Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 6 april 2023

Bygg Börjes smarta växthus

Enklare finns inte. Börje Remstam bjuder på inspiration till ett enkelt A-format trädgårdsbygge. Det är växthus och plantstöd i ett.

 Huset är klätt med plast och gaveln nervikt för att plantorna innanför ska vänja sig vid sol och vind.
Huset är klätt med plast och gaveln nervikt för att plantorna innanför ska vänja sig vid sol och vind. FOTO: Börje Remstam

Här berättar Börje om bygget:

”Att inte det ordinarie växthuset räckte till för alla plantor på våren gjorde att jag ordnade ett tillfälligt varje vår.

En ram av plankor lades som grund. Ovanpå byggdes en A-formad struktur med brädor upp till nock och snedsträvor för stabilitet.

 Börje Remstam, Eskilstuna, i sitt ryska växthus.
Börje Remstam, Eskilstuna, i sitt ryska växthus. FOTO: Privat

Ovanpå bygget sattes sedan plast som togs av framåt midsommar. Här kan pumpaplantor, bönor, majs, mm. sättas ut tidigare än på friland och sedan växa upp i ställningen som är kvar på plats hela året.

 Pumpa, bönor och majs fortsätter växa i huset och användes konstruktionen för att klättra på.
Pumpa, bönor och majs fortsätter växa i huset och användes konstruktionen för att klättra på. FOTO: Börje Remstam

I ena gaveln finns en dörr, den andra gaveln är helt nervikbar på gångjärn. På denna sida byggdes hyllor där plantor av ettåringar står. Det är betydligt lättare att vika ner väggen än att bära ut och in alla plantor för avhärdning.”

Börje Remstam berättar

Slipper du gräva i år också? Det kan du tacka Börje Remstam för. Han är en legendar inom ekologisk köksväxtodling och den som först introducerade täckodlingen för de svenska odlarna.

Under många år har han visat upp sin frodiga trädgård i Eskilstuna under Lands Öppen Trädgård. Där har läsarna kunnat plocka åt sig av hans gedigna kunskap och nu får de ännu en chans.

Under åren har Börje publicerat sina bästa odlingstips i tidskriften Odlaren, nu får också Land möjlighet att publicera några av guldkornen under 2023.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen