in, det kan ge lukt.
Sedan behövs en syrningskultur. Vanligaste är köpt bokashiströ som oftast är kliladdat med mjölksyrebakterier och andra nedbrytande mikroorganismer, men det går också att göra egen kultur till exempel genom att preparera papper med mjölksyrningskultur.
Läs också: Så gör du bokashiströ av en tidning
Så gör du bokashi
- Allt matavfall ska ner i hinken. Grönsaker, köttfärs, kycklingben, kaffesump, apelsinskal. Låt gärna blött material rinna av lite först. För mycket blött i hinken ger stank.
- Strö bokashiströ över avfallet och sätt på locket.
- Håll koll på fukten. Töm ut lakvatten med jämna mellanrum och kika under locket. Bildas den kondens under locket är det för blött. Lägg i något torrt som äggkartong, tidningspapper eller gammalt bröd, eller töm ut lakvatten.
- När hinken är full ska den stå några veckor och jäsa till sig. Se till att ha en extra hink att byta med.
- Gräv till sist ner det syrade avfallet i jorden ute eller i en trädgårdskompost.
Läs också: Bondjäntans bästa bokashiknep
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.