Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 10 mars 2017

Bygg en maskkompost för inomhusbruk – 4 enkla steg

Mask är fina husdjur. De kan bo under din diskbänk och göra jord av allt grönt skräp. Så här bygger du en egen maskkompost av två vanliga plastlådor.

Bild 1/2
Bild 2/2

Mitt i vintern står komposten still ute. Låt inte det hindra dig från att kompostera. Lösningen är en hemmabyggd inomhuskompost med lövmask. Rätt skött är komposten luktfri.

När lövmaskarna gör om grönt material till kompost blir resultatet en mörk, smulig och näringsrik mull. Den gör underverk som tillskott till krukväxter, någon matsked per kruka. Lakvattnet som rinner ur undertill i en maskkompost blandas med vatten så att det ser ut som te och används som gödselvatten.

Så här bygger du din maskkompost

Du behöver: Två mörka, stapelbara plastbackar med lock. Hammare och spik eller en borrmaskin. Dagstidningar. Lite sand. En liter grönt avfall från köket.
 Blad, skal, sump osv. Kompostmask. Lövmask, inte daggmask och helst 500 stycken. (Finns att köpa men du kan också hitta dem i trädgårdskomposten. Gräv djupt. När det är kallt kryper de långt ner.

1. Börja med hål

Spika eller borra ventilationshål upptill och nertill på lådorna och i botten. Inte i locket.

2. Inred lådan

Knyckla ihop tidningspapper, fukta lite och lägg bollarna i botten på lådan.

3. Salta med sand

Häll på lite sand. Maskarna behöver den för att smälta maten. Sanden ger dem ”riv” i magen. Det behövs när de inte har tänder.

4. Tillsätt mat och mask

Lägg på ett lager till av fuktade tidningspappersbollar och lägg i maskarna mellan de två lagren. Fös undan tidningarna i ena hörnet och lägg ner maten och maskarna. Knäpp fast det ena locket och använd det andra locket som bricka så att inte fukt kommer ner på golvet.

Skötselråd för dina nya husdjur

Maskkomposten ställs i rumstemperatur och skugga. Lakvatten rinner ut på brickan underst och används som supergödsel. Blanda med tio delar vatten.

Maskarna matas med vegetabiliskt avfall, klippt i småbitar. Tepåsar och kaffesump går också bra men ta inte för mycket, överdosera inte heller sura saker som apelsinskal.

Lägg maten i nytt hörn

Mata maskarna försiktigt. Ett halvt kilo mask börjar med en liter finfördelat avfall i veckan i en månad. Lägg maten i ett nytt hörn av lådan och täck noga. Öka med en liter mat per månad. Stanna på fyra liter och anpassa mängden om du märker att de inte hinner med.

När komposten är svart och smulig är den klar. Lägg upp i toppiga högar på en tidning i solen. Maskarna kryper neråt i ljuset så att du kan skrapa av mull högst upp. Du kan också lägga en bit kartong på jordytan, ladda låda nummer två med tidningar, sand och mat, ställa den ovanpå och vänta.
 Maskarna söker sig upp när maten tar slut på första våningen och du kan tömma lådan helt.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen