Bondjäntan bästa tomatknep
– Prova! Det finns inget rätt eller fel. Det som fungerar hos mig kanske inte gör det hos dig.
Tomatexperten Johnna Gilljam vill avdramatisera tomatodlingen och få fler att våga.
Hon kan sina tomater, det är det minsta man kan säga. Johnna har bloggat på Land.se många år under namnet Bondjäntan.
Här har läsarna kunnat följa hennes spännande tomatodlingar i växthus och på friland. Hon har också bjudit på smarta tips för att göra egen jord och gödsel.
– Den vanligaste frågan jag får om tomater är vilken sort som är bäst, vad som är bäst att välja.
Johnna vill uppmuntra tomatodlare landet över att släppa sargen och bara våga.
– Det finns inget rätt och fel. En sort som fungerar hos mig kanske inte gör det hos dig. Bara prova. Det kan gå åt skogen men också bli jättebra, säger Johnna.
Som en hjälp på vägen har hon bjudit in oss alla bokvägen till sin underbart småskrotiga trädgård rödprickig av tomater.
Mer än bara sortval
I Johnnas bok Tomater – odla för hela året finns det visserligen en hel del tips på sorter. Lagringsbara vintersorter, buskiga frilandstomater och så en hel hög med sorter som Johnna själv inte kan leva utan.
Men det är bara en skärva, största delen av boken vidgar synfältet genom att berätta om olika sätt att odla tomat, om konsten att göra bra jord själv och utgå från det som finns hemma.
– Att odla tomater är ingen rikemanssport, förklarar Johnna.
Som ett exempel tar hon värmemattan att ställa sådden på.
– Man behöver inte ha en sån. Man kan ju till och med kallså tomater ute i växthuset. Alla som fått tomatplantor spontant i komposten vet ju att fröna klarar vintern och gror när de känner att de kan.
Det brakar till när ett tänkt odlarhinder för en lat tomatodlare rasar i backen. Gror de själva där ute slipper man dudda med rangelplantor i fönstret och när de väl kommer upp behöver de inte vänjas vid utelivet.
– Nej, de är ju redan ute. Visserligen tar de lite längre tid på sig men tomater blir det, säger Johnna.
Klär av myterna
Det finns många myter om tomatodling och Johnna rycker gärna luvan av dem.
– Som att man inte skulle kunna odla tomater på balkongen. Det är inte sant. Det går alldeles utmärkt. De gillar värme och trivs fint i stora krukor.
Sen var det sorterna. Enligt Johnna är det inte så kinkigt, särskilt inte med körsbärstomater.
– Får de bara mycket sol blir de söta allihop. Välj någon du gillar och testa. Annars väljer man efter vad de ska användas till. Tjockskaliga tomater blir till exempel bra i matlagning, förklarar Johnna.
När det gäller fröer behöver det inte heller kosta så mycket. Johnna uppmuntrar till att bygga en egen fröbank, gärna tillsammans med vänner.
– Byt och dela med dig. Sedan kan du spara favoriter till tomater du gillar till nästa år.
Som alltid har Johnna tips som gör det lätt, snabbt och billigt.
– Ta en bit hushållspapper och kläm ut frön från en tomat på det. Låt torka och skriv vilken sort det är i ena hörnet på papperet.
Nästa vår pillas frön loss från papperet, hamnar i jorden och äventyret börjar om.
Odlingstips – vattna och gödsla
När det inte går bra alls hjälper Johnna till med felsökning.
– Det vanligaste är att folk vattnar för mycket och gödslar för lite, förklarar hon.
För mycket vatten och ojämn vattning kan göra plantorna svagare och mer mottagliga för sjukdomar, till exempel pistillröta.
– När jag vattnat själv har jag gjort det på morgonen med kanna. Nu har jag övergått till droppbevattning. Det ger en jämnare fuktighet.
Ett annat knep är att fylla PET-flaskor med vatten och trycka ner dem i jorden intill plantan, det ger vatten precis där det behövs.
När det gäller gödsel är det flytande hos Johnna, flytande och generöst.
– Jag gödselvattnar en gång i veckan med kissvatten, lakvatten från bokashi eller gödselvatten gjort på nässla eller vallört.
En gång i veckan ger stadiga plantor som orkar göra tomater.
Tomater året om
Egentligen odlar alla tomater för långtidsbruk, utan att tänka på det.
– Jag begriper inte varför man ska skynda på gröna tomater. De mognar eftersom så skörden räcker länge.
Johnna bråkar inte med sina gröna tomater. I stället sorterar hon dem efter storlek och lägger på brickor i köket.
Två gånger i veckan går hon igenom dem, slänger de som blivit dåliga och plockar ut de som mognat till maten.
Till dem som vill ta steget fullt ut och odla lagringsbara vintertomater har Johnna tips på sorter.
– Can Bogynia är väldigt bra både i mat och sallad. Vesuvio Giallo smakar mycket från början och behöver inte lagras.
Kort om Johnna
Namn: Johnna Gilljam.
Ålder: 49 år.
Bor: I villa i Sorunda, i Nynäs- hamns kommun.
Gör: Är rektor, legitimerad lärare och driver bloggen Bondjäntan för Land.
Familj: Maken Johan och två vuxna söner.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.