Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 29 mars 2019

Bokashi – gör din egen kompost

Bokashi gör superfin jord av allt matavfall. Snabbt, säkert och utan stank. Så här fungerar komposten och så kommer du i gång.

 Bokashi förvandlar avfall till fin jord.
Bokashi förvandlar avfall till fin jord. FOTO: Moa Djärv/Bokashi.se

Bokashin är en odlares bästa vän. Med den här kompostformen kan matavfall från hela året sparas för att sedan grävas ner direkt i grönsaksland eller kompost.

Processen gör att avfallet syras, lite som surkål. Det innebär att den inte luktar illa och när avfallet väl grävs ner i jorden är nedbrytningen redan påbörjad så resten går snabbt.

När avfallet väl är i jorden kan den bli fin, näringsrik mull på bara några veckor. En extra bonus är att ingen näring går förlorad. Vätska som bildas i bokashi-hinken kan också spädas med vatten till näringsrikt gödselvatten.

Bokashi – välja hink

 Specialgjort bokashisystem med hinkar och strö. Just de här kostar 849 hos Bokashi.se.
Specialgjort bokashisystem med hinkar och strö. Just de här kostar 849 hos Bokashi.se. FOTO: Jenny Harlen/Bokashi.se

Börja med att skaffa en behållare att samla matavfallet i. Du kan välja en köpt bokashi-hink med tappkran för lakvattnet i botten eller använda vanliga plasthinkar.

I en vanlig enkel hink med tätt lock varvas avfallet med tidningar för att det inte ska bli för blött.

Du kan också välja att sätta en hink med några borrade små hål i botten i en annan hink. Då samlas lakvattnet i den yttersta hinken. Kolla att hinkarna passar tätt i varandra så att luft inte kan komma in, det kan ge lukt.

Sedan behövs en syrningskultur. Vanligaste är köpt bokashiströ som oftast är kliladdat med mjölksyrebakterier och andra nedbrytande mikroorganismer, men det går också att göra egen kultur till exempel genom att preparera papper med mjölksyrningskultur.

Läs också: Så gör du bokashiströ av en tidning

Så gör du bokashi

 Matskräp varvat med strö i hinken.
Matskräp varvat med strö i hinken. FOTO: TT
  • Allt matavfall ska ner i hinken. Grönsaker, köttfärs, kycklingben, kaffesump, apelsinskal. Låt gärna blött material rinna av lite först. För mycket blött i hinken ger stank.
  • Strö bokashiströ över avfallet och sätt på locket.
 Ingen jord bildas i hinken. Det kommer när avfallet hamnar i landet.
Ingen jord bildas i hinken. Det kommer när avfallet hamnar i landet. FOTO: Istock
  • Håll koll på fukten. Töm ut lakvatten med jämna mellanrum och kika under locket. Bildas den kondens under locket är det för blött. Lägg i något torrt som äggkartong, tidningspapper eller gammalt bröd, eller töm ut lakvatten.
  • När hinken är full ska den stå några veckor och jäsa till sig. Se till att ha en extra hink att byta med.
  • Gräv till sist ner det syrade avfallet i jorden ute eller i en trädgårdskompost.

Läs också: Bondjäntans bästa bokashiknep

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen