Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 27 april

Bondjäntan bästa tomatknep

– Prova! Det finns inget rätt eller fel. Det som fungerar hos mig kanske inte gör det hos dig.

Tomatexperten Johnna Gilljam vill avdramatisera tomatodlingen och få fler att våga.

 Johnna Gilljam i det hon kallar glädjehuset. På vintern är det hönshus, om sommaren tomatparadis.
Johnna Gilljam i det hon kallar glädjehuset. På vintern är det hönshus, om sommaren tomatparadis. FOTO: Tina Axelsson

Hon kan sina tomater, det är det minsta man kan säga. Johnna har bloggat på Land.se många år under namnet Bondjäntan.

Här har läsarna kunnat följa hennes spännande tomatodlingar i växthus och på friland. Hon har också bjudit på smarta tips för att göra egen jord och gödsel.

– Den vanligaste frågan jag får om tomater är vilken sort som är bäst, vad som är bäst att välja.

Johnna vill uppmuntra tomatodlare landet över att släppa sargen och bara våga.

– Det finns inget rätt och fel. En sort som fungerar hos mig kanske inte gör det hos dig. Bara prova. Det kan gå åt skogen men också bli jättebra, säger Johnna.

Som en hjälp på vägen har hon bjudit in oss alla bokvägen till sin underbart småskrotiga trädgård rödprickig av tomater.

Mer än bara sortval

 Johnna Gilljams bok Tomater - odla för hela året ges ut av Bonnier Fakta och kostar cirka 250 kronor.
Johnna Gilljams bok Tomater - odla för hela året ges ut av Bonnier Fakta och kostar cirka 250 kronor.

I Johnnas bok Tomater – odla för hela året finns det visserligen en hel del tips på sorter. Lagringsbara vintersorter, buskiga frilandstomater och så en hel hög med sorter som Johnna själv inte kan leva utan.

Men det är bara en skärva, största delen av boken vidgar synfältet genom att berätta om olika sätt att odla tomat, om konsten att göra bra jord själv och utgå från det som finns hemma.

– Att odla tomater är ingen rikemanssport, förklarar Johnna.

Som ett exempel tar hon värmemattan att ställa sådden på.

– Man behöver inte ha en sån. Man kan ju till och med kallså tomater ute i växthuset. Alla som fått tomatplantor spontant i komposten vet ju att fröna klarar vintern och gror när de känner att de kan.

 Olika sorter men sin egen smak, form och färg gör mer än att sätta fart på matlagningen. De är kökets finaste pynt också.
Olika sorter men sin egen smak, form och färg gör mer än att sätta fart på matlagningen. De är kökets finaste pynt också. FOTO: Tina Axelsson
 Tomatröran kan kokas i flera färger.
Tomatröran kan kokas i flera färger. FOTO: Johnna Gilljam

Det brakar till när ett tänkt odlarhinder för en lat tomatodlare rasar i backen. Gror de själva där ute slipper man dudda med rangelplantor i fönstret och när de väl kommer upp behöver de inte vänjas vid utelivet.

– Nej, de är ju redan ute. Visserligen tar de lite längre tid på sig men tomater blir det, säger Johnna.

Klär av myterna

 Nyfiken på en ny sort? Bara testa, är Johnns råd.
Nyfiken på en ny sort? Bara testa, är Johnns råd. FOTO: Johnna Gilljam

Det finns många myter om tomatodling och Johnna rycker gärna luvan av dem.

– Som att man inte skulle kunna odla tomater på balkongen. Det är inte sant. Det går alldeles utmärkt. De gillar värme och trivs fint i stora krukor.

Sen var det sorterna. Enligt Johnna är det inte så kinkigt, särskilt inte med körsbärstomater.

– Får de bara mycket sol blir de söta allihop. Välj någon du gillar och testa. Annars väljer man efter vad de ska användas till. Tjockskaliga tomater blir till exempel bra i matlagning, förklarar Johnna.

 ORDNING. Lite frökladd på en bit hushållspapper blir nästa års tomater.
ORDNING. Lite frökladd på en bit hushållspapper blir nästa års tomater. FOTO: Tina Axelsson

När det gäller fröer behöver det inte heller kosta så mycket. Johnna uppmuntrar till att bygga en egen fröbank, gärna tillsammans med vänner.

– Byt och dela med dig. Sedan kan du spara favoriter till tomater du gillar till nästa år.

Som alltid har Johnna tips som gör det lätt, snabbt och billigt.

– Ta en bit hushållspapper och kläm ut frön från en tomat på det. Låt torka och skriv vilken sort det är i ena hörnet på papperet.

Nästa vår pillas frön loss från papperet, hamnar i jorden och äventyret börjar om.

Odlingstips – vattna och gödsla

När det inte går bra alls hjälper Johnna till med felsökning.

– Det vanligaste är att folk vattnar för mycket och gödslar för lite, förklarar hon.

För mycket vatten och ojämn vattning kan göra plantorna svagare och mer mottagliga för sjukdomar, till exempel pistillröta.

– När jag vattnat själv har jag gjort det på morgonen med kanna. Nu har jag övergått till droppbevattning. Det ger en jämnare fuktighet.

Ett annat knep är att fylla PET-flaskor med vatten och trycka ner dem i jorden intill plantan, det ger vatten precis där det behövs.

När det gäller gödsel är det flytande hos Johnna, flytande och generöst.

– Jag gödselvattnar en gång i veckan med kissvatten, lakvatten från bokashi eller gödselvatten gjort på nässla eller vallört.

En gång i veckan ger stadiga plantor som orkar göra tomater.

Tomater året om

 I Johnnas jordfabrik förvandlas växtrester och köksavfall till jord.
I Johnnas jordfabrik förvandlas växtrester och köksavfall till jord. FOTO: Johnna Gilljam

Egentligen odlar alla tomater för långtidsbruk, utan att tänka på det.

– Jag begriper inte varför man ska skynda på gröna tomater. De mognar eftersom så skörden räcker länge.

Johnna bråkar inte med sina gröna tomater. I stället sorterar hon dem efter storlek och lägger på brickor i köket.

Två gånger i veckan går hon igenom dem, slänger de som blivit dåliga och plockar ut de som mognat till maten.

 Johnnas ställ för bakplåtar spar plats när skörden varit stor.
Johnnas ställ för bakplåtar spar plats när skörden varit stor. FOTO: Johnna Gilljam
 Den här vintertomatens fullständiga namn är Tomàquet de penjar Can Bogunya. Det är lite större än andra vintertomater.
Den här vintertomatens fullständiga namn är Tomàquet de penjar Can Bogunya. Det är lite större än andra vintertomater. FOTO: TT

Till dem som vill ta steget fullt ut och odla lagringsbara vintertomater har Johnna tips på sorter.

– Can Bogynia är väldigt bra både i mat och sallad.
 Vesuvio Giallo smakar mycket från början och behöver inte lagras.

Kort om Johnna

Namn: Johnna Gilljam.

Ålder: 49 år.

Bor: I villa i Sorunda, i Nynäs- hamns kommun.

Gör: Är rektor, legitimerad lärare och driver bloggen Bondjäntan för Land.

Familj: Maken Johan och två vuxna söner.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen