Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 7 januari 2022

Bygg en självvattnande kruka

Lands odlarprofil Tatiana Henriksson kan trolla. En köpt planta basilika, lite garn och två plastlådor. Det är början till en odling som ger goda blad hela året.

 En självvattnande kruka till basilikan kan du göra av saker du redan har hemma. Tatiana odlar basilika i sin.
En självvattnande kruka till basilikan kan du göra av saker du redan har hemma. Tatiana odlar basilika i sin. FOTO: Susanne Lindholm

Tatiana Henrikssons krukprincip är lika billig som användbar. Den används till basilika men även till andra växter som behöver ha en stadig tillgång på vatten utan risk för att dränkas.

Så här gör du en självvattnande kruka av återbrukade plastlådor

1. Leta reda på två behållare, den mindre ska få plats i den större. Tatiana har hittat en godislåda och en högre plastlåda med samma mått i ovrigt.

 Ungefär 50 maskor med dubbelt garn, sedan är det klart.
Ungefär 50 maskor med dubbelt garn, sedan är det klart. FOTO: Susanne Lindholm

2. Ta garn av ull och/eller syntet och virka långa luftmaskkedjor, cirka 30 centimeter långa. De ska sedan leda vattnet från undre reservoaren till plantan i den övre. Välj inte bomullsgarn, det vittrar bort.

 En timjan hatar att torka ut. Här får den bestäma själv.
En timjan hatar att torka ut. Här får den bestäma själv. FOTO: Susanne Lindholm

3. Gör två hål i den mindre lådan och trä igenom bevattningssnörena. Plantera din växt ovanpå. Nu kan plantan dra åt sig av vattnet i lådan längst ner.

 Lyft på locket och vattna utan trassel.
Lyft på locket och vattna utan trassel. FOTO: Susanne Lindholm

4. Vill du lyxa till det kan du göra ett bevattningsrör så att du kan hälla på mer vatten utan att lyfta isär bygget. Tatiana använder ett rör från brustabletter och tar bort botten, skär ett hål i plastlådans botten och låter tablettröret sticka ner genom det.

Lands odlarvän 2022

Namn: Tatiana Henriksson.

Ålder: 51 år.

Familj: Två vuxna barn och en katt, min bästa medhjälpare.

Bor: Örviken, odlingszon 5.

Odlarmotto: Min hobby ska inte kosta mig skjortan.

Aktuell: Lands odlarprofil under 2022. Vi får följa Tatianas odlingar och lära oss massor av smarta tips. Nästa avsnitt kommer i Land nr 5.

Mer att lära: Tatianas Youtube-kanal heter En plats under solen och har drygt 2 000 prenumeranter. Hon finns även på Facebook under samma namn.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen